Murs de pedra seca a les antigues feixes de vinya
Obaga del Roc Estret
Serra de la Fam des del camí del Roc Estret
Revenir

Barraques de pedra seca de can Tardà

Route
12/07/2017
Fichier

Introduction

On la vinya era senyora i mestressa del paisatge

Itinerari circular que ens porta a voltar pels boscos del Tardà, perfumats de romaní i solcats per frescos torrents, tot flanquejant les antigues feixes a on s’hi cultivada la vinya abans de la plaga de la fil·loxera. Uns dels testimonis evidents del passat agrícola d’aquests vessants, són els murs i barraques de vinya fets amb la tècnica de la pedra seca que encara perduren enmig del bosc. Un patrimoni senzill però valuós, molt popular a la zona i cuidat i restaurant sempre que s’ha pogut pel poble de Castellolí.

Correspon a l'itinerari blau per la zona de can Tardà del programa Viure el Poble.

 

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Facile
 • Durée
  1 heure 30 minutes
 • Slope
  125.00 meters
 • Distance
  4.50 km
 • Thème
  Architecture et environnement
  Environnement
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

On la vinya era senyora i mestressa del paisatge

L’itinerari surt arran del torrent de Can Tardà, més enllà del poble de Castellolí, just en el lloc on hi ha les basses i la font del Tardà i el camí fa un petit eixamplament on hi caben ben bé un parell de cotxes (si aneu més cotxes, busqueu alternatives a prop). 

Començarem seguint el curs de l’esmentat torrent amunt, enfilant el camí que mena a can Tardà. Aviat trobarem la primera i la segona de les barraques: la Petita i la Gran de la Vinya del Rei, ben a prop les dues del torrent, a un vessant i a l’altre respectivament. Més endavant, també veurem la barraca de la Vinya del Maurici, la tercera i última d’aquest primer grup en aquesta primera banda de l’itinerari.

Ara canviarem de vessant i d’amplituds: enfilarem moderadament flanquejant pel vessant que havia estat la vinya del Carner, i que conserva el topònim de l’indret, per canviar de vall, arribant a la del Roc Estret. Just abans d’arribar-hi, però, ja trobem la quarta barraca del dia, la del Camí del Roc Estret. Just a sota, allà on, si ha plogut prou, el torrent del Roc Estret forma un bonic salt, cal travessar el fil d’aigua per anar a cercar amb retorn la quinta i la sisena barraques, la de la Vinya del Simonet, primer, i la de la Soleia del Roc Estret, després.

Seguirem a frec del torrent del Roc Estret aigües avall, passant per alguns indrets prou frescals on es formen petits boscos de ribera amb plàtans com a arbres més destacats. El camí ens convida a travessar el torrent pel lloc més fàcil. Ho fem per enfilar-nos per l’altra vessant, per l’obaga de cal Francolí, i anar a buscar, ja per acabar, l’última de les barraques, la de la Vinya del Forner. Estarem a tocar del torrent, font i basses de Can Tardà i, doncs, del punt d’inici.

 

Astuces

TRAÇAT

 • Traçat fàcil per pistes, camins de carro, senders i corriols força còmodes.

AIGUA

 • A l’inici hi ha la font de Can Tardà. En plena secada pot ser que no ragi. Porteu la cantimplora ben plena des de l’inici.

PRECAUCIONS

 • Cal travessar els torrents a gual. Normalment no hi haurà cap problema, però en cas de fortes pluges recents, potser us caldrà mullar-vos els peus.

METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment.
 • El recorregut ofereix alguns trams d’ombra, pel mig del bosc, però millor protegiu-vos bé dels efectes del sol.

TERRENY

 • No presenta cap dificultat seriosa. 

MATERIAL

 • Uns bastons de caminar ens poden ajudar en els trams llargs de pujada per pista.

 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Barraques de pedra seca de can Tardà

Es mostren 1 - 9 de 9

Barraca Petita Vinya del Rei

Point d'intérêt
Architecture
12/07/2017

Barraca de planta circular amb una paravent en forma de mur lateral amb un petit banc incorporat, detall poc usual que la fa molt peculiar. Ens podem imaginar els veremadors descansant i fent el mos

Barraca Gran Vinya del Rei

Point d'intérêt
Architecture
12/07/2017

Barraca de planta circular on podem veure amb gran detall les petites lloses planes que formen la cornisa. Al seu interior, amb una alçada de 2,30 m, hi ha una petita llar de foc. És una de les millor

Barraca Vinya del Maurici

Point d'intérêt
Architecture
12/07/2017

Breu tram d'anada i tornada. Atenció a la traça! Tornats a aquest mateix punt, farem una ziga-zaga, primer cap a la dreta i després a l'esquerra, per anar a recuperar el camí de Can Tardà.

Barraca Camí Roc Estret

Point d'intérêt
Architecture
12/07/2017

Barraca de planta circular i una de les mes altes de la zona, ja que assoleix els 2,50 m a l’interior. La seva alçada, però, també la fa més vulnerable al pas del temps, ja que solen ser les que mes

Barraca Vinya del Simonet

Point d'intérêt
Architecture
12/07/2017

Barraca de planta circular i amb una alçada a l’interior de 1,85 m. Degut a la seva poca alçada, és en la que millor podem observar els crespinells que creixen al damunt de la coberta, planta que

Barraca Soleia del Roc Estret

Point d'intérêt
Architecture
12/07/2017

Barraca de planta circular, una de les més baixes de tot el recorregut. Malauradament, la seva coberta ha perdut les lloses del capdamunt, símptoma d’inici de deteriorament. En contra, però, aquesta

Barraca Vinya del Forner

Point d'intérêt
Architecture
12/07/2017

Barraca de planta circular amb molt bon estat de conservació. La seva alçada a l’interior és de 1,80 m. Una de les característiques que es poden veure a simple vista, és l’ús de lloses de pedra molt

Torrent i font de Can Tardà

Point d'intérêt
Environnement
12/07/2017

La font la trobarem uns metres més amunt. just al punt d'inici de l'itinerari, arran de torrent. Hi ha un camí i un corriol d'accés.

Images
Évaluations
/5
2 votes
90%
Évalutations avec commentaires Publier note
Les visites

Que voir à: Barraques de pedra seca de can Tardà

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Barraques de pedra seca de can Tardà

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thème