Vinyes, boscos i Montserrat
Riera de Claret. Hostalets de Pierola
Hostalets de Pierola
Nucli antic de Pierola
Return

Els Hostalets de Pierola

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Hostals al camí ral

Els Hostalets de Pierola és un municipi situat a l’est de la comarca de l’Anoia, al límit ja amb el riu Llobregat i la part nord de la comarca del Baix Llobregat, a prop de la zona de transició del riu Anoia abans d’entrar a la comarca de l’Alt Penedès. El terme, de configuració més aviat allargassada, es solcat per les rieres de Pierola i Claret, que baixen decidides de nord-oest a sud-est, separades per la serra del Ginebre i altres petites carenes que en formen l’eix vertebral, que s’enfilen sobretot a la part més nord-oest del municipi, formant els primers contraforts de l’espai natural protegit de la serra de Roques Blanques.

Formen el municipi el nucli pròpiament dels Hostalets, nascut de la ubicació d’uns primers hostals a la cruïlla de dos concorreguts camins, un d’ells ramader, i un gran nombre d’antics veïnats i algunes modernes urbanitzacions, com Pierola, Can Fontimarc, Can Fosalba, Can Marcet i els Boscos de Can Martí, que arriben a agrupar uns 2.900 habitants (2018).

Degut a la pròpia i propera indústria, que ha fet doblar el nombre d’habitants en poc anys, aquest és segurament el sector que més mà d’obra agrupa al municipi, tot i que el caràcter agrícola, a la zona de transició entre el cereal i la vinya, encara caracteritza part del paisatge, més enllà de la urbanització poc compacte excessiva d’alguns indrets. No obstant, gaudeix d’una economia prou diversificada en el sector dels serveis i a través d’un decisiu procés de promoció del turisme de proximitat.

Les dues llargues i estretes valls que forma l’orografia, i els seus nombrosos torrentets secundaris, solquen petits vessants emboscats formats sobretot per pinedes de pi blanc i brolles de diferent intensitat. Al llarg dels fils d’aigua, en alguns indrets, es pot arribar a formar petites comunitats de vegetació de ribera.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major, al juliol; l’aplec de Pierola, el Diumenge de Pasqua, i la Festa de la Verema, a principis de setembre.

 

Sabies que...?

 

El municipi destaca per les troballes paleontològiques de vertebrats fòssils del Miocè que s’hi han fet. Un modern centre d’interpretació, el CRIP, Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica, en restaura, n’explica i en guarda el llegat.

 

No et perdis...

 

Alguna de les experiències per a tota la família relacionades amb la descoberta de les troballes paleontològiques que s’organitzen els caps de setmana al municipi.

 

Què fer...?

 

Si ens passegem pel nucli dels Hostalets, descobrirem la petjada de l’arquitectura modernista al seus carrers arran de l’estiueig de la classe benestant de principis del segle XX.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem a principis de setembre, podrem gaudir de la Festa de la Verema, just en el moment que es porta a terme aquesta important tasca agrícola. Un bon moment per endinsar-nos en una de les tradicions més marcades en el calendari agrícola de la zona.

 

Voltants...

 

A prop del municipi podem continuar descobrint aquest racó de l’Anoia que ja tira cap al Penedès amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Piera i Masquefa.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 771 21 12
Policia Local
93 771 20 49
CAP
93 778 94 10
Farmàcia
93 771 22 55
Tren FGC
012
Bus Montferri
93 801 03 59

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Els Hostalets de Pierola

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Els Hostalets de Pierola

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Els Hostalets de Pierola

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filter by type
  Theme