Ermita i mas de Sant Miquel
Rec dels Colletons
Fageda dels Colletons
Era de la Castellòria
Revenir

Ruta a Sant Miquel i les canals

Route
16/02/2016
Fichier

Introduction

De les abruptes obagues a les calmes dels plans

És una ruta exigent que ens endinsa als clots i als canals de l'obaga de la serra de Picancel. Podrem aturar-nos en els miradors que ens ofereixen àmplies vistes i també passarem pels encisadors plans solells de Sant Miquel. La baixada serà dreta passant per clapes de fagedes humides fins al pont del Doro, que podrem travessar, si el pantà és baix, per tornar a Vilada per un camí més curt.

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Difficile
 • Durée
  4 heures 45 minutes
 • Slope
  796.00 meters
 • Distance
  13.30 km
 • Thème
  Faune et flore
  Environnement
  Aménagement paysager
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

De les abruptes obagues a les calmes dels plans

És una bonica però exigent ruta que es pot començar des del poble de Vilada o des del pla de la Fusta (aparcament 2: retallem 1 hora de camí). Llegiu els consells per saber les opcions.

Sortint de Vilada, travessarem la palanca de la riera de Vilada el Molí i cal Boixader per enfilar-nos al collet de la Serra pel primer bosquet de rojalets. Del pont del Climent, sobre la ribera del Mergançol ens enfilem, ara sí, sense descans per l'obac de la serra de Picancel direcció al cingle de la Por (no us espanteu!). Pugem fins a creuar un portell rocós per bonics sots coberts de frondoses i prímules entre les fulles del terra.

Passada la font de la casa del Bosc (única en aquest camí), tindrem el primer contacte real amb el conglomerat. El trepitjarem i ens posarem davant del Serrat del Migdia i del cingle de l'Àliga (1.081 m) en arribar a un replà conegut com l'era de la Castellona. En aquest moment, ens endinsarem entre boixos dins el clot del torrent Fred, també conegut com la Selva, on antigament no arribava la llum a terra, però avui sí perquè fou malmès per les ventades del 2014, que van fer caure molts arbres, el més significatiu, el Faig, de bonica rabassa que hi havia al peu del cingle de la Por. Blades, grèvols, algun teix i petites clapes de faigs ens confirmen la toponímia del torrent.

Un cop dalt del collet dels Pins, ens dirigim al punt més alt del Serrat del Migdia, balconada on la magnitud del paisatge ens fa perdre les paraules.

Tornem fins al collet per anar tombant, progressivament, al costat solell de la serra pel collet de les Corts, cosa que s'evidencia per la nova vegetació que ens acompanya: l'alzinar muntanyenc.

Del pla, entre alzines i un terreny cada cop més afeixat, ens dirigim al bonic pla de Sant Miquel, on l'església i el mas ens apropen de nou a la petja de l'home. Aprofitem per descansar i fer l'àpat, ara amb vista al monestir de la Portella a sota, i el Serrat Pla i serra de Montsent al davant, últims contraforts abans de baixar a la plana del Baix Berguedà.

De baixada, per darrere el serradell dels Agullons, seguirem el rec dels Colletons. És una baixada bonica però forta, una mica trencada en alguns trams pel pas de motos de trial, que farem pel costat del clot, creuant-lo repetides vegades, altres passant per la mateixa llera. Envoltats de rojalets i caducifolis, ens sorprendrà el tram de la fageda fins a la font dels Colletons, coberta de grans molses i orelles d'ós.

En un moment, ja arribarem al pont del Doro, on podem creuar (si l'aigua del pantà ens ho permet) i tornar al poble per la pista del costat de la fàbrica. Si no, seguirem pel costat del Mergançol a l'obaga del Prat, esquitxada d'aurons i algun trèmol, fins al pont del Climent.

Agraïm la col·laboració de Pere Torner. Veí i coneixedor del municipi.

Font d'informació: la guia Vilada i la seva rodaliad'Ernest Costa i Joan Tort.

Astuces

TRAÇAT

 • Heu de seguir les marques grogues de Sender Local.
 • Porteu la bateria plena i també la ruta guarda off-line per quan hi hagi manca de cobertura. També poder fer directament la ruta off-line de bon començament; estalviareu bateries.
 • Inici ruta, teniu dues opcions:
 • Des del poble de Vilada o des del pla de la Fusta. Hi podeu deixar el cotxe, al costat del pont del Climent. S'hi arriba per un camí que trenca de la carretera a 1,3 km sortint de Vilada direcció Borredà. Veureu un senyal en què hi posa "Canals de Sant Miquel".
 • Si comenceu a Vilada, quan torneu, estigueu al cas de si es pot creuar pel pont del Doro. Podeu aprofitar i fer drecera pujant per la pista del costat de la fàbrica directament al poble.
 • Pujada constant a partir del pont del Climent, amb trams curts però drets arribant al collet dels Pins.
 • Baixada constant a la segona meitat del recorregut. Forta i delicada en alguns trams.
 • Si baixant del collet dels Pins no voleu arribar a Sant Miquel (és una pena) trobareu un trencall a la dreta que fa drecera i va a buscar directament el camí de baixada.
 • Del coll dels Pins al Serrat del Migdia, el camí no té pèrdua però pareu atenció a un pas que hi ha per la dreta d'un fals cim, si ho feu, haureu de recular fins a trobar un pas de corda que us ajudi a superar aquest tram (fàcil, no patiu).
 • Al mirador del Serrat del Migdia ens podrem relaxar una estona però us recomanem l'aturada llarga als plans de Sant Miquel.

