Rutes a Arenys de Munt
Rutes Arenys de Munt
Rutes Arenys de Munt
Volver

Fondo de Can Rossell

Ruta
25/04/2019
Ficha

Introducción

La xarxa de camins antics i els camins fondos

L'antiga mobilitat dels habitants de l'interior i de la costa va teixir una xarxa de camins estable i prolongada en el temps, fruit principalment de motivacions comercials.
Els fondos van ser uns camins tan utilitzats i fressats que van deixar una empremta profunda d'erosió sobre la terra on es troben.
El que seguirem en aquest cas ens portarà cap  amunt oferint-nos vistes del massís del Montseny i d'Arenys de Mar alhora. Veurem masies i coneixerem la seva relació amb la biodiversitat i finalment veurem la riera d'Arenys i n'aprendrem alguna intimitat.

Agraïments a Gaspar Casals per l'acompanyament durant tota la ruta i pel coneixement sobre aquest municipi que ha compartit amb nosaltres.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular antihorario
 • Dificultad
  Mediana
 • Duración
  3 horas 30 minutos
 • Pendiente
  371.00 meters
 • Distancia
  9.34 km
 • Tema
  Medio ambiente
 • Actividad
  A pie
  En bicicleta
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Ruta Arenys de Munt

Descripción

La xarxa de camins antics i els camins fondos

Caminada que comença a l'Ajuntament i que ens farà avançar cap al nord del municipi fins a la seva frontera amb Vallgorguina a Collsacreu.
 La primera part del recorregut la farem seguint el camí Fondo de Rossell, passant per sota de tres ponts adaptats a l’amplada i alçada dels carros de cavalls.
Aquest camí fondo és la via més directe entre Arenys de Mar fins a Sant Celoni, tot passant per Arenys de Munt i Vallgorguina. Per ell, sobretot entre els segles XVII i XVIII, s’hi traginaven mercaderies de bosquerols del Montnegre i Olzinelles com, fusta per les drassanes, llenya i carbó per les cases o suro. També es movien mercaderies d’agricultors, especialment en l’època de verema, i de pagesos que anaven al mercat de St. Celoni els dimecres. I l’empremta més clara que va deixar el transport intensiu amb carros i l’arrossegament de fusta, van ser aquests camins erosionats, profunds i foscos.
Les noves xarxes de carreteres pels vehicles motoritzats construïdes a principis del s. XX, comportaren noves amenaces, oblit, abandonament i manca de manteniment. A la llarga podria esdevenir-se la pèrdua d'un patrimoni immaterial que explica les relacions existents dins el territori i les dinàmiques econòmiques d'altres temps.
Baixarem passant per masies amb elements tradicionals per a la seva explotació i arribarem al veïnat dispers de Sobirans, que dóna un primer nom a la riera que més avall es coneix com la d’Arenys. 
Abans d’arribar al nucli urbà passarem per la Mare de Déu de Lourdes i un xic més endavant veurem la potent infraestructura construïda per evitar les famoses i perilloses rierades del Maresme.

Agraïments a Gaspar Casals per l'acompanyament durant tota la ruta i pel coneixement sobre aquest municipi que ha compartit amb nosaltres.

Consejos

TRAÇAT

 • Baixant després de la casa nova de can Pibernat, trobarem algun tram curt amb desnivell més pronunciat sense ser relliscós.


AIGUA

 • Només hi ha una font a l’inici i final de la ruta, només es pot omplir dipòsits al nucli urbà.

PRECAUCIONS

 • Gran part del recorregut és per camins de terra, però haurem de creuar carrers i carreteres puntualment.
 • Atenció al travessar la carretera de Collsacreu

METEO

 • Hi ha trams amb poques ombres, caldrà portar crema solar i gorra

TERRENY

 • Cal portar calçat còmode per caminar, preferiblement per trepitjar terra, però no és un traçat tècnic ni complicat.

MATERIAL

 • Es recomana portar màquina de fotografiar, i prismàtics, ja que potser veiem algun rapinyaire i ocell de bosc, però també per observar el paisatge. .
 • Uns bastons de tresc ens poden ajudar puntualment en pujades i baixades.

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Si voleu gaudir de l’espectacle dels cirerers florits, estigueu atents a l’agenda municipal abans dels mesos de març i abril que és quan s’organitzen les “Passejades pels Cirerers Florits”
 • Pels vols de Sant Joan es fa la Fira de la cirera d'en Roca, on podreu degustar i comprar el preuat fruit.
 • Si us interessa saber més de les puntaires, hi ha dues associacions, i escola de puntaires a Arenys de Munt: l'Associació de Puntaires d'Arenys de Munt i l'Associació de Puntaires Verge del Remei. Entre les dues sumen més de 400 associats.
 • Col·lecció de Fauna Jordi Puigduví

 

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Fondo de Can Rossell

Es mostren 1 - 8 de 8

Can Rossell

Punto de interes
Medio ambiente
12/05/2019

orígens documentats des del 1426, mai ha canviat de nom ni de família, presenta tres finestrals gòtics a la façana i un portal adovellat.
A tocar del camí fondo, que agafa el nom de la casa, hi ha...

Cirerers d'en Roca

Punto de interes
Medio ambiente
12/05/2019

A l’esquerra veiem alguns cirerers, un cultiu típic del municipi introduït a finals del segle XIX per uns germans amb el cognom Roca
Treballaven fent mines d’aigua lluny de casa i arran d’una estada...

Coves excavades al granit

Punto de interes
Geología
12/05/2019

A sobre el marge dret veureu unes cavitats excavades al terrer utilitzades com a aixoplucs.
A Arenys de Munt trobem granit principalment, una roca molt dura, que amb el clima temperat i humit, queda...

Pont segon

Punto de interes
Arquitectura
12/05/2019

La carretera entre Arenys de Mar i St. Celoni, té al voltant de 100 anys ja, hi ha tres ponts que haurem de travessar per sota, aquest els van haver de fer per salvar el desnivell generat pel mateix ...

Collsacreu

Punto de interes
Medio ambiente
12/05/2019

Aquí coincideix la divisió comarcal i també d'aigües entre el Maresme i Vallès Oriental, antigament aquest també era el límit de bisbat, tot i que St. Martí d'Arenys de Munt corresponia a Girona.
Un...

Suros

Punto de interes
Medio ambiente
12/05/2019

L’explotació del suro va ser important per l’economia d’Arenys de Munt, tot i que només era per l’obtenció de panots i la seva venda, no es manufacturaven productes associats al poble.
S'ha de triar...

Casa nova de Pibernat

Punto de interes
Medio ambiente
12/05/2019

La masia, tot i ser moderna té elements típics, està encarada al sud-est, té una era amb el terra cobert amb rajola de cairons i també té una mina d’aigua per la seva autosuficiència
A les eres es...

Infraestructura contra rierades

Punto de interes
Geología
12/05/2019

Davant tenim una plana d’inundació amb una presa al final amagada per canyes, l’estructura rectangular de ciment amb forats que veiem cap al fons, és un engolidor. Quan ja no cap més aigua a la plana...

Imágenes
Valoración
Todavía no hay votos
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Visitas

Que ver en: Fondo de Can Rossell

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Fondo de Can Rossell

Es mostren 1 - 10 de 21
 • Filtra por tipo
  Temática