Barraca de marge i mina d'aigua
Nucli urbà
Església de Sant Cebrià
Volver

Tiana

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

A recer dels turons

Tiana és un municipi de la comarca del Maresme, a la zona de transició entre aquesta comarca i la gran capital barcelonina, una àrea en general de les més urbanitzades de la costa catalana. No obstant això, la seva situació al peu de la Serralada de Marina li ofereix de teló de fons, entre el mar i la muntanya, una petxina de turons que l’embolcallen per tres costats. És per això que Tiana és, generalment, un municipi costerut, més de muntanya que de plana

El municipi té actualment gairebé 8.500 habitants (2018), dins d’un creixement moderat i tranquil si el comparem amb els dels municipis del voltant, bàsicament per gent que s’hi ha instal·lat provinent sobretot de Barcelona. La part urbana es compon del nucli antic i els barris de la Virreina, continu amb Montgat, i del Mas Ram, tocant a Badalona. Entre mig, hi ha alguna urbanització, sobretot per la prolongació del nucli antic del poble cap al sud. Antigament, Montgat era el barri mariner d’Alella, fins que al 1933 aquest va aconseguir la seva independència. Havia estat un poble d’estiueig de barcelonins adinerats, tot i que amb els temps i la millora i generalització del transport privat el va fer més popular. Actualment, gran part de les segones residències en origen, han esdevingut habitatges permanents.

Al seu terme s’hi han trobat vàries restes de vil·les romanes. En certa manera, però, la primera notícia de la Tiana actual es troba per primera vegada en un document de l’any 989, sota el primitiu nom de Tiziana. 

Als pocs indrets més planers, encara hi sobreviu alguna vinya, tot i que el sector agrari hi és pràcticament residual. A la part muntanyosa hi trobem bosquines de pi blanc i extensions de brolles i erms.

Els principal esdeveniment festiu de Tiana és la Festa Major de Sant Cebrià, a principis de setembre.

 

Sabies que...?

 

De l'època romana segurament és l'origen del símbol més antic de Tiana: els Nou Pins. Els romans plantaven diferent nombre de pins a la serralada marítima per facilitar la navegació.

 

No et perdis...

 

Una visita al jaciment de la vil·la romana de Can Sent-romà, per entendre millor com vivien en aquella època. 

 

Què fer...?

 

L’entorn de Tiana ofereix certs elements patrimonials de cert interès, destacant-ne l’edifici de la cartoixa de Montalegre, situat muntanya amunt.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a mitjan de juny podrem gaudir del Tast Tiana, una mostra gastronòmica en la podrem tastar les millors menges.

 

Voltants...

 

 

Una bona opció, gairebé de continuïtat, és visitar les vinyes i els cellers d’Alella, l’epicentre de la Denominació d’Origen dels bons i miraculosos vins del Maresme. A més, també hi trobareu itineraris per fer a l’app de Natura Local.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
93 395 50 11
Policia Local
93 395 15 15
CAP Tiana
93 469 49 30
Farmàcia Capdevila
93 465 53 02
Farmàcia De Maqua
93 395 27 06
Punt del Parc de la Serralada de Marina
697 50 91 71
Bus TUSGSAL
901 51 11 51
Taxi Tiana
93 399 37 37

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Tiana

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Tiana

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Tiana

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filtra por tipo
  Temàtica