Murs de pedra seca a les antigues feixes de vinya
Obaga del Roc Estret
Serra de la Fam des del camí del Roc Estret
Barraques de pedra seca de can Tardà. Castellilí
Volver

Barraques de pedra seca de can Tardà

Ruta
12/07/2017
Ficha

Introducción

On la vinya era senyora i mestressa del paisatge

Itinerari circular que ens porta a voltar pels boscos del Tardà, perfumats de romaní i solcats per frescos torrents, tot flanquejant les antigues feixes a on s’hi cultivada la vinya abans de la plaga de la fil·loxera. Uns dels testimonis evidents del passat agrícola d’aquests vessants, són els murs i barraques de vinya fets amb la tècnica de la pedra seca que encara perduren enmig del bosc. Un patrimoni senzill però valuós, molt popular a la zona i cuidat i restaurant sempre que s’ha pogut pel poble de Castellolí.

Correspon a l'itinerari blau per la zona de can Tardà del programa Viure el Poble.

 

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular horario
 • Dificultad
  Fácil
 • Duración
  1 hora 30 minutos
 • Pendiente
  125.00 meters
 • Distancia
  4.50 km
 • Tema
  Medio ambiente
  Arquitectura y medio
 • Actividad
  A pie
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

On la vinya era senyora i mestressa del paisatge

L’itinerari surt arran del torrent de Can Tardà, més enllà del poble de Castellolí, just en el lloc on hi ha les basses i la font del Tardà i el camí fa un petit eixamplament on hi caben ben bé un parell de cotxes (si aneu més cotxes, busqueu alternatives a prop). 

Començarem seguint el curs de l’esmentat torrent amunt, enfilant el camí que mena a can Tardà. Aviat trobarem la primera i la segona de les barraques: la Petita i la Gran de la Vinya del Rei, ben a prop les dues del torrent, a un vessant i a l’altre respectivament. Més endavant, també veurem la barraca de la Vinya del Maurici, la tercera i última d’aquest primer grup en aquesta primera banda de l’itinerari.

Ara canviarem de vessant i d’amplituds: enfilarem moderadament flanquejant pel vessant que havia estat la vinya del Carner, i que conserva el topònim de l’indret, per canviar de vall, arribant a la del Roc Estret. Just abans d’arribar-hi, però, ja trobem la quarta barraca del dia, la del Camí del Roc Estret. Just a sota, allà on, si ha plogut prou, el torrent del Roc Estret forma un bonic salt, cal travessar el fil d’aigua per anar a cercar amb retorn la quinta i la sisena barraques, la de la Vinya del Simonet, primer, i la de la Soleia del Roc Estret, després.

Seguirem a frec del torrent del Roc Estret aigües avall, passant per alguns indrets prou frescals on es formen petits boscos de ribera amb plàtans com a arbres més destacats. El camí ens convida a travessar el torrent pel lloc més fàcil. Ho fem per enfilar-nos per l’altra vessant, per l’obaga de cal Francolí, i anar a buscar, ja per acabar, l’última de les barraques, la de la Vinya del Forner. Estarem a tocar del torrent, font i basses de Can Tardà i, doncs, del punt d’inici.

 

Consejos

TRAÇAT

 • Traçat fàcil per pistes, camins de carro, senders i corriols força còmodes.

AIGUA

 • A l’inici hi ha la font de Can Tardà. En plena secada pot ser que no ragi. Porteu la cantimplora ben plena des de l’inici.

PRECAUCIONS

 • Cal travessar els torrents a gual. Normalment no hi haurà cap problema, però en cas de fortes pluges recents, potser us caldrà mullar-vos els peus.

METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment.
 • El recorregut ofereix alguns trams d’ombra, pel mig del bosc, però millor protegiu-vos bé dels efectes del sol.

TERRENY

 • No presenta cap dificultat seriosa. 

MATERIAL

 • Uns bastons de caminar ens poden ajudar en els trams llargs de pujada per pista.

 

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Barraques de pedra seca de can Tardà

Es mostren 1 - 9 de 9

Barraca Petita Vinya del Rei

Punto de interes
Arquitectura
12/07/2017

Barraca de planta circular amb una paravent en forma de mur lateral amb un petit banc incorporat, detall poc usual que la fa molt peculiar. Ens podem imaginar els veremadors descansant i fent el mos...

Barraca Gran Vinya del Rei

Punto de interes
Arquitectura
12/07/2017

Barraca de planta circular on podem veure amb gran detall les petites lloses planes que formen la cornisa. Al seu interior, amb una alçada de 2,30 m, hi ha una petita llar de foc. És una de les millor...

Barraca Vinya del Maurici

Punto de interes
Arquitectura
12/07/2017

Breu tram d'anada i tornada. Atenció a la traça! Tornats a aquest mateix punt, farem una ziga-zaga, primer cap a la dreta i després a l'esquerra, per anar a recuperar el camí de Can Tardà.

Barraca Camí Roc Estret

Punto de interes
Arquitectura
12/07/2017

Barraca de planta circular i una de les mes altes de la zona, ja que assoleix els 2,50 m a l’interior. La seva alçada, però, també la fa més vulnerable al pas del temps, ja que solen ser les que mes...

Barraca Vinya del Simonet

Punto de interes
Arquitectura
12/07/2017

Barraca de planta circular i amb una alçada a l’interior de 1,85 m. Degut a la seva poca alçada, és en la que millor podem observar els crespinells que creixen al damunt de la coberta, planta que...

Barraca Soleia del Roc Estret

Punto de interes
Arquitectura
12/07/2017

Barraca de planta circular, una de les més baixes de tot el recorregut. Malauradament, la seva coberta ha perdut les lloses del capdamunt, símptoma d’inici de deteriorament. En contra, però, aquesta...

Barraca Vinya del Forner

Punto de interes
Arquitectura
12/07/2017

Barraca de planta circular amb molt bon estat de conservació. La seva alçada a l’interior és de 1,80 m. Una de les característiques que es poden veure a simple vista, és l’ús de lloses de pedra molt...

Torrent i font de Can Tardà

Punto de interes
Medio ambiente
12/07/2017

La font la trobarem uns metres més amunt. just al punt d'inici de l'itinerari, arran de torrent. Hi ha un camí i un corriol d'accés.

Imágenes
Valoración
/5
2 votos
90%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Visitas

Que ver en: Barraques de pedra seca de can Tardà

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Barraques de pedra seca de can Tardà

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filtra por tipo
  Temática