Ruta del Catellot. Viver i Serrateix
Ruta del Catellot. Viver i Serrateix
Sant Miquel de Viver. Viver i Serrateix
Revenir

Viver i Serrateix

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Bells racons enlairats del Baix Berguedà

Viver i Serrateix és un municipi del Baix Berguedà, enlairat progressivament entre les valls del Llobregat i del Cardener, al límit amb el Bages pel seu cantó oest i sud. 

La part sud i central del terme forma un altiplà situat entre les valls de les rieres de Sant Cugat i d’Hortons, on se situa el llogarret de Serrateix, l’únic nucli i principal entitat de població. Els altres veïnats de masies que formen el municipi, Viver i Sant Joan de Montdarn, se situen en replanets un pèl més baixos a l’est i al nord del terme respectivament, baixant ja cap al Llobregat el primer, i anant cap a Montmajor i Casserres el segon. El municipi agrupa uns 160 habitants.

El municipi és eminentment agrícola i ramader, tot i que despunta també una certa activitat relacionada amb el turisme rural.

L’orografia del terme tendeix al rebregament, conformada per petits altiplans solcats per les torrenteres i rieretes afluents de la riera del Mujal, de Merola o directament del Llobregat a la part est i nord-est del terme, o tributàries de la riera de Navel i del Cardener a la part sud, oest i nord-oest. Al llocs més planers, hi abunden els conreus de cereals i farratges, intercalats per clapes i vessants de bosc de pi i alzina.

Els principals esdeveniments festius són les festes majors dels diferents veïnats, com les de Serrateix, el segon diumenge de maig; la de Viver, el dia de la Trinitat; la de Sant Joan de Montdarn, el dia 24 de juny, amb una trobada d’acordionistes; les Caramelles i el Ball de Cascavells, per Pasqua; Festa de Sant Urbici de Serrateix, el dia 6 d’agost; Festa de Sant Joan Degollat, el diumenge més proper al 29 d’agost, a Sant Joan de Montdarn; la Festa de Sant Miquel de Viver, el tercer cap de setmana de setembre; les Festes d’Octubre a Serrateix, el primer cap de setmana d’octubre, entre altres. També se celebren els aplecs de Navel, l’últim diumenge de gener, i el de Sant Just, el dia del Dilluns de Pasqua.

 

Sabies que...?

 

La riera de Navel, que en part rega el terme de Viver i Serrateix, és un curiós Espai Natural Protegit amb una interessant biodiversitat i paisatge que val la pena visitar.

 

No et perdis...

 

La visita al monestir de Santa Maria de Serrateix, un antic petit cenobi que sorprèn per la seva bona conservació.

 

Què fer...?

 

Una passejada per les rodalies del llogarret de Serrateix, ens proporciona unes vistes a tots els voltants que enamoren.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer cap de setmana d’octubre, podrem gaudir de les Festes d’Octubre de Serrateix, amb la representació del retaule de Santa Maria i Sant Urbici i d’un dinar medieval.

 

Voltants...

 

A prop de Viver i Serrateix trobem el bonic i enlairat poble de Casserres, on podrem conèixer el seu entorn natural amb les rutes que trobareu a l’app de Natura Local.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 820 49 22
CAP Navàs
93 839 03 33
Farmàcia Navàs
93 839 23 23

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Viver i Serrateix

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Viver i Serrateix

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Viver i Serrateix

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filter by type
  Thème