Nucli urbà, fàbrica U.M.S.A. i Costa de Balaguer
Torre del Ballester i recinte del castell
Carrer del raval
Revenir

Castellfollit de Riubregós

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

L’Anoia que segarreja

Castellfollit de Riubregós és un municipi de caire eminentment rural administrativament situat al nord de la comarca de l’Anoia, limítrof amb la comarca de la Segarra i el Solsonès. És aquesta una zona de complexa transició entre la històrica Alta Segarra i el sud del Solsonès administratiu, ocupant part de la capçalera més sud-est de la conca del riu Llobregós quan l’altiplà de Calaf ja s’escorre cap a la segarrenca vall del Llobregós

El vell nucli de població, molt pintoresc, es comença a formar a l’indret on confluïen a l’antigor el vell camí ral d’Igualada a Ponts i l’anomenat camí de la Sal, per on es transportava la preuada sal entre Cardona, Cervera i el pla de Lleida.

La població del municipi és molt feble, agrupant uns 160 habitants (2018), pràcticament tots agrupats al nucli de població que pren el nom del municipi, arran del curs del riu Llobregós, tot i que també hi trobem algunes masies de poblament disseminat. 

El terme, protagonitzat per un bell paisatge de secà, és solcat per rases i fondalades que el Llobregós i les seves ramificacions o afluents ha excavat en guixos, sorres i margues oligocèniques, i  que formen, en part, la capçalera del riu Llobregós, conjugant els vessants emboscats, de roure i pi generalment, i les terrasses a on és possible el conreu de cereals.

Les principals festes i tradicions del municipi de són la Festa Major de Sant Roc, a mitjan agost; la Festa de Sant Vicenç, al gener, i les Caramelles per Pasqua.

 

Sabies que...?

 

Castellfollit era un lloc de pas estratègic i havia estat un nucli fortificat del qual encara se’n conserven dues torres de les quatre que havia tingut, la torre del Raval i la d'en Balet. Aquesta última, separada del nucli dalt d’un turó proper, es veu des de molts llocs i és una de les icones de la població.

 

No et perdis...

 

Una visita al priorat de Santa Maria, a quatres passes del poble, un bell edifici d’estampa romànica situat en un indret tranquil i ple de pau. S’hi poden concertar visites guiades.

 

Què fer...?

 

Tot passejant pels carrerons del nucli antic, ens podem arribar al proper petit altiplà on reposen les ruïnes del castell de Castellfollit, també anomenat de Sant Esteve. A més de fer-nos una idea de la seva antiga composició, també gaudirem d’una bona vista sobre el poble i el seu entorn.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per la Festa Major, podrem gaudir d’una animada cercavila amb els gegantons Roc i Roser, els bastoners i els grallers, tot un compendi de tradició.

 

Voltants...

 

A prop de Castellfollit de Riubregós podem continuar passejant per la zona amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local al municipi veí de Calonge de Segarra i, un pèl més lluny, els de Veciana i Rubió.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 869 30 31
Consultori mèdic
93 869 30 31
Farmàcia a Calaf
93 869 85 06
Bus Alsina Graells
902 42 22 42

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Castellfollit de Riubregós

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Castellfollit de Riubregós

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Castellfollit de Riubregós

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Filter by type
  Thème