Sant Hilari Sacalm
Sant Hilari Sacalm
Sant Hilari Sacalm
Sant Hilari Sacalm
Volver

Sant Hilari Sacalm

Destino
07/05/2021
Ficha

Presentación

El poble de les cent fonts

Sant Hilari Sacalm és un municipi de la comarca de la Selva situat enmig de les Guilleries, i al nord fa frontera amb Osona. Tradicionalment s'ha considerat la capital de la comarca natural de les Guilleries, ja que és el nucli més poblat d'aquest espai natural.

Al NE limita amb els municipis d'Osor i Susqueda, a l'est amb Santa Coloma de Farners, al sud amb Arbúcies, a l'oest amb Espinelves i Vilanova de Sau (Osona), i al nord amb Rupit i Pruit (tots dos també d'Osona).

El terme és ple de boscos i paratges naturals, i conté la capçalera de la riera d'Osor (també anomenada de Fontpicant, Fontvella o Vallicrosa). El territori s'estén a l'oest des del pla de les Arenes (1.086 m.), fins al puig de Solterra o de Sant Miquel (1202 m) al nord-est. Al nord-oest trobem la serra de la Gavarra (1182 m), i a l'est, la serra del Pedró (929 m).

El cap de municipi és la vila de Sant Hilari Sacalm, però també hi ha d'altres nuclis habitats, com la urbanització de Cal Sastre, i les antigues parròquies de Querós, Santa Margarida de Vallors, i Mansolí.

Ocupa una superfície de 83 km², on hi viuen 5.703 veïns, dels quals, aproximadament la meitat de la població ocupada, treballa en el sector de la indústria, relacionada amb la fusta, per a la fabricació de mobles, i amb el negoci de l'aigua. Tots dos sectors han sigut molt importants en el desenvolupament econòmic i demogràfic del poble.

L'explotació de les fonts actualment és sobretot per abastir la demanda d'aigua mineral de taula, que ha superat completament la que era per usos medicinals (les de font Picant i font del Pi sobretot). Actualment l'empresa embotelladora Font Vella és la més important.

Els serveis també tenen un pes important, i s'orienten en el sector turístic principalment, ja existent des de mitjans del segle XIX. Actualment trobem forces allotjaments turístics, s'hi conten fins a set hotels, però hi trobem també cases de turisme rural, i un càmping.

La vila està situada en una fondalada, a uns 800 m d'altitud. El nucli antic va créixer al voltant de l'església de Sant Hilari, que donà nom al terme des de l'any 922. Al voltant d'aquest, hi ha un eixample radial, superat actualment per urbanitzacions, els habitatges dels estiuejants, i els dels treballadors de la indústria.

Pel que fa al patrimoni, destaca l'església de la vila, d'origen romànic, però reformada al segle XIX. També és interessant can Rovira, un edifici amb orígens del s. XV situat al nucli antic. Actualment és on hi ha l'Oficina de Turisme i part del Museu de les Guilleries, repartit amb l'edifici modernista anomenat La Cooperativa.

El balneari de la font Picant, d'aigua bicarbonatada i ferruginosa, té una font noucentista i conserva l'antic hotel, mentre que el balneari de Font Vella, amb un edifici senyorial centenari, és d'aigües termals. Seguint amb el tema de l'aigua, és interessant la Taverna de l'Aigua, un edifici noucentista on se servia aigua carbonatada als estiuejants per a estalviar desplaçaments a la font.

Sant Martí de Querós, és una bonica església d'estil romànic, situada a tocar de les aigües del pantà de Susqueda, al nord del municipi. El mas Saleta és un altre dels edificis singulars amb una capella gòtica, va ser transformat en castell, i és la finca dels marquesos de Mansolí.

Les festivitats més importants de la vila són el Via Crucis Vivent de Divendres Sant, en què es fa una escenificació del judici a Jesús i de la crucifixió amb música de tambors i trompetes, a la plaça de l'església.
Se celebra una festa petita de Sant Joan el 24 de juny, i el darrer cap de setmana d'agost hi ha la festa major. A l'octubre se celebra la Fira Guilleries, dedicada productes locals, la cultura, l’art, l’oci i la gastronomia..

Natura 2000 EIN

No te lo pierdas

L'àmplia i rica oferta que trobareu a Sant Hilari Sacalm, amb propostes relacionades amb la cultura (museus, centres d'interpretació, antics balnearis), activitats de salut (banys de bosc, circuits termals), activitats lúdiques i esportives (circuits verticals entre els arbres, rutes de senderisme i cicloturisme), i visites guiades (tants als museus i centres d'interpretació, com dins i fora el nucli urbà).

Cuando ir

Durant la primavera és quan els boscos i paratges naturals del municipi es troben en el seu moment més àlgid per sortir a visitar-los i deixar-se portar per l'explosió de vida que hi trobem.

Però a la tardor també hi ha motius per anar-hi, és temps de bolets, del canvi cromàtic dels boscos caducifolis, i també quan podrem visitar la Fira de les Guilleries (Octubre), on hi ha una mostra de productes locals, la cultura, l'art, l'oci i la gastronomia.

Qué hacer

Aprofiteu les rutes existents dins el terme municipal, que us portaran a conèixer fonts, antics masos i balnearis. Amb tot podreu fer una immersió en els boscos i paratges naturals de Sant Hilari Sacalm.

Però si preferiu anar de la mà de persones que us facin una interpretació dels llocs i els elements trobats a les rutes, podreu fer les rutes acompanyades de guies locals. N'hi ha que expliquen les llegendes locals, altres us portaran fins a algunes boniques fonts, i també dins la vila us mostraran els edificis i espais més emblemàtics.

Sabías que

Dins les fronteres del municipi de Sant Hilari Sacalm, hi  ha prop de cent fonts, algunes d’aigua medicinal, altres termals, i totes elles minerals. Segons la tradició, s’explica que van ser descobertes de forma casual, en comprovar els efectes beneficiosos en uns ramats de bous.

Joan Sala Ferrer, el famós bandoler de Viladrau, conegut com a «Serrallonga», deu el seu sobrenom al mas de Serrallonga de Querós, de Sant Hilari Sacalm. Tot plegat s’explica perquè aquest camperol, rebel contra el poder, i esdevingut bandoler, va casar-se amb Margarida Tallades l’any 1618, la pubilla del mas de Serrallonga.

 

Alrededores

Per la seva localització estratègica, des de Sant Hilari Sacalm es pot arribar fàcilment a molts llocs bonics, tant de les mateixes Guilleries, com del massís del Montseny. Als pobles de Rupit i Pruit, Viladrau, Arbúcies, o Santa Coloma de Farners, hi trobareu una àmplia oferta de llocs per visitar, a més de tenir unes viles boniques, amb una llarga història i una bona conservació de la seva arquitectura.
Els pantans de Sau i Susqueda, els cingles de Tavertet i el Collsacabra, les fagedes i miradors del Montseny, són espais naturals impressionants on gaudir de l'ambient i unes vistes espectaculars.

Teléfonos de contacto

Ajuntament de Sant Hilari Sacalm
972 86 81 01
Oficina de turisme - Can Rovira
972 86 96 86
Museu Guilleries
972 86 94 47
Centre Aqua
972 98 19 10
Centre de salut d’atenció primària (CAP)
972 87 22 77
Farmàcia Muntalt i Farmàcia Broto
972 86 90 49 i 972 86 80 98
Emergències
112
Policia municipal
972 86 81 23

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Sant Hilari Sacalm

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Sant Hilari Sacalm

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Sant Hilari Sacalm

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filtra por tipo
  Temàtica