Rutes a Olesa
Rutes a Olesa
Rutes a Olesa
Rutes a Olesa
Zurück

Olesa Bonesvalls

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Un poble entre tres comarques

El municipi d’Olesa de Bonesvalls es troba situat al sud-oest de la comarca de l'Alt Penedès, al límit amb el Garraf i el Baix Llobregat. Gran part del terme es troba a la zona de transició entre la plana del Penedès i els contraforts de les muntanyes d’Ordal i del massís del Garraf, ocupant part de la conca i les valls formades per la riera de Begues i els seus afluents que baixen de les carenes ordalenques, com la pròpiament coneguda riera d’Olesa

La zona havia estat antigament força transitada en ser al pas de l’antic camí ral de Barcelona a Vilafranca, però en obrir-se el nou pas pel coll de l’Ordal, va quedar en un racó de població continguda dedicat a l’agricultura de secà i altres menesters. No és fins ben entrada la segona meitat del segle XX que comencen a sorgir algunes urbanitzacions de segones residències d’estiueig, esdevingudes algunes permanents. Més enllà de l’antic nucli urbà i les esmentades urbanitzacions, el municipi conté també alguns petits veïnats, com els de l’Hospital i la Figuera, agrupant un total d’uns 1.700 habitants (2018).

Tot i que la major part d’antigues vinyes han estat abandonades i emboscades, encara en queden a les parts més planes i fàcils a l’entorn del nucli urbà i a banda i banda avall de la riera de Begues. Al mig del bosc és fàcil veure-hi antics marges i barraques de vinya. També hi ha una petita part d’horta variada regada per nombrosos pous, que són un símbol del poble, ja que sempre ha estat escàs d’aigua. Actualment, el municipi viu d’un arrelat estiueig i del sector serveis.

El terme és muntanyós, dominat per boscos de pi blanc i brolles de garric. Els retalls d’alzinars resten en alguns torrents. El sòl del terme és pedregós, de materials calcaris i dolomies cretàcies, com a tot el Garraf. Abunden els fenòmens càrstics, el més important dels quals és l’avenc de l’Esquerra (348 m).

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major d’Olesa de Bonesvalls, a mitjan de juliol, i la del barri de l’Hospital, cap a mitjan octubre.

 

Sabies que...?

 

Al període anterior a la Guerra Civil, les activitats econòmiques més importants d’Olesa eren la producció de mel, els ramats de cabres i la producció de calç. Aquesta base econòmica la tenim present en el patrimoni immoble del terme, amb important presència de corrals i forns de calç.

 

No et perdis...

 

Una visita al barri de l’Hospital, amb empremtes medievals força ben conservades.

 

Què fer...?

 

És interessant afegir-se a alguna de les sortides de descoberta de l’entorn que es programen des del Grup de Recerca Olesa Rural. Els trobaràs a la seva pàgina de Facebook!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a mitjan octubre podrem gaudir de la Festa Major del barri de l’Hospital, que inclou un mercat d’oficis i altres activitats tradicionals.

 

Voltants...

 

A prop d’Olesa de Bonesvalls podrem continuar recorrent aquests paratges entre l’Ordal i el Garraf amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Begues, Vallirana i Olivella.

Wenden Sie sich an Telefone

Emergències
112
Ajuntament
93 898 40 08
Informació Parc del Garraf
673 09 02 42
Consultori mèdic
93 898 43 08
Farmàcia
93 898 41 66
Baix Bus
902 02 33 93
Bus Hispano Igualadina
900 82 50 29
Taxi Olesa de Bonesvalls
633 12 95 91
Centre Cívic d'Olesa
673 09 02 42

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Olesa Bonesvalls

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Olesa Bonesvalls

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Olesa Bonesvalls

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Thema