Ponts del Mas d'en Vall
Riudecols
Les Irles
Conreus
Riudecols i la riera
Revenir

Riudecols

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

La vall interior camí del Priorat

Riudecols és un municipi situat a la zona interior de la comarca del Baix Camp, a la zona de transició entre la plana litoral i la zona boscosa i muntanyosa gairebé limítrof amb el Priorat. El terme s’estén a banda i banda dels vessants propers de la riera de Riudecols i del barranc de les Irles, així com del curs del barranc del Mas d’en Cabrer i el de les Valls, formant la riera de les Voltes, que travessa una part del terme entre el nord i l’est dels seus límits. El territori municipal envolta tot aquest sistema de valls amb el punt culminant al cim de Puigcerver, a 834 m d’altitud.

El municipi de Riudecols, conjuntament amb els poblets de les Irles i les Voltes i alguna petita urbanització, ha mantingut una població més o menys estable des del segle XVIII, entre els 900 i els 1300 habitants, actualment uns 1.150 (2018). Hi ha una certa tendència residencial, ja que algunes de les ocupacions dels seus habitants es troben a fora del municipi, a les àrees industrials de Reus i Tarragona, a més de la pròpia indústria. No obstant, el poble conserva una petita part de la seva activitat agrícola, centrada en el secà, sobretot l’olivera i els avellaners, a més de petits horts familiars a tocar dels punts d’aigua.

El patrimoni natural i paisatgístic és format principalment per matollars i pinedes joves que van ocupant les antigues feixes de conreu abandonades, així com per les serres que l’envolten, on trobem ja l’alzina i un bosc més original.

Les principals manifestacions festives i culturals són la Festa Major de Sant Pere i Venerand, per Sant Pere, 29 de juny; la Festa de Santa Eulàlia, el segon dissabte de febrer; la Festa de la Mare de Déu del Roser, el primer dissabte d’octubre;  la Festa Major de Sant Antoni a les Irles, el dia 13 de juny, i l’Anada a Puigcerver, el primer diumenge d’agost.

 

Sabies que...?

 

Diuen que el nom del poble no té res a veure amb l’hortalissa de les cols, sinó que ve de riu de còdols, tal i com podrem comprovar a la riera que passa fregant el nucli de cases.

 

No et perdis...

 

Les vistes i el paisatge des de l’ermita de Puigcerver. Pregunta com anar-hi!

 

Què fer...?

 

Una passejada pel bonic nucli del poble intentant reconèixer el traçat de l’antiga muralla, que en queden algunes restes, i una de les portalades d’entrada.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer diumenge d’agost podrem participar de la tradicional caminada a Puigcerver, on, a més, els veïns es troben amb els d’Alforja i fan un petit aplec. Això sí, caldrà matinar, ja que la sortida de la caminada és tot just abans de que surti el sol.

 

Voltants...

 

A prop de Riudecols, podem fer una escapada als pobles de Porrera i Gratallops, ja a la comarca del Priorat, on coneixerem uns dels millors pobles de la vinya i el vi. Alguns dels millors vins del Priorat surten d'aquí.

 

A tocar de Riudecols tenim els pobles de Riudecanyes, l’Argentera, Duesaigües i Vilanova d’Escornalbou, amb interessants itineraris que trobaràs a l’app de Natura Local.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
977 81 70 09
Consultori mèdic
977 81 70 09
Farmàcia
977 81 73 60
Bus Domènech
977 83 18 71
Bus Hife
902 11 98 14
Bus Hispano Igualadina
900 82 50 29

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Riudecols

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Riudecols

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Riudecols

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thème