La plana de Vic des de Sant Martí del Brull
Vall del torrent de Can Serrà des del Sagrat Cor
Rutes a El Brull
Pantà de les Illes
Volver

Ruta-juego de les bruixes del Brull

Ruta
30/05/2017
Ficha

Introducción

Bruixes pels embassaments de les Illes i de la Casanova

Seguiu la ruta amb l’app Natura Local i anireu rebent les pistes per trobar els codis QR amagats. Un cop els trobeu, els haureu d’escanejar per escoltar la història, conèixer curiositats del món de les bruixes i descobrir les plantes que feien servir i quins usos tenien. 

ATENCIO: Feu la ruta off-line ja que a l'inici i final de la mateixa, hi ha poca cobertura.  Porteu-la descarregada de casa.

Itinerari circular que, sortint des de Sant Martí del Brull, ens duu a rodejar el paisatge més forestal d’aquest racó del municipi del Brull, a frec d’antics i ben conservats masos. Enmig de boscos d’alzines primer, i amb presència del pi després, anirem a voltar les capçaleres dels torrents de Can Serrà i de l’Estanyol, o de Martinet, respectivament, el primer de baixada i el segon de pujada, passant per l'església de la Casademunt i emmirallant-nos en els pantans que caracteritzen l’indret.

 

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular horario
 • Dificultad
  Fácil
 • Duración
  1 hora 20 minutos
 • Pendiente
  80.00 meters
 • Distancia
  4.40 km
 • Tema
  Arquitectura y medio
  Para jugar
  Ríos y lagos
 • Actividad
  A pie
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Rutes al Brull

Descripción

Bruixes pels embassaments de les Illes i de la Casanova

Seguiu la ruta amb l’app Natura Local i anireu rebent les pistes per trobar els codis QR amagats. Un cop els trobeu, els haureu d’escanejar per escoltar la història, conèixer curiositats del món de les bruixes i descobrir les plantes que feien servir i quins usos tenien. 

ATENCIO: Feu la ruta off-line ja que a l'inici i final de la mateixa hi ha poca cobertura. Porteu-la descarregada de casa.

Començarem l’itinerari a frec de l’església de Sant Martí del Brull, centre parroquial del veïnat del Brull, travessat per la carretera que puja a Collformic. L’indret és esquitxat d’un seguit de masos de molt bona planta que conformen la fesomia de tot el municipi del Brull.

Seguim primer un breu tram de l’antic camí d’Aiguafreda al Brull per la serra de l’Arca, avui una pista asfaltada. Aviat, però, i enmig d’un ufanós bosc alzinar amb sotabosc de boix, agafarem el camí cap a la Casademunt on l’església de la Casademunt és un temple de grans dimensions consagrat al Sagrat Cor de Jesus que acompanya a la històrica masia. Més avall també veurem, al capdamunt d’uns prats, can Serrà, una altra masia que ha marcat l’evolució del paisatge d’aquest racó de món. Més endavant, vorejarem la làmina d’aigua del pantà de les Illes, garant de la reserva d’aigua de la població del Brull.

A l’alçada del mas de les Illes, seguirem pel camí que hi ha al costat de la carretera direcció fins a la mitja rotonda d’accés a la urbanització de l’Estanyol, on passarem decidits, fregant la Casanova de Figueroles, a seguir ara el curt curs que manca del torrent de l’Estanyol, o de Martinet, que neix als camps del Maset, ja gairebé tocant a Sant Martí del Brull. El torrent és discret, però ell tot sol és capaç d’omplir, quan les pluges han estat generoses, el pantà de la Casanova, on podrem accedir fàcilment fins ben arran de la seva riba.

Al torrent encara li queda vida. Anirem pujant per la seva vall pel vessant més solell, vorejant el pla del forn i el serrat del Prat d’Ori, on hi ha una necròpoli de fa més de mil anys. Seguint el camí passarem propers a les masies del Prat i del Masset, fins a atènyer, després d’una breu pujada, Sant Martí del Brull, d’on haurem sortit farà aproximadament una hora i mitja.

fonts:   Patrimoni Diputació de Barcelona. El Brull    /   Blog Llegendes Catalanes  / Il·lustració: Vandevelde Lucie

 

Consejos

DINÀMICA DEL JOC

 • Heu de trobar uns QRs amagats amb contingut relacionat amb les bruixes. 
 • Quan us acosteu al QR, us apareixerà una fitxa amb pistes per trobar-lo.
 • Per descobrir-lo, cal que llegiu les indicacions quan la vostra posició de navegació es trobi just a sobre de la icona del mapa.
 • Si no podeu llegir el QR, netegeu-lo amb el dit o un drap mullat. (Gràcies)
 • A cada QR hi haurà curiositats i un àudio amb un fragment de la llegenda.
 • ATENCIO: Feu la ruta off-line doncs a l'inici i final de la mateixa hi ha poca cobertura. Porteu-la descarregada de casa.

TRAÇAT

 • Traçat fàcil, tot per pistes i camins de carro força còmodes.

AIGUA

 • No hi ha punts d’aigua tractada en tot el recorregut. Porteu la cantimplora ben plena des de l’inici.

PRECAUCIONS

 • És especialment no permès el bany als pantans, a part de no recomanable. Aneu amb compte amb els infants, especialment si no saben nedar.
 • Respecteu la propietat privada així com el bestiar i camps de conreu.
 • No deixeu rastre d'haver passat. La brossa la tornem cap a casa.

METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment. El recorregut ofereix alguns trams d’ombra, pel mig del bosc, però millor protegiu-vos bé dels efectes del sol.

TERRENY

 • No presenta cap dificultat.

MATERIAL

 • El bàsic per a la pràctica del senderisme, sense necessitats tècniques específiques.
 • Barret i crema solar. sobretot a l'estiu.
 • Uns prismàtics per a l'observació de la possible fauna dels pantans.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Al conjunt de cases al voltant de l’església de Sant Martí del Brull, hi ha un bar – restaurant i el punt d’informació del Parc Natural del Montseny del Brull. Informeu-vos bé dels horaris d’obertura.

 

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Ruta-juego de les bruixes del Brull

Es mostren 1 - 14 de 14

Alzinar amb boix

Punto de interes
Medio ambiente
18/07/2017

Aquests vessants més ombrívols que recorrerem en aquest tram de l’itinerari, són el lloc propici per al creixement i consolidació de l’alzinar amb boix i galzeran, espècies que podrem observar força...

Casademunt i el Sagrat Cor

Punto de interes
Arquitectura
18/07/2017

Tant la imponent masia de Casademunt com l’església del Sagrat Cor que l’acompanya, són elements destacats del patrimoni de la zona, ambdós elements declarats Bé Cultural d’Interès Local. La casa...

QR1. Les bruixes de El Brull

Punto de interes
Otros
07/08/2023

La gent havia cregut històricament en l'existència de bruixes, però aquesta creença es va desbordar en la segona dècada del segle XVII i va fer que en molts indrets de Catalunya es produís una cacera...

Can Serrà

Punto de interes
Arquitectura
18/07/2017

Històrica masia del Brull, declarada Bé Cultural d’Interès Local, completament restaurada al capdamunt d’uns breus prats i que podem veure des del camí d’accés. Té els seus orígens ben endinsats en l...

QR 2.Valentina Vinyes

Punto de interes
Otros
07/08/2023

Aquesta dona era filla bastarda de Pere Grau, de Viladrover, i el 1620 era viuda de Joan Vinyes.

És descrita com una dona baixeta, molt vella (tenia 70 anys) que sempre anava amb un drapot lligat al...

Pantà de les Illes

Punto de interes
Medio ambiente
18/07/2017

El pantà de les Illes forma part dels sistema de reserva d’aigua per al rec del camp de golf del Brull. Entre altres suposades espècies, és l’hàbitat d’una invasora colònia de tortugues d’orelles...

QR 3. Montserrat Soler

Punto de interes
Otros
07/08/2023

Aquesta dona tenia com a sobrenom «la Flassada» i vivia al poble de Seva (aleshores pertanyent al Brull). Se sap que va ser acusada de bruixeria però no si fou penjada o no. 

Font: Patrimoni Diba.Cat...

QR 4. Margarida Font

Punto de interes
Otros
07/08/2023

Aquesta dona era casada amb Joan Font, d'origen francès, i per això li deien «la gavatxona». Tenia uns 28 anys pel 1620 i vivia en una caseta propera a l'església de Sant Martí del Brull. Se sap que...

Pantà de la Casanova

Punto de interes
Medio ambiente
30/05/2017

En aquest pantà, a diferència del de les Illes, l’accessibilitat fins arran de les ribes és lliure, cosa que li dóna un aspecte general més naturalitzat i amable. L’escassa vegetació aquàtica que el...

QR 5. Elisabet Martina

Punto de interes
Otros
07/08/2023

Dona oriünda de Viladrau però que ja feia uns cinquanta anys que vivia a Seva, aleshores del terme del Brull. Va anar-hi a viure amb el seu marit quan van ser desterrats de Viladrau, poble de la...

El cucut

Punto de interes
Fauna
30/05/2017

És en aquest ambient on podrem sentir, si som a principis de primavera (abril-principis de maig), el persistent cant del cucut, molt característic, ja que fa ben bé gala del seu nom.

El cucut (Cuculus...

QR 6. Elisabet Beneta

Punto de interes
Otros
07/08/2023

Aquesta dona, més coneguda com a Bellesa de les Aigües, era mig germana de Valentina Vinyes i Grau, també acusada de bruixeria.  

Va ser acusada de la mort del seu propi fill i també que havia mort...

QR 7. L'encanteri

Punto de interes
Otros
07/08/2023

Es diu que aquesta i d'altres bruixes de l'època es reunien prop del castell del Brull (o en d'altres indrets com un turonet proper al mas la Morera) i hi feien les seves juntes i aquelarres. Allà se...

Sant Martí del Brull

Punto de interes
Arquitectura
30/05/2017

Un dels elements més característics del patrimoni immoble del municipi del Brull, és l’església d’origen romànic de Sant Martí. Se’n tenen notícies ja des del segle XI i és declarada Bé Cultural d...

Imágenes
Valoración
/5
4 votos
86%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración

Apte per a la mainada. Arquitectura I paisatge preciosos. Apte x bici.

Ruta senzilla sense cap complicació apte per fer amb nens, el millor que te es la zona de església i la zona lúdica. es pot finalitzar menjant en el Restaurant el Castell 100% recomanable.
Visitas

Que ver en: Ruta-juego de les bruixes del Brull

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Ruta-juego de les bruixes del Brull

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temática