Torre dels Tena
Carrer Major
Vila de Masquefa des del Serralet
Return

Masquefa

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

A les portes de l’Anoia

Masquefa és un municipi situat a la comarca de l’Anoia a la zona de confluència amb el Baix Llobregat, l’Alt Penedès i la Depressió Prelitoral Catalana. L’ondulant terreny agroforestal a on està situat, forma una sèrie d’encaixades zones al·luvials de torrents i rieres que es dirigeixen cap al riu Llobregat. 

El municipi ha rebut un fort impuls demogràfic des dels anys 90 del segle XX i actualment té gairebé 8.500 habitants (2018) repartits per la pròpia vila de Masquefa a més del barris de la Beguda Alta, Can Valls, el Maset, Can Parellada i Can Quiseró.

L’agricultura encara hi és una activitat força reeixida, amb la vinya com a protagonista i l’elaboració de vins inscrits a la DO Penedès, però l’actual motor econòmic de la població està centrat en la indústria.

Els primers assentaments del terme de Masquefa són del segle X, un cop exercida la Reconquesta en aquest àmbit, centrats en el castell i el terme de Masquefa, amb els generalitzats assentaments humans de l’època que en propiciaven la seva protecció. Més endavant, al segle XII, es redreça l’església de Sant Pere i la Santa Creu, actualment un pèl apartada de la vila en una elevació ja presumptament ocupada pel sarraïns i el primer centre parroquial de les primeres masies de la zona. A partir del segle XVIII, s’intensifica l’assentament de població al llarg del camí ral d’Aragó, propiciant el definitiu traspàs de la parròquia i del gruix de la població a l’actual vila.

El paisatge agroforestal alterna les planes agrícoles de cereal i vinya, moderadament esquitxades d’extensions de pinedes, i alzines a les parts més favorables, i una successió de cursos d’aigua i rieres, a voltes ben escarpats, lleugerament inclinats cap a l’est i sud-est en direcció a les valls inferiors del Llobregat i l’Anoia, destacant la riera de Masquefa, de sinuós traç. En aquests cursos fluvials, s'hi desenvolupa una certa vegetació de ribera.

Els principals esdeveniments festius de la població són les seves Festes Majors, la gran, per Santa Magdalena (22 de juliol), i la petita, per Sant Isidre Llauradó (15 de maig), moment que es balla el característic Ball de la Garlanda. També llueixen força el tradicionals balls de bastons.

 

Sabies que...?

 

Masquefa presumeix d’albergar el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya. Es tracta d'un centre de recuperació i reproducció de la fauna autòctona, únic a Catalunya i a Espanya i un dels pocs que hi ha a Europa.

 

No et perdis...

 

Les vistes de Montserrat des de Masquefa en un dia clar, sobretot des de les vinyes i la plana elevada que queda entre l’església de Sant Pere i can Bonastre.

 

Què fer...?

 

Podem anar a comprar vins i caves de les vinyes de Masquefa a qualsevol dels cellers que hi ha a la vila, on destaquen els de can Bonastre i els Joan Raventós Rosell.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per les festes de Sant Isidre, a mitjan de maig, podrem presenciar el tradicional Ball de la Garlanda, una de les tradicions més genuïnes de la vila que encara es conserva.

 

Voltants...

 

A prop de Masquefa, podem continuar descobrint aquesta zona de l’Anoia amb els itineraris que podem trobar a l’app de Natura Local als municipis de Piera, Vallbona d’Anoia i la Torre i la Pobla de Claramunt.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 772 50 30
CAP Masquefa
93 772 64 34
CAP La Beguda Alta
93 772 52 62
Farmàcia
93 772 53 01
Policia Local
93 772 69 36 / 93 772 60 25
Protecció Civil
670 06 07 18
Ferrocarrils Generalitat de Catalunya
93 205 15 15
Bus Hilsa
93 891 25 81
Bus Hispano Igualadina
93 804 44 51
Taxi Masquefa
93 771 60 12
Taxi adaptat
648 659 009

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Masquefa

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Masquefa

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Masquefa

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Theme