Revenir

Ruta de les Fonts. PR 160 [FR]

Route
25/05/2013
Fichier

Introduction

Muntanyes d'Ordal al nord de Begues

Ruta circular, per fer tant a peu (>4h.) com en bicicleta. Proposada pel BEC-CEB i catalogada com a  PR-160 per la FEEC. Travessa la plana agrícola de Begues per, passant al costat d’algunes masies, enfilar-se direcció Vallirana, al sector de les Serres d’Ordal. Gaudirem de vistes sobre el municipi i també cap el Vallès i el Baix Llobregat.  A les parts altes, elements del relleu càrstic com avencs i dolines. A la plana, masies, barraques i camps, segell del passat agrícola que encara perdura. 

 

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Facile
 • Durée
  2 heures 5 minutes
 • Slope
  325.00 meters
 • Distance
  14.80 km
 • Thème
  Aménagement paysager
  Architecture et environnement
  Geologia
 • Activité
  À vélo
 • Évaluations

Slope graph

Description

Muntanyes d'Ordal al nord de Begues

Sortim de l’Església de Sant Cristòfol, direcció els masos de Can Martí i Can Pau amb els seus rellotges de sol. Can Martí té una alzina exemplar al pati del darrera. 

Entre camps de cereals i alguna vinya, ens dirigim al Mas de Can Pau, sota les vessants càrstiques de la serra. Camps on aturar-se i gaudir de les floracions primaverals i els petits moixons d’espais oberts. Roselles, viperines  i cards, veuen passar volant caderneres i pinsans. Gaitjos i tudons, surten del bosc proper tot cercant grà i fruits als camps.

Pocs metres passat el Mas de Can Sadurní, passem vora un forn de Calç amagat a la dreta del camí. Al costat de la masia, uns fantàstics exemplars de lledoners regalen la seva preuada ombra.  D’aquí mateix, una postal de vinyes, fruiters i cereals acompanyats d’una barraca, ens fa un compendi de la plana agrícola del municipi.

Iniciem la pujada cap el Pla d’Ardenya. Tot i ser més llarg, aconsellem fer-ho per la carretera asfaltada que puja a la central de fecsa. Podeu triar una opció més curta però exigent que torna a sortir a aquesta carretera poc abans del Avenc de Can Sadurní.

Pujant per la carretera, recorregut més llarg però suau, gaudireu de molt bones panoràmiques del municipi i el Parc del Garraf. Passarem pel costat de l’Avenc de Can Sadurní. Un pal indicador us marca el corriol que baixa fins el forat d’entrada.

Abans d’arribar a la central elèctrica (des on podriem pujar al Montau) girem a la dreta. Som dalt el pla de Sots d’Óssos. Pla de característiques càrstiques on podem veure la gran dolina de l’Avenc de les Alzines. Travessem una formació vegetal del tipus màquia de garric i llentiscle. No es d’estranyar veure algun gran rapinyaire, tant de dia com cap el vespre, doncs som al territori dels ducs i les àligues cuabarrades.

Arribant a la Creu d’Ardenya, ens dirigim cap el Pla d’Ardenya, on sorprèn la presència de pins pinyers entre la massa dominant de pi blanc. D'aquí surt el camí ral que, en cas de necessitat, ens baixa de nou a Begues. (No ciclable)

Farem la volta a la Serra del Mas, passant pel costat d’un maset en runes. Tot seguit baixarem al Mas de les Fonts. Trobem la primera font sota una passeig de plàtans d’ombra. Ara ja, de tornada cap a Begues, s’obriran noves vistes de Montserrat, al nostre darrera, fins Barcelona.

Passant pel Coll del Pi de les Tres Soques, val la pensa desviar-nos un centenar de metres per treure el cap al mirador de la Penya del Moro. Per aquí passa la Ruta del Sol Blau PR 162 que enllaça amb el muncipi de Torrelles.

Ara ja, de baixada, passarem pel costat de la Font de l’Alber, on un àlber a l’esquerra del camí ens ho farà saber .

