Vistes a Montserrat des del Bruc
Mirador del Bruc a la muntanya de Montserrat
Can Casas. Ajuntament del Bruc.
Vistes a la muntanya de Montserrat des del Bruc
Return

El Bruc

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Montserrat de l’Anoia

El Bruc és un municipi situat a l’est de la comarca de l’Anoia al límit amb el Bages i el Baix Llobregat, als peus i centrant la part anoienca de la muntanya de Montserrat. El terme és alçat i orogràficament divers abraçant quatre conques a banda i banda de la carena de Sant Pau de la Guàrdia i del coll de Can Massana, dues al sud, al límit amb la carena de Roques Blanques i la part de Montserrat, que configuren les capçaleres de les rieres de Pierola i de Can Dalmases, i dues més al nord, amb els corrents que configuren el naixement de la riera de Marganell i part de la de Guardiola. Per la banda sud-est el territori s’enfila bruscament pels vessants de Montserrat, per la banda de la zona de les Agulles i fins al cim de Sant Jeroni.

El municipi agrupa els nuclis del Bruc, el primigeni del Bruc de la Parròquia, a llarg d’un antic camí medieval, els del Bruc de Baix i de Dalt, configurats a partir sobretot del segle XVIII amb la presa d’importància de l’antic camí esdevingut el principal que unia Barcelona amb Igualada i Lleida, i el del Mig, vingut a més a partir de principis del segle XIX amb el pas de la nova carretera estatal, a més del llogarret de Sant Pau de la Guàrdia, el veïnat de les Cases d’en Massacs i un parell d’urbanitzacions, agrupant gairebé 2.000 habitants (2018).

El municipi ve d’una gran tradició en el conreu de la vinya, pràcticament desapareguda, i de l'olivera, a més de les activitats relacionades amb la fabricació de materials per a la construcció a les diverses bòbiles que conté el municipi.

El terme és accidentat i rocós, a redors de l’abrupte vessant de la muntanya de Montserrat, la carena de Sant Pau de la Guàrdia, separades pel coll de Can Massana, i els vessants que baixen de la zona de la carena de Roques Blanques, al límit amb el municipi de Piera i Castellolí. A les zones menys abruptes dominen les pinedes i les brolles, amb alguns alzinars a la zona de Montserrat, i els conreus de secà de l’olivera i altres de menor consideració.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major del Bruc, cap a mitjan agost; la Festa de Sant Miquel o del Panet, el dia 8 de maig; la Festa del Timbaler, el primer cap de setmana de juny; la Festa de la Mare de Déu de la Font, a mitjan juliol; i les fires de Nadal i Som País, sobre sostenibilitat i medi ambient, al mes de maig.

 

Sabies que...?

 

El Bruc va ser escenari de les batalles del 6 i 14 de juny del 1808 de la Guerra del Francès. D’aquesta batalla en surt la cèlebre llegenda del Timbaler del Bruc, Isidre Llucà, veí de Santpedor, en la que s’explica que en ple combat va començar a sonar un tambor amplificat per l’eco de la muntanya. Era tan el soroll que els francesos van tenir la sensació que s’apropava una important força enemiga i van optar per retirar-se.

 

No et perdis...

 

Una visita al Museu de la Muntanya de Montserrat del Bruc, on podrem conèixer amb un sol cop d’ull els principals indrets de la muntanya.

 

L’oli de la varietat vera, palomar i arbequina i els carquinyolis del Bruc, l’especialitat dolça local per excel·lència. Al poble en podreu comprar.

 

Què fer...?

 

Senderisme de qualitat des del coll de Can Massana, ja que en surten belles passejades per la zona d’Agulles de Montserrat, entre camins emboscats i feréstecs.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer cap de setmana de juny, podrem gaudir de la Festa del Timbaler, on reviurem la llegenda que ha fet famós el poble arreu de Catalunya.

 

Voltants...

 

A prop del Bruc podrem continuar voltant per aquests rodals amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Piera i Castellolí.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 771 00 06
CAP
93 771 01 31
Farmàcia
93 771 02 01
Bus Hispano Igualadina
93 804 44 51
Taxi
610 35 43 75

Links of interest

Images
Routes

What to see in: El Bruc

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: El Bruc

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: El Bruc

Es mostren 1 - 10 de 28
 • Filter by type
  Theme