Rutes a Torrefeta i Florejacs. Plans de Sió
Rutes a Torrefeta i Florejacs. Plans de Sió
Rutes a Torrefeta i Florejacs. Plans de Sió
Rutes a Torrefeta i Florejacs. Plans de Sió
Rutes a Torrefeta i Florejacs. Plans de Sió
Rutes a Torrefeta i Florejacs. Plans de Sió
Rutes a Torrefeta i Florejacs. Plans de Sió
Rutes a Torrefeta i Florejacs. Plans de Sió
Rutes a Torrefeta i Florejacs. Plans de Sió
Revenir

Torrefeta i Florejacs

Destin
08/04/2019
Fichier

La présentation

Castells i cereals

Torrefeta i Florejacs és un municipi situat entre la part central i el nord-oest de la comarca de la Segarra, amb part del terme al límit amb l’Urgell i la Noguera. Al nord de la comarca, ocupa també el curiós enclavament de les Cases de la Serra, separat pel terme de Sanaüja i limítrof amb la Noguera i el Solsonès. L’actual terme, territorialment força dispers i esquitxat de petits nuclis de població, és el resultat de la unió dels antics municipis de Torrefeta i Florejacs l’any 1972, anomenat durant més de vint anys Torrefló i Torreflor, adoptant el nom actual a partir del 1994. Mentre la part entre el nord i l’oest del terme toca amb el de Sanaüja, a la mateixa Segarra, els límits amb Oliola, Cabanabona i Vilanova de l’Aguda, de la Noguera, i el d’Ossó de Sió, de l’Urgell, les franges que van cap el sud i l’est, arriben a tocar amb el límits del de Cervera i Sant Ramon respectivament, creant extensions territorials complexes.

La població del municipi és força dispersa a partir dels nuclis tradicionals de Torrefeta, Florejacs (que donen nom al municipi), Palou, Castellmeià, les Cases de la Serra, Granollers, el Far, Riber, Sedó, el Llor, Bellveí, Gra, Sant Martí de la Morana, la Morana i Selvanera, a més del despoblat de les Sitges, agrupant, malgrat tot aquest reguitzell de nuclis, uns 590 habitants (2018).

El medi físic i el paisatge són caracteritzats per un clima continental poc plujós i secaner, formant un mosaic estepari trencat insistentment per una multitud de camps de cererals, més planer, encara que sempre lleugerament ondulat, a la part de migjorn i llevant, i formant ja alguna vall més marcada a la part nord. I mentre a la part sud i en gran part del terme les migrades escorrenties són tributàries del Sió, el principal curs d’aigua que en travessa una petita franja, a la part nord ja baixen clarament cap a la vall del Llobregós. Part del terme forma part de l’àrea estepària d’interès natural de les Valls del Sió i Llobregós. Tot i el clima sec, en un racó a prop del petit nucli de Granollers, hi ha l’existència d’uns petits patamolls d’aigua de surgència.

El municipi és d’economia clarament agrícola, centrada majoritàriament en el cultiu del cereal, tot i que també hi trobem ametllers i olivers. La vinya, antany de certa importància, va pràcticament desaparèixer del tot. No obstant el pes del primer sector, els serveis també ocupen una part creixent de la seva població. La mà d’obra industrial està pràcticament tota ocupada als importants municipis veïns o propers de Guissona, Cervera, Agramunt i Tàrrega.

El principal llegat patrimonial del municipi són els seus castells medievals, destacant els de Florejacs, les Sitges i Castellmeià, i la conservació d’algunes de les antigues fesomies de viles closes dels seus nuclis, característica extensiva a la resta de la comarca de la Segarra, destacant les dels nuclis de Florejacs i Torrefeta.

El esdeveniments festius més importants són les festes majors de cadascun de la gran multitud de nuclis de la zona, festes amb gran caràcter comunitari. També destaca la Fira de la Carbassa de Sedó, que se celebra el primer diumenge d’octubre.

Ne le manquez pas

Una visita als castells de les Sitges i de Florejacs, dos dels millors exemplars de castells d’origen medieval de la Segarra. Trobarem la informació dels dies i horaris de les visites al web de Castells de Lleida a l'apartat d'enllaços del municipi.

Quand y aller

Si hi anem cap a principis de primavera, la Segarra és tota del color verd viu dels cereals que despunten. És un festival cromàtic molt llampant!

Que faire

Es recomana visitar alguns dels nuclis del municipi per la seva bellesa i conservació, com Florejacs i Torrefeta entre altres.

Le saviez-vous?

Durant la Fira de la Carbassa de Sedó, durant el primer diumenge d'octubre, es celebra un concurs de carbasses gegants. És per aquest motiu que al poble s’han pogut veure carbasses de fins a més de 500 kg.

Autour de

Ben a prop, sense sortir de la comarca de la Segarra, podem visitar el nucli urbà i el jaciment romà de Guissona, així com les peixeres de la vall del Llobregós, recorrent paratges tranquils i pintorescos.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
973 52 02 86
CAP Guissona
973 55 12 00 - 061
Farmàcia Rosa Cinca
973 55 25 06
Farmàcia Pujol Balcells
973 55 06 66
Autobusos Cots Alsina
973 53 21 27

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Torrefeta i Florejacs

  • Activité et difficulté
    À pied
    À vélo
    À cheval
  • Filter by type
    Typologie
    Type de terrain
    Thème

Aucun résultat

Les visites

Que voir à: Torrefeta i Florejacs

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat

Services

Que faire: Torrefeta i Florejacs

  • Filter by type
    Thème

Aucun résultat