El castell de Lluçà
Santa Maria de Lluçà i el torrent de Garet des del serrat del Castell
Vistes des del castell de Lluçà
Return

El castell de Lluçà i el pantà de Garet

Route
19/10/2018
Index card

Introduction

Els orígens del Lluçanès

Itinerari circular que, sortint de Santa Maria de Lluçà, ens duu a pujar fins a la talaia contemplativa del serrat i del castell de Lluçà, origen del nom i de la identitat comarcal, entre un paisatge agroforestal de bosquets d’alzines, roures i pins roigs, passant per l’espectacular balma dels Bous. A la tornada, ens endinsarem fins a la petita vall de Garet i l’oasi del seu pantà, símbol de la custòdia del territori a la comarca, punt naturalístic per excel·lència.

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Difficulty
  Easy
 • Duration
  2 hours 50 minutes
 • Slope
  300.00 meters
 • Distance
  8.30 km
 • Theme
  Environment
  Architecture and environment
 • Activity
  By foot
 • Rating

Slope graph

Description

Els orígens dels Lluçanès

Sortirem de Santa Maria de Lluçà, a l’aparcament que hi ha just al costat, on podrem deixar el vehicle còmodament.

Encara no haurem fet les primeres passes que passarem per davant de la porta de l’església de l’antiga canònica de Santa Maria de Lluçà, visitable al llarg de tot el dia, gairebé cada dia. Potser millor deixem la visita per després de la caminadeta, però no val a marxar sense dedicar-li una bona estona. Sobretot, no ens podem perdre el claustre romànic i les pintures morals que es conserven a una sala annexa. Una meravella! 

Deixem el tel·lúric indret girant cap la masia del Vilaró, passant per la gran alzina que ens en dóna la benvinguda al cantó del camí i, pràcticament al seu peu, agafem el corriol que ens porta a les entranyes de la fabulosa balma dels Bous, amb la seva font, al bell mig d’un sot al mig del paisatge agroforestal canònic del Lluçanès, talment com si fos un somni o un trencament inesperat. Si hi arribem en època de copioses pluges, l’aigua hi rajarà a cor què vols per tot arreu, tot formant una allargada cortina de rajolins d’aigua que caldrà esquivar abans de poder-nos aixoplugar a l’ample espai resguardat i ombrívol sota la gran visera rocosa.

Tornem a sortir a la realitat, a la del mosaic agroforestal, on el bosc de pins rojos esquitxats de roures martinencs i alzines a les zones més assolellades, anirà guanyant terreny mentre anem pujant cap a la bassa del rec de Miralles.

Arribarà un moment que assolirem un collet i canviarem de rumb per dirigir-nos cap al mas del Castell i, ja clarament, fins al capdamunt del castell de Lluçà i l’ermita de Sant Vicenç, la fita cobejada del serrat de grans vistes circulars cap al Lluçanès, el Ripollès, el Collsacabra, el Berguedà, el Solsonès... Un lloc propici per a un bon descans, sens dubte la cirereta del pastís de la caminada d’avui.

Ara ens tocarà baixar, i ho farem decidits cap a la petita vall i el pantà de Garet, refugi de tot tipus de fauna aquàtica, on va recuperant la zona humida i on gaudirem de paratges de gran harmonia.

Des d’aquí, i ja per acabar, només ens caldrà seguir el camí que ens farà passar per la balma de Garet, no tant espectacular com la primera que hem vist, per arribar-nos ja una altra vegada a les portes del preuat monestir de Lluçà.

Tips

TRAÇAT

 • Traçat fàcil per pistes i camins força còmodes.

AIGUA

 • Tot i que passem per un parell de fonts, la seva potabilitat total no està garantida.
 • Davant de Santa Maria de Lluçà, hi ha el bar restaurant La Primitiva. Si està obert, podem comprar aigua.

PRECAUCIONS

 • Alerta si pugeu al capdamunt de les restes del castell de Lluçà, ja que hi ha la possibilitat de caigudes d’altura, sobretot si aneu amb infants.
 • Cal anar amb precaució al breu tram de carretera abans d’arribar al pantà de Garet, sobretot si aneu amb infants.
 • Per les pistes i camins més amples hi solen circular tractors i altres vehicles.

