Rutes Sta Perpetua Mogoda
Rutes Sta Perpetua Mogoda
Rutes Sta Perpetua Mogoda
Rutes Sta Perpetua Mogoda
Rutes Sta Perpetua Mogoda
Rutes Sta Perpetua Mogoda
Volver

Sta Perpètua de Mogoda

Destino
18/03/2024
Ficha

Presentación

Un llegat patrimonial.

L'actual terme municipal de Santa Perpètua de Mogoda és el resultat de la unió dels pobles de Santa Maria l'Antiga i Santa Perpètua de Mogoda l'any 1847. Situat a la part central de la plana al Vallès Occidental a 74 m d'altitud, entre la riera de Caldes i el riu Ripoll, la seva superfície és de poc més de 15  km². La seva estructura la componen 8 barris i disposa d'11 polígons industrials.

El terme està constituït per serres de poca alçada que dibuixen un paisatge ondulat, on rieres i torrents (riera de Caldes, la de Polinyà i la riera de Santiga) enquadren el municipi que es caracteritza per tenir aigua abundant, terres fèrtils i un clima suau.

Santa Perpètua té un patrimoni arquitectònic rellevant com el conjunt monumental de Santiga, l'antiga fàbrica tèxtil Vapor Aranyó, la Granja Soldevila, el conjunt arquitectònic de Mogoda i el Castell de Can Taió entre altres. Aquests elements patrimonials ens expliquen el passat del municipi.

Tant a Santa Perpètua com a Santiga es conserven importants restes de vil·les romanes. Les del nucli antic, al voltant de l'església parroquial de Santa Perpètua, probablement foren el centre d'una població romana i al subsol de l'església de Santa Maria de Santiga s'amaguen les restes d'una imponent vil·la romana amb restes d'estructures de banys. El conjunt d'aquestes restes demostren la importància d'aquells poblats en la xarxa de comunicacions de l'imperi romà, al qual el nostre poble abastia de cereals i vins. Una mostra d'aquestes restes arqueològiques es troben en el Museu del Treball i la Indústria Viva. (MTIV).

La riquesa natural també és un atractiu d'interès, l'Espai Natural de Santiga, el Bosc de Can Oller i Parc de l'Espai d'Interès Natural de Gallecs són els indrets més destacables per a caminar o anar bicicleta en un entorn de calma i naturalesa. Com a pulmó urbà, el Parc Central és el centre geogràfic d'un dels espais públics més grans de la comarca.

No te lo pierdas

  • Visitar Santiga que destaca pel patrimoni romànic i per formar part de la Ruta Verda del Vallès. A més, actualment aquest nucli ha esdevingut un dels signes d'identitat de Santa Perpètua, amb l'aplec de Santiga, la festa de l'arbre o el dia de Santa Prisca. És un testimoni encara viu del passat rural del municipi.
  • Visitar el nucli de Mogoda, que és un dels més encisadors de Santa Perpètua, alhora el que millor ha conservat la seva idiosincràsia.
  • Fer visites guiades al Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV) que té seu al Vapor Aranyó y subseus a la Granja i a Santiga.
  • Visitar el Parc Central, que com a pulmó urbà, és el centre geomètric d'un dels espais públics més grans de la comarca, suposa també un punt d'atracció i referent enllà del territori municipal amb la bassa de reg naturalitzada formant un nou hàbitat. 

Cuando ir

  • El primer cap de setmana de febrer és la festa dels Tres Tombs. És un dels esdeveniments més antics que se celebren a Santa Perpètua de Mogoda. És una festa tradicional centenària en honor al patró de Sant Antoni Abat.
  • La festa major d'hivern se celebra el 7 de març. Aquesta festa es caracteritza per tenir un programa festiu farcit d'activitats organitzades per les diferents entitats culturals del municipi, amb una proposta tradicional i cultural ben completa.
  • La festa major d'estiu de Santa Perpètua és el primer cap de setmana de setembre. És la festa gran del municipi. Té una durada de 4 dies consecutius amb un programa d'activitats culturals i de lleure dirigit a tota la ciutadania.
  • Durant la primera setmana de gener es realitza la Central dels Reis, un espai màgic on fer activitats diverses relacionades amb la il·lusió i la màgia la tradició de Ses Majestats els Reis d'Orient.
  • Efímera Estiu és una programació gratuïta d'espectacles professionals al parc Central. Música i circ que es celebra a finals de juny i inicis de juliol.
  • Durant l'octubre se celebra el Festival Canalla, un festival familiar destinat als infants amb l'objectiu de promoure els hàbits saludables i els valors humans a través de l'esport, les arts, la natura, l'alimentació i la sostenibilitat.

Qué hacer

  • Descobrir el ric patrimoni arquitectònic i arqueològic.
  • Gaudir de la natura, fent excursions a peu o amb bicicleta.
  • A la Sala Telers, acull Efímera: una programació d'espectacles professionals que omplen durant tot l'any el calendari de Santa Perpètua de Mogoda amb teatre, música, dansa, circ i espectacles familiars.  
  • Fer visites guiades al Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV).

Sabías que

  • Santiga destaca per ser una reserva de determinades espècies vegetals i animals autòctones de la zona.
  • Torreferrusa, una de les cases pairals importants del barri de baix de Santiga, és destinada actualment a ser un Centre de Recuperació de Fauna Salvatge.
  • Durant la Guerra Civil el castell de Can Taió va ser ocupat primer per efectius del partit independentista Estat Català, que va ser desallotjat a trets pel "Batallón de la Muerte" de CNT-FAI que formava part de les milícies internacionals. A finals de la guerra la Generalitat va estudiar la possibilitat de crear un camp de concentració entre els seus murs.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda
935743234
Punt d'Informació Turística de Santa Perpètua de Mogoda (PIT)
935600248
CAP Santa Perpètua de Mogoda
935 60 09 91
CAP La Florida
935 74 70 63
Policia Local Santa Perpètua de Mogoda
935 60 55 55

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Sta Perpètua de Mogoda

Es mostren 1 - 1 de 1
  • Actividad y dificultad
    A pie
    En bicicleta
    A caballo
  • Filtra por tipo
    Tipología
    Tipo de terreno
    Temática
Visitas

Que ver en: Sta Perpètua de Mogoda

Es mostren 1 - 10 de 10
  • Filtra por tipo
    Temática
Servicios

Qué hacer: Sta Perpètua de Mogoda

Es mostren 1 - 9 de 9
  • Filtra por tipo
    Temàtica