Return

El volcà de la Banya del Boc

Route
01/07/2013
Index card

Introduction

Romànic en mig de volcans.

Aquest itinerari s’inicia al Pla de Sant Joan i transcorre per dos dels principals volcans de la vall de Llémena: el Puig de la Banya del Boc, per on creuarem el seu cràter entre camps de conreus i el volcà del Clot de l’Omera. A més a més, trobarem alguns dels elements patrimonials característics de la vall, com l’església romànica de Sant Pere de Llorà o les ermites de Sant Joan Baptista i Sant Medir.

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Time Circular
 • Difficulty
  Easy
 • Duration
  2 hours 45 minutes
 • Slope
  310.00 meters
 • Distance
  8.80 km
 • Theme
  Geologia
  Architecture and environment
  Landscaping
 • Activity
  By foot
  By bike
 • Rating

Slope graph

Description

Romànic en mig de volcans.

Al bell mig del Pla de Sant Joan, on deixem el cotxe, podem veure els principals relleus que envolten aquest sector de la vall.  Un plafó explicatiu ens ajudarà a orientar-nos i veure de cop el recorregut del volcà de la Banya del Boc. Un altre cartell que ens indica que som al ‘‘Camí de Llémena’’, el qual travessa la vall de sud-est a nord-oest. 

 

Passegem entre camps de cereals i colza direcció nord-oest. A l’esquerra i ben aviat ja veiem l’ermita de Sant Joan Baptista i en segon terme la imponent cinglera de Sant Roc. Arribem a una pista forestal  i comencem a pujar entre el Puig de la Banya del Boc i el Serrat dels Rasos. Ara se’ns fa visible el cingle de Rocafesa.  

 

Al començament de la pujada un indicador ens orienta de la nostra direcció cap el volcà de la Banya del Boc. Una petita zona extractiva, ara aturada, ens confirma la naturalesa volcànica del material del sòl en forma de gredes. Domina l’alzinar amb roures martinencs esparsos, cirerers d’arboç, sanguinyols vora la pista i la falguera falzia negra a sota de tot.

 

Un cop dalt, travessant conreus i pastures. Som al cràter del volcà. El camí fa un llarg passadís amb retalls de conreus fèrtils envoltats de petits turons recoberts d’alzines i roures. 

 

A l’encreuament del collet, prenem el camí que baixa per iniciar el descens cap a Llorà. En el primer revolt podem seguir la pista que surt cap a la dreta, i anem per un camí d’obaga fins a les runes del mas d’Hortaló, on podem gaudir d’unes bones 0panoràmiques. A continuació caldrà recular i tornar a la pista que baixa per prosseguir la ruta. 

 

Un cop a LLorà, abans de creuar la carretera hi ha l’opció de desviar-se momentàniament de la ruta per visitar l’església romànica de Sant Pere i el nucli històric.

 

Seguim anant a buscar de nou el traç de la riera de Llémena al costat del ‘‘Camí de Llémena’’, El cant dels ocells, els aurons blancs, roures martinencs, saücs,... reforcen la sensació de frescor. Avancem direcció el veïnat de Sant Medir, on el temps sembla aturat. 

 

Més endavant veiem a mà esquerra un camí i un pont de fusta que podem prendre si volem visitar la capella de Sant Medir, la qual queda uns metres torrent avall. A continuació, tot i que un rètol ens recomana anar per Peradalta, nosaltres agafarem direcció el Pla de Sant Joan per la Pellonera.

 

Voltem el volcà del Clot de l’Omera passant per la casa de la Pellonera. Si continuem sense desviar-nos, el camí puja suaument, passem pel costat d’una torre elèctrica i anem a sortir al Km. 15 de la carretera principal. I a pocs metres davant nostre ja veurem el punt on hem iniciat la ruta.

 

 

 

Tips

Traçat

 • Els desnivells són suaus i es poden fer sense dificultat. 
 • El temps de la fitxa és a peu. Nosaltres recomanem fer la ruta en bicicleta. (fàcil) Només hi ha dos trams, al veïnat de Sant Medir i sortint del Clot de l’Omera, que potser haurem de fer a peu. Tot depèn del grau de preparació. Si és així, compensa l’agilitat amb que farem el tram d’asfalt per arribar a Llorà.
 • Acostar-nