Plana de Vic. Calldetenes
La Sauleda. Calldetenes
Molí de Rosanes. Calldetenes
Camps de Calldetenes
Revenir

Calldetenes

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Al bell mig d'Osona

El municipi de Calldetenes, un dels de terme més petit de tot Osona, ocupa els terrenys planers a llevant de la ciutat de Vic. És format pel nucli principal, el poble de Calldetenes, el petit veïnat de Sant Martí de Riudeperes i per masies escampades per la plana, que sumen en total uns 2500 habitants.

Les primeres notícies de la formació del terme les tenim al segle XIV quan Sant Martí de Riudeperes forma parròquia pròpia segregant-se de Sant Julià de Vilatorta, sent el nucli de Calldetenes un senzill barri. Amb el temps, però, s’ha girat la truita, ja que el nucli de Calldetenes s’ha vist beneficiat històricament pel pas del camí reial de Girona i la instal·lació d’hostals i serveis al llarg d’aquest a partir del segle XVI.

Les úniques elevacions existents dins del terme són els anomenats turons testimoni de margues, entre els que destaca el de Sant Marc, amb bones vistes sobre tota la rodalia. La vegetació potencial és la del roure martinenc, ja que, com passa a tota la plana de Vic, la forta inversió tèrmica hivernal, fa que l’alzinar no s’hi desenvolupi amb comoditat. No obstant, el roure ha quedat relegat a petits bosquets dominada la plana pels conreus. Una de les seves joies patrimonials són les velles masies escampades pel terme, algunes d’elles existents pràcticament des de poc més enllà de la repoblació.

L’agricultura i la ramaderia tenen un cert pes en l’economia i els entorns del terme, tot i que, evidentment, la proximitat amb la ciutat de Vic li dóna un caire urbà amb força indústria i serveis.

 

Sabies que...?

 

Al poble de Calldetenes hi ha el prestigiós restaurant Can Jubany, regentat pel xef Nandu Jubany i Anna Orte des de 1995.

 

No et perdis...

 

Els mestres xarcuters, cansaladers i flequers ni els productes de proximitat directament comprats al pagès als masos Altarriba, Pujol, Llió i de la Caseta d’en Grau.

 

Què fer...?

 

Pujar al capdamunt del turó de Sant Marc, molt proper al poble de Calldetenes, i gaudir de les vistes a tot l’entorn, de Vic i de la plana.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem l’últim cap de setmana de setembre, els carrers i places s’omplen de bones olors i rialles durant la Fira de la Mercè, la fira del comerç i la bona teca, que marca el final de la Festa Major.

Si hi anem al primer cap de setmana d’octubre, podem participar a la coneguda Caminada Popular de Calldetenes, organitzada per l’actiu club excursionista de la localitat.

 

Voltants...

 

Podem visitar la propera ciutat de Vic, amb un extens patrimoni cultural de tots els temps històrics.

També és recomanable una visita a la propera església romànica de Santa Eugènia de Berga, una de les més representatives del romànic de la zona.

També podem visitar els propers pobles de Folgueroles, on trobarem la Casa Museu Verdaguer, i Sant Julià de Vilatorta.

Més lluny, també cal esmentar la visita al pantà de Sau i al proper espai natural protegit de les Guilleries.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 886 31 05
Consultori mèdic
93 889 04 64
Farmàcia
93 889 10 44
Bus J. Comasòlivas
93 886 26 14
Bus Osona Bus Sagalés
93 889 25 77

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Calldetenes

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Calldetenes

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Calldetenes

Es mostren 1 - 10 de 16
 • Filter by type
  Thème