Plaça de la Creu. Casserres
Gorg de Sant Joan. Riera de Clarà. Casserres.
Carrer de Santa Maria. Casserres
Baga del Serrat de Terracuca. Casserres
Casserres i les Serres de Picantell i el Catllaràs
Pinedes de pinassa a Casserres
Revenir

Casserres

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Enmig del Baix Berguedà

Casserres és un municipi del Baix Berguedà, a la dreta de la vall del Llobregat i travessat longitudinalment per la riera de Clarà i caracteritzat pel seu típic paisatge agroforestal de carenes i rases d’aquesta zona del Berguedà. Pel seu extrem oest hi circulen el conjunt de rases que conformen la conca de la riera de Merola, formant una altra vall diferenciada. Entremig, enfilat dalt d’un altiplà, hi trobem el principal nucli del municipi.

Més enllà del seu principal nucli, el municipi el formen també els petits nuclis i veïnats de Fonogedell i Sant Pau de Casserres i les colònies industrials de l’Ametlla de Casserres i el Guixaró, a l’extrem est del municipi, ja tocant a les ribes del riu Llobregat, a més d’un cert nombre de velles masies disseminades, agrupant en total uns 1.550 habitants (2018). 

Tot i la morfologia rural de gran part del seu terme, on hi abunda la ramaderia, al municipi hi ha tingut també cert pes la indústria des de finals del segle XIX, concentrada però a les colònies del Llobregat. Darrerament ha proliferat una bona oferta d'agroturisme i allotjaments de turisme rural amb una alta reputació.

El terme és format bàsicament de conreus, boscos i matollars, tot i que també hi trobem indrets on hi abunden les alzines de rebrot i els roures, que amb els conreus, majoritàriament cereals i farratges, formen el típic mosaic agroforestal de la zona, solcat per rases i torrents, que permeten certes franges de vegetació de ribera. El terme de Casserres es va veure força afectat pel gran incendi del 1994, del que encara avui se’n deixen notar els efectes devastadors sobre les pinedes secundàries, tota i la bona recuperació de l’alzinar de carrasca, la vegetació potencial a la zona.

Els principals esdeveniments festius de Casserres són la Festa Major d’estiu, a l’agost, i la d’Hivern, al març; la Festa de Pasqua, amb les tradicionals Caramelles i balls de bastons i dels Cascavells; l’Ouada, una setmana després de Pasqua;  el Pessebre Vivent, després de la Missa del Gall, i la Fira de Reis, el dia 5 de gener. Les colònies del Llobregat també celebren les seves festes majors i altres activitats.

 

Sabies que...?

 

Casserres té una arrelada tradició de Caramelles per Pasqua.  Més enllà de les cantades habituals que s’hi poden veure els dies de Pasqua, cada any s’hi organitza, unes setmanes més tard, una trobada de colles de Caramelles, de les més concurrents de les que es fan a Catalunya.

 

No et perdis...

 

Una passejada pel ben conservat nucli antic de Casserres, amb cases del segle XVII i XVIII d’un gran tipisme.

 

Què fer...?

 

Visiteu Sant Pau de Casserres, un lloc on la calma i el silenci ens embolcalla davant d’una bella església romànica.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem a mitjan setembre podrem gaudir de la sempre interessant Caminada Popular de Casserres, una bona manera de conèixer amb la gent de la zona les rodalies del terme.

 

Voltants...

 

A prop de Casserres hi ha els municipis de Montmajor i Viver i Serrateix, on podrem continuar descobrint bells racons del Baix Berguedà amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 823 40 00
Punt d'Informació i Turisme
666 77 96 60
Consultori mèdic local
93 823 43 05
Farmàcia Antoni Roset
93 822 58 67
Bus ALSA
93 821 00 48

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Casserres

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Casserres

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Casserres

Es mostren 1 - 10 de 22
 • Filter by type
  Thème