METEO

 • Es pot fer en qualsevol època de l’any, tenint en compte les temperatures i condicions de cada moment.
 • Alguns trams del recorregut ofereixen poca ombra. Protegiu-vos bé dels efectes del sol.

TERRENY

 • No presenta cap dificultat seriosa en pràcticament la seva totalitat. Només baixant del castell de Lluçà, la curta drecera del corriol és un pèl trencada i amb força pendent. Sempre podem tornar seguint el camí principal que fa una petita marrada.

MATERIAL

 • Uns bastons de caminar ens poden ajudar en els trams llargs per pista.
 • Prismàtics per apropar les vistes des del castell i poder veure els ocells al pantà de Garet.
 • Paravent si el dia es ventós per quan estiguem dalt el serrat del Castell.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • A Santa Maria de Lluçà es poden fer visites guiades gairebé cada dia de l’any.
 • Davant de Santa Maria de Lluçà tenim la famosa fonda La Primitiva, però només obre els divendres i els caps de setmana.
 • Als propers nuclis de Santa Eulàlia de Puig-oriol i de Prats de Lluçanès, hi ha bars, restaurants, comerços i altres, així com serveis d’informació dels municipis i del Lluçanès en general.

Save the route

What is there

What to see in: El castell de Lluçà i el pantà de Garet

Es mostren 1 - 10 de 10

Alzina del Vilaró

Point of interest
Flora
19/10/2018

També coneguda com alzina de la Balma dels Bous, Continuem pel corriol que surt a l'esquerra, deixant el camí principal, per accedir a la balma dels Bous.

Balma dels Bous

Point of interest
Geology
19/10/2018

Travessem la balma d'una punta a l'altra i contiuem pel corriol fins a sortir a una pista que seguirem cap a l'esquerra per tornar a recuperar el camí de més amunt.

Tina de glans del Vilaró

Point of interest
Environment
19/10/2018

A l'esquerra del camí, en una petita esplanada rocosa, hi podem veure mig tapada per la vegetació i sovint coberta d'aigua, la tina de glans del Vilaró,

Pineda de pi roig

Point of interest
Environment
19/10/2018

Si mirem cap a l'esquerra podem veure la casa del Vilaró en tota la seva presència. Més a l'esquerra, gairebé a les nostres esquenes, ja es pot veure també el turó del castell de Lluçà, cap a on farem...

Bassa del Rec de Miralles

Point of interest
Environment
19/10/2018

Bassa que es forma al bell mig dels nou nats rierols de l’entorn. La bassa roman plena d’aigua pràcticament sempre, amb més o menys nivell segons l’època de l’any i les pluges.

No cal dir que esdevé...

Paisatge agroforestal

Point of interest
Environment
19/10/2018

Ens retrobem amb les marques de GR que ens acompanyaran una estoneta, fins més enllà del mas del Castell.

El xoriguer

Point of interest
Wildlife
19/10/2018

Caminant per aquests ambients oberts agroforestals, és fàcil de veure el xoriguer (Falco tinnunculus), un petit rapinyaire marronós o rogenc de sobre i més clar vist des de sota, que viu en zones...

Castell i ermita de Sant Vicenç

Point of interest
Architecture
19/10/2018

L'ermita de Sant Vicenç... El castell de Lluçà... Les vistes: Podem anar cap a la dreta, fins al vessant est i sud del serrat del Castell, des d'on gaudirem de les vistes cap a aquella banda, d'on...

Pantà del Garet

Point of interest
Environment
19/10/2018

Una de les joies de la corona del naturalisme lluçanenc. Un propietari, en Pere Garet, conscienciat en la bona gestió i conservació de la biodiversitat en la seva finca, que, conjuntament i amb el...

Images
Rating
/5
1 vote
100%
Ratings with comments Publish rating
Visits

What to see in: El castell de Lluçà i el pantà de Garet

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: El castell de Lluçà i el pantà de Garet

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filter by type
  Theme