L'Espunyola
L'Espunyola
L'Espunyola
L'Espunyola
L'Espunyola
L'Espunyola
L'Espunyola
L'Espunyola
Volver

L'Espunyola

Destino
15/07/2024
Ficha

Presentación

Als peus de la cinglera
Municipi del Berguedà, estès al peu dels cingles de Capolat. Drenen el terme les rieres de l'Hospital i de Montclar i el torrent de l'Espunyola, afluent de la riera de Claret. Una gran part del terme és ocupat per bosc: pinedes, alzinars i rouredes. L'agricultura i la ramaderia són el principal recurs econòmic.
El poble és disseminat al sector oriental del terme; l'església parroquial de Sant Climent, és situada a 1 km al nord de l'antic castell de l'Espunyola i 1,5 km a l'est de l'Ajuntament. El terme comprèn a més, els pobles del Cint, de Correà (part del terme del qual fou agregat a Montmajor) i de Sant Pere de l'Esgleiola, les caseries i els santuaris de Sants Metges i dels Torrents, l'església romànica de Santa Margarida del Mercadal, el santuari de Santa Maria del Bosc, l'antic terme de Castellserà i l'enclavament de la Rebolleda.
El terme, amb un poblament totalment disseminat (269 habitants el 2023), està dividit en dues parts. L'occidental és reduïda i abraça el caient est del serrat de Bonavista, al bosc de Rebolleda. A l'oriental hi ha els nuclis disseminats on viu la població. L'Espunyola —ipsa Sponiola al segle X— és el que li dona nom. S'hi pot veure l'església parroquial de Sant Climent, un edifici romànic reformat al s. XVIII. A la rodalia es localitza el castell homònim, esmentat el 950. Fou propietat d'una família de cavallers, els Espunyola, que el van convertir en un gran casal residencial a partir del s.XIII.
Entre els agregats, cal esmentar el Cint, al nord, amb l'església de Sant Sadurní. Prop hi ha l'església romànica de Santa Maria del Mercadal, del s. XII, i una presó medieval a la masia del costat. A l'església de Sant Martí de Correà destaquen els retaules barrocs dels segles XVII i XVIII, que es conserven en molt bon estat. A més en aquest recinte es pot veure la talla romànica de la Verge dels Torrents. A l'Esglaiola, al sud-est, es troba la parròquia de Sant Pere, esmentada al s. XV.
Les restes més antigues corresponen a un cromlec, sepulcre megalític, anomenat el bressol de la Mare de Déu.

No te lo pierdas

Una passejada pel Bosc encantat. Un bosc amb roques de formes curioses, no sabem si és un bosc encantat, però el nom està ben trobat. Heu d'observar molt bé i descobrireu unes pedres que el vostre magí hi podrà trobar similituds amb animals i bestioles ferotges.
L'inici de la ruta es troba al camí que surt davant de la casa de cal Peuet en direcció als pantans de l'Espunyola, més o menys a uns 500 metres comenceu a observar i les trobareu, algunes estan al costat del camí i d'altres haureu de sortir i endinsar-vos una mica al bosc.

Cuando ir

  • El primer diumenge d'agost, Fira de vehicles clàssics i Fira Mercat.
  • El 5 de gener, Festa de la rebuda dels Reis.
  • El mes de novembre se celebra la "Trail els tossals". Cursa de muntanya.
  • Diumenge de Pasqua, missa, cantada de Caramelles i vermut.
  • Segon diumenge d'agost, Festa Major.
  • El diumenge més proper al 26 de setembre, Festa dels Sants Metges.
  • El diumenge més proper al 23 de novembre, Festa de Sant Climent.
  • El diumenge més proper al 29 de novembre, Festa de Sant Sadurní del Cint.

Qué hacer

  • Gaudir de la natura, fent excursions amb l’aplicació de “Natura Local”.
  • Caminar per la ruta de Sant Quintí que ens ofereix espectaculars vistes.
  • Seguir el tram del GR1 que passa pel municipi.
  • Tastar els productes locals i de proximitat del poble.

Sabías que

Els cingles de Capolat i els cingles de Sant Salvador són les dues cingleres consecutives que separen els municipis de Capolat i de l'Espunyola. Aquestes són zona de nidació de diferents espècies d'aus. Com els voltors, els aufranys, el falcó pelegrí, el xoriguer, el duc, el gamarús, el mussol i l'òliba.

Alrededores

  • A la capital comarcal, Berga, podem passejar pel nucli antic i pujar fins al Santuari de Queralt des d’on es tenen unes vistes magnífiques.
  • Una mica més enllà, Solsona, es mereix una passejada pels seus carrerons, on destaca la catedral, amb un complex d’edificis de diferents corrents arquitectònics que configuren la seu episcopal.

Teléfonos de contacto

Urgències
112
Emergències mèdiques
061
Ajuntament de l’Espunyola
938 231 055

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: L'Espunyola

Es mostren 1 - 2 de 2
  • Actividad y dificultad
    A pie
    En bicicleta
    A caballo
  • Filtra por tipo
    Tipología
    Tipo de terreno
    Temática
Visitas

Que ver en: L'Espunyola

Es mostren 1 - 10 de 10
  • Filtra por tipo
    Temática
Servicios

Qué hacer: L'Espunyola

Es mostren 1 - 10 de 19
  • Filtra por tipo
    Temàtica