De nou a la plana, ara travessant camps de fruiters, voregem els masos de Farfai, l’Alzina on encara resta la sinia de reg avui sense ús i la Casota amb el seu rellotge de sol. 

Abans d’arribar de nou al punt de sortida val la pensa visitar la Barraca de Cal Tot recentment restaurada.

 

Astuces

Traçat

 • Fàcil per a fer en BTT. Dificultat mitjana per a fer a Peu. Sempre per una pista ample menys el corriolet de darrera Cal Gepet i Can Sadurní.
 • Còmode però llarga pujada inicial. Si es fa a peu, podeu agafar la primera drecera a l'esquerra per pujar directa fins gairebé dalt. Us perdreu les vistes del municipi.
 • Dalt la Central de Fecsa, podeu decidir si fer el Montau. Forta pujada.
 • Arribareu a la Creu d’Ardenya tot planejant. Si voleu tornar a Begues, agafeu el camí que baixa a la vostra dreta. El camí del mig, puja a l’Alt del Sotarro (forta pujada).
 • Pels voltants de la Creu d’Ardenya, entre el camí que puja al Sotarro i el que baixa a Begues, hi ha un suposat dolmen. Veureu una escampada de pedres. (Ho trobareu al google earth).
 • En arribar a la Penya del Moro, val la pena desviar-se una mica i treure el cap pel mirador. La cinglera té una zona d’escalada i a la part baixa està prohibit l’accés per nidificació de rapinyaires.
 • Dalt la Penya del Moro i baix vora el Mas de l’Alzina, trobareu enllaços amb l'itinerari de la Ruta del Sol Blau, PR 162 que enllaça amb Torrelles.

Aigua

 • Només podem trobar aigua a la font del Mas. De les dues que hi ha, la que raja habitualment és la primera. Arran de terra.
 • La Font del l’Alber només raja a èpoques plujoses

Precaucions

 • Tingueu cura en acostar-vos a les entrades dels avencs si aneu amb nens.
 • Eviteu les hores centrals de l’estiu ja que hi ha poques ombres. No oblideu anar ben hidratats i amb protecció solar. 
 • Si opteu per fer-ho a peu, cal dur menjar energètic.
 • A cap dels avencs s’hi pot entrar si no és amb material específic i acompanyats de gent amb experiència.

Material

 • Si ho feu a peu, uns pals us ajudaran en caminades llargues. 
 • El calçat no cal que sigui massa tècnic. Sí còmode i resistent.
 • Uns prismàtics per si veieu rapinyaires o altres ocells d’espais oberts.
 • Un plànol de la zona servirà per orientar-nos i tenir més idea de per on passem.
 • Si feu BTT, no oblideu material per punxades. Hi ha trams amb pedreta angulosa

 

 

 

 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Ruta de les Fonts. PR 160 [FR]

Es mostren 1 - 16 de 16

Cal Martí. Rellotge

Point d'intérêt
Architecture
25/05/2013

Documentat com a Mas Torra al 1391. Al llarg de la historia pren diferents noms i ja al 1849 es coneix com a Can Martí. Planta rectangular. Planta baixa, pis i golfes. La façana principal té una porta...

Barraca de vinya

Point d'intérêt
Architecture
25/05/2013

Barraca de vinya clàssica de planta rodona. El sostre de falsa cúpula (típic en aquestes edificacions) està realitzat mitjançant l'acostament de filades de pedra seca, sense cap mena de material d...

Can Pau, rellotge

Point d'intérêt
Architecture
25/05/2013

A l'indret de les vinyes de cal Gepet, vora el camí de la creu d'Ardenya, trobem la masia de can Pau. Data del s. XVI i el 1849 ja era la casa Pau de la Figuera. 

Hi ha tres portes d'entrada de mida...

Forn de calç. Can Sadurní

Point d'intérêt
Environnement
25/05/2013

Pocs metres passada la masia, a la dreta del camí, mig amagat, trobareu el forn de calç en no gaire bon estat de conservació i envaït per la vegetació. En aquest indret, a més de la masia amb el seu...

Plana de Begues

Point d'intérêt
Paysages
25/05/2013

Punt per gaudir de les vistes sobre la plana de can Sadurní, mosaic agrari dominat per camps de cereals i alguna vinya. D'aquí estant observem el poble de Begues i els contraforts de la serra de la...

Avenc de can Sadurní

Point d'intérêt
Géologie
25/05/2013

L'avenc de can Sadurní és tot un símbol de l'espeleologia a Catalunya, ja que va ser el primer avenc en ser davallat per Norbert Font i Sagué el 27 de desembre de 1897.

És un avenc amb una profunditat...

Dolina de les Alzines

Point d'intérêt
Géologie
25/05/2013

Aquesta forma de relleu càrstic és en aquest cas un jaciment arqueològic de l'època prehistòrica, concretament del cenozoic i el neògen.

Es tracta d'una depressió (embut) de mides grans. La penetració...

Creu d'Ardenya

Point d'intérêt
Faune
Autres
25/05/2013

1983. Partió de terme, al coll natural entre Begues i Vallirana. Sota nostre hi ha el camí antic de ferradura per baixar a Begues que s’agafa a la mateixa cruïlla. (només a peu). Recte amunt puja una...

Maset de la Vicenta

Point d'intérêt
Architecture
25/05/2013

Abans de baixar cap la masia del mas de les Fonts trobem el maset de la Vicenta, possible hostal al camí vell que va de Vallirana a Begues. Si entreu hi veureu el que sembla una mena de "nevera" de l...

Font del Mas

Point d'intérêt
Environnement
25/05/2013

Passada la masia del mas de les Fonts, antigament envoltada de vinyes (la primera edificació data del 1587), trobem aquesta primera font que, tret dels estius més eixuts, raja tot l'any.

Les falgueres...

Serral del Mas

Point d'intérêt
Paysages
25/05/2013

Estem vorejant el serral del Mas a mitja alçada. Per sota tenim la vall d'Arús i, al davant, el puig Vicenç, de 468 m.

Espectaculars vistes sobre la part baixa de la vall del Llobregat.  Al fons...

Penya del Moro

Point d'intérêt
Paysages
25/05/2013

Arribem al coll de les Tres Soques. Abans de baixar a Begues val la pena desviar-se 50 m pel camí que va cap a l'esquerra. Trobareu un punt on poder treure el cap.

Es tracta d'un mirador sobre tota la...

Font de l'Àlber

Point d'intérêt
Environnement
25/05/2013

També font de l'Alba.

Baixant trobareu un àlber (arbre típic de zones de ribera) al costat esquerre del camí. En aquest punt, al marge dret del camí, entre fenassos de marge i joncs, veureu una teula...

Sínia de l'Alzina

Point d'intérêt
Architecture
25/05/2013

Hem passat pel costat de can Farfai i hem creuat el camp del Nero, al pla de l'Alzina. El camí que surt a la nostra dreta va a la masia de l'Alzina. A l'esquerra, ens acosta a la sínia. La funció era...

La Casota, rellotge

Point d'intérêt
Architecture
25/05/2013

Conjunt arquitectònic de caire rural d'inicis del s. XIX format per tres edificis construïts en fases diferents actualment adossats entre sí.

L'edifici principal, anomenat pròpiament "La Casota", és...

Barraca de Cal Tot

Point d'intérêt
Architecture
25/05/2013

Restaurada al 2008 pel CEB (Centre d’Estudis Beguetans), correspon a una barraca de vinya de secció quadrada i forma tronco-piramidal. El sostre és una falsa cúpula fet per acostament de les pedres...

Images
Évaluations
/5
8 votes
78%
Évalutations avec commentaires Publier note

es llarga de fer en una matinal pero les vistes valen la pena

Ruta molt bonica!

La ruta de fácil tenia poco. Muchas subidas y bajadas muy pronunciadas. Muchas zonas de piedra. Las vistas son bonitas.
Les visites

Que voir à: Ruta de les Fonts. PR 160 [FR]

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Ruta de les Fonts. PR 160 [FR]

Es mostren 1 - 10 de 17
 • Filter by type
  Thème