Sant Pere i Sant Feliu. Olivella
Sant Pere i Sant Feliu. Olivella
Carrer nucli vell. Olivella
Pla de les Feixes, Can Muntaner. Olivella
Can Suriol. Olivella
Zurück

Olivella

Schicksal
14/02/2019
Datenblatt

Präsentation

Al bell mig del parc del Garraf

Olivella és un municipi de la comarca del Garraf ubicat en un terreny més aviat muntanyós en ple massís del Garraf. Tot i superar els 3.500 habitants, l’únic nucli compacte i d’estructura tradicional és el que pren el nom del municipi, de petites dimensions, a on es troba també la seu de l’ajuntament i l’església de Sant Pere i Sant Feliu. El gran gruix de la població, però, viu en les urbanitzacions, com les de Can Surià, Mas Milà, Mas Mestre i Plana Novella, i en algunes masies escampades pel seu terme municipal. El municipi d’Olivella ha passat dels 100 habitants aproximats de la dècada dels 70 del segle XX, un dels moments màxims de despoblament a causa de l’abandó definitiu de l’agricultura com a base de l’economia i de l’augment de la mà d’obra en les poblacions costaneres del Garraf, com Sitges i Vilanova, als més de 3.500 actuals, a causa de la construcció i reconversió gradual en primeres residències de les cases de les urbanitzacions ubicades en el seu terme municipal.

El primer nucli habitat d’Olivella sorgí arran de la construcció de l’anomenat castell Vell vers l’any 992, un cop superada la Reconquesta, damunt del turó del Puig Molí. Molt a prop també hi trobem les restes de l’antiga capella romànica de Sant Pere, del segle XIII, anomenada també l’església Vella. Més tard, els senyors del castell busquen una ubicació més adient i es porta a terme la construcció del castell Nou a l’actual ubicació del nucli d’Olivella, sobre les restes del qual es construeix més tard l’església Nova, a partir de la meitat del segle XV. A partir del segle XIV, el terme es comença a repoblar fortament de masies i s’origina la petita baronia de Jafre, actualment un llogarret abandonat, on encara es poden visitar les restes de l’antiga parròquia de Santa Maria de Jafre. Actualment, dins del terme també s’hi ubica el monestir budista de la Plana Novella.

Al terme municipal d’Olivella, més enllà de les urbanitzacions, hi predominen les bosquines de pi blanc guanyades a partir de l’abandó massiu de les vinyes i de l’agricultura al llarg del segle XX, període màxim de despoblament de la zona. Actualment, una part del terme forma part del Parc Natural del Garraf amb els beneficis mediambientals i turístics que això comporta, però l’agricultura i la ramaderia en són testimonials. El municipi, a més de l’entorn natural protegit, rep la influència turística i industrial de les poblacions costaneres de la comarca, sobretot de Vilanova i la Geltrú i Sitges, on treballen gran part dels seus habitants i d’on també rep visitants els caps de setmana i períodes festius.

L’esdeveniment festiu tradicional més important d’Olivella és la seva Festa Major, a finals de juliol, amb el Rebombori, on podrem gaudir del drac, els diables, els gegants, els bastoners i els timbalers del poble.

 

Sabies que...?

 

Al terme d’Olivella, al mig del massís del Garraf, hi ha un dels pocs monestirs budistes de Catalunya, el del Palau Novella, aprofitant-ne l’edifici mig transformat. S’hi fan visites que ens fan conèixer millor aquesta opció religiosa d’orígens asiàtics però mig escampada per tot el món.

 

No et perdis...

 

Una visita a lequipament de Can Grau, una escola de natura al mig del Garraf on sempre podrem participar a algunes de les seves activitats programades i conèixer millor l’entorn del Parc del Garraf. A més, també hi trobarem l’Observatori Astronòmic del Garraf.

 

Què fer...?

 

Visiteu el poble abandonat de Jafre, amb l’església de Santa Maria i les runes del castell i de les poques cases que encara aguanten, sens dubte un dels indrets que transmeten més misteri de la zona.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem l’últim cap de setmana del mes d’octubre, podrem participar de la Cursa del Margalló, amb diferents modalitats corrent i caminant, amb molt bon ambient i concurrència.

 

Voltants...

 

A prop d’Olivella tenim altres opcions per complementar la nostra descoberta del massís del Garraf i les seves rodalies, com ells itineraris que trobaràs a Begues i a Olesa de Bonesvalls a l’app de Natura Local.

Wenden Sie sich an Telefone

Ajuntament d’Olivella
93 896 80 00
Emergències
112
Informació mèdica i ambulàncies
061
Busos Plana
93 814 58 48
Servei de taxi
93 896 83 25

Links von Interesse

Bilder
Routen

Was in zu sehen: Olivella

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Aktivität und Schwierigkeit
  zu Fuß
  Mit dem Fahrrad
  Zu Pferd
 • Filter by type
  Typologie
  Tipus de terreny
  Thema
Besuche

Was in zu sehen: Olivella

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Olivella

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filter by type
  Thema