Volver

Juià

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

Entre la plana i les Gavarres

Juià és un municipi situat a l’est de la comarca del Gironès, al sector nord de les Gavarres, agafant un petita porció de la plana fluvial del Ter entre Celrà i Bordils, sense arribar al riu, i un terme allargassat que s’enfila pels vessants de les Gavarres amunt fins pràcticament al Puig Alt i el santuari dels Àngels, seguint la vall del torrent de Vallboc i, en part, la de la riera de Gatell.

Més enllà del pintoresc nucli antic al voltant de l’església de Sant Pere, d’origen medieval, el municipi, tot i ser de minsa població, conté també els veïnats de Mas Nadal, Mas Seguer i la Costa, donant encara un aspecte rural al paisatge més humanitzat de la plana, agrupant actualment un total d’uns 335 habitants (2018).

Tot i que l’aspecte del municipi tendeix a la ruralitat, l’agricultura ha perdut cert pes en les últimes dècades. A l’extrem nord del terme hi ha una gran factoria càrnia que pràcticament defineix tota sola el sector industrial, mentre que a poc a poc, van naixent propostes encaminades a potenciar el turisme rural.  

Pel que el medi físic, als vessants del massís de les Gavarres hi ha boscos poblats d’alzines, sureres i pins, amb castanyers i roures en algunes zones més humides. A la plana, destaca l’estesa de conreus, sobretot d’herbacis.

Els esdeveniments festius més populars al municipi són la Festa Major, a principis de setembre, i la Festa Petita, el dia de Sant Joan, 24 de juny.

 

Sabies que...?

 

El castell de Juià, en procés de restauració, formava part d'un seguit de fortaleses, entre els quals hi havia el castell de Palagret, el castell de Celrà i el castell de Barbavella, talaies sobre la plana del Ter.

 

No et perdis...

 

Una passejada tranquil·la pels pintorescos racons del poblet de Juià i els seus rodals emboscats.

 

Què fer...?

 

Una passejada fins a la zona forestal a l’oest del poble, on hi trobem les ruïnes de l’antic santuari de Sant Joan Salern, seu d’un petit priorat femení de monges benedictines que decaigué a mitjans del segle XIV.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem entre el setembre i l'octubre podrem coincidir amb la convocatòria del Gavarres Festival, organitzada des de l’Associació de Veïns de Juià, amb una fira i activitats per donar a conèixer diferents propostes que es desenvolupen en el context cultural, gastronòmic, mediambiental, turístic i antropològic de Juià i les Gavarres.

 

Voltants...

 

A prop de Juià podem continuar coneixent paratges d’aquesta banda de les Gavarres i voltants amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Celrà, Madremanya i Sant Martí Vell.

Teléfonos de contacto

Emergéncias
112
Ayuntamiento
972 49 02 30
CAP Celrà
972 49 21 11
Farmàcia Puig Mateu
972 49 00 12
Trens Renfe
902 24 02 02
Bus Sarfa
972 20 17 96

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Juià

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Juià

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Juià

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temàtica