AIGUA

 • La única font és la de la casa del Bosc després del portell de l'Ovellar. Ens haurem de desviar una miqueta pel camí de la Portella però val la pena.

PRECAUCIONS

 • Valoreu el vostre nivell físic. Cal estar en forma.
 • No oblideu aigua i menjar. Tant ganyips pel camí com entrepans per fer un àpat dalt Sant Miquel.
 • Creureu recs i torrents en diferents ocasions. Podeu relliscar o mullar-vos si ha plogut.
 • És fàcil relliscar a les fortes baixades dels Colletons.
 • S'ha d'estar acostumat a caminar.
 • Al Serrat del Migdia, heu de buscar el traç més evident. Només ens decantem cap a la dreta, sortint de la roca, a buscar un pas de corda (fàcil) per superar un fals cim on no cal pujar.
 • Pareu atenció a no relliscar (com a tots els llocs elevats). Sobretot, aneu amb compte si el terreny està humit.

MÉTEO

 • No fer-la en dies de pluja o havent plogut.
 • Els dies rúfols desmereixen les vistes i no en gaudirem.
 • La boira us pot fer una mala passada als serradells i als colls (seguiu amb atenció el track).
 • La tardor és el millor moment per la varietat cromàtica de la vegetació.

TERRENY

 • Caminar incòmode. Conglomerat amb cantons rodons que rellisquen.
 • La baixada pel clot dels Colletons és trencada i amb esglaons on cal parar atenció.
 • Trams amb terra de fang que rellisca.

MATERIAL

 • Botes o calçat resistent i amb bona sola.
 • Prismàtics si us agrada veure ocells.
 • Càmera fotogràfica.
 • Plànol de la zona per orientar-se un cap a dalt els miradors.
 • Roba adient segons cada estació de l'any. També pels dies de vent: careners, serradells i balconades són molt exposades.

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Ruta a Sant Miquel i les canals

Es mostren 1 - 16 de 16

Molí Boixader

Point d'intérêt
Architecture
16/02/2016

El molí Boixader, també conegut com a molí de Baix, és un tradicional casal moliner de planta rectangular, encara que modernament s'hi afegí un altre cos. Aquest afegit sembla ser fet amb motiu d'un...

Pont de Climent

Point d'intérêt
Environnement
16/02/2016

Corriol que puja El Merdançol

Avellaners

Point d'intérêt
Flore
16/02/2016

boixos, primules i blades

Portell de l'Ovellar

Point d'intérêt
Flore
16/02/2016

Obert per passar camí de bast per treure fusta. Saxífragues i orella d'ós. Conglomerat

Cisterna

Point d'intérêt
Environnement
16/02/2016

A la dreta del camí, abans de baixar. Vistes. Som al repla de la Casa del Bosc. 1.5x1.5

Pla de l'Era

Point d'intérêt
Géologie
16/02/2016

Davant el cinglede l'Aliga. El punt més alt és el Serrat del Migdia 1017. Geologia cingles tombats cap a Vilada.Vistes a Vilada i el Catllaras.

Teix i grèvol

Point d'intérêt
Flore
16/02/2016

Moixeres més amunt. Fusta morta, arbres tombats pel vent. Forats picots,...Auro blanc

Serrat Migdia

Point d'intérêt
Paysages
16/02/2016

Vilada pista al mirador de Sant Roma de la Clusa, Borreda, Catllaras, Puigmal, Cadí, Pedraforca, Baells, Serra del Verd,... sobre Berga, A la dreta: Torrent fred per on hem pujat. Pic de Perris, Salga...

Alzinar muntanyenc

Point d'intérêt
Flore
16/02/2016

Solells de la Serra de Picancel. Cingle de la Por i les canals males, a sota. Travessem alzinar fins a Sant Miquel. Rebrot, Fusta...pre mas Miquel A sota S, Cal Calcinaire i les feixes dels voltants...

Sant Miquel de les Canals

Point d'intérêt
Architecture
16/02/2016

Mas, Ermita, Pallisa, Plans,... Pastures estiu, senglar, codines a sobre amb boix i alzinar pasturat per cabres?¿ Moltes feixes,...Ocells, Freixes darrera la pallissa. Bassa darrera casa amb corral...

Fajeda

Point d'intérêt
Flore
16/02/2016

Grevol,. Arbres molt grans. Nereret,.. grevol, boix, heures.

Font dels Colletons

Point d'intérêt
Paysages
16/02/2016

Raimonda. Molsa per tot arreu. Pedres i tronc boix.

DRETA

Point d'intérêt
Environnement
16/02/2016

Si es veu el pont del Doru, i si heu vingut a peu del poble, podeu creuar-lo i tornar al poble per la variant curta. Agafeu la pista al costat de la fàbrica de Cal Ferrer (Alditex) amunt. .

Baga del Prat

Point d'intérêt
Flore
16/02/2016

Avellaners, auro negre, blanc, moixera,..tremols A l'altre costat Cal Ferrater. Ultima fàbrica textil de Vilada. Tancada fa pocs anys.

Images
Évaluations
/5
4 votes
60%
Évalutations avec commentaires Publier note

Ruta llarga i amb poca cobertura als clots. Millor feu-la off-line i així també estalviareu bateries.

Ruta fresca a l'estiu i paisatgística a la tardor. Els caducifolis de les canals estan preciosos.

Les visites

Que voir à: Ruta a Sant Miquel i les canals

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Ruta a Sant Miquel i les canals

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filter by type
  Thème