El pla d'Ardesa
Riera de Rubió
Santa Maria de Rubió
Revenir

Rubió

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Voral de la Conca d’Òdena

El municipi de Rubió, de característiques rurals, és situat a la comarca de l’Anoia, just als primers altiplans que formen el progressiu voral de la Conca d’Òdena amb la banda de ponent de la serra de Rubió, a la zona on comença la influència amb l’Alta Segarra, coneguda actualment també, per motius de marca turística, com l’Alta Anoia. La seva població, actualment sobre els 230 habitants, és pràcticament tota disseminada per una escampall de velles masies a redors dels punts de referència de Rubió, el Pla de Rubió, Sant Pere d’Ardesa i Sant Martí de Maçana.

El terme és profusament boscós, de bosquines de pi, alzina i brolles, alternat amb el cultiu de cereals i farratges, gairebé fregat pel riu Anoia per la seva banda ponentina i solcat per una gran multitud de torrents i rieres formant també ambients de bosquets de ribera en galeria.

L’activitat econòmica està centrada en el cultiu de cereals i la ramaderia, tot i que durant els últims anys la instal·lació de molins eòlics al capdamunt de la serra ha diversificat significativament l’economia i ha propiciat un moderat ascens de la població.

Les principals festes del municipi són la Festa de Sant Macari, els dies 1 i 2 de gener, al Pla de Rubió; la Festa Major de Maçana, el cap de setmana més proper a Sant Marc (25 d’abril), amb repartiment de panets beneïts a tots els assistents i actes populars; la Festa Major de Rubió, el cap de setmana més proper al dia de l’Ascensió, amb repartiment del panet beneït, ball i activitats populars; i l’Aplec de Sant Martí de Maçana, el cap de setmana més proper al dia de Sant Martí (11 de novembre).

 

Sabies que...?

 

El sender de gran recorregut GR-7 travessa de nord a sud el terme de Rubió, travessant la serra de Rubió per paratges molt interessants. Al mig del paratge més remot de la serra, trobem, a més, el refugi del Mas del Tronc amb possibilitat de fer-hi un àpat i una bona estada.

 

No et perdis...

 

El retaule de Santa Maria de Rubió, ja que és una de les obres pictòriques més importants del gòtic català, pintat per l’anomenat Mestre de Rubió cap al 1380. Per veure’l, cal concertar la visita trucant a l’ajuntament.

 

Què fer...?

 

No podem deixar de visitar el petit nucli de Rubió, on hi ha les restes del castell i l’església de Santa Maria de Rubió, un temple gòtic fortificat de gran singularitat.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el cap de setmana més proper al dia 25 d’abril, per Sant Marc, podem assistir als actes de l’aplec de Sant Martí de Maçana, un vell exponent de les trobades festives que al llarg de l’any els habitants de les zones més rurals portaven a terme. Gaudirem d’actes senzills però emotius com la rifa de la toia i el joc d’atzar del conill porquí. Cal informar-se dels horaris abans d’anar-hi.

 

Voltants...

 

A prop de Rubió podem visitar el Museu Josep Castellà al poble dels Prats del Rei, amb  bells exponents arqueològics i etnològics del passat de la zona.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 809 41 81
Consultori mèdic Copons
93 809 01 50
CAP Calaf
93 869 87 79
Busos Hispano Igualadina
902 29 29 00

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Rubió

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Rubió

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Rubió

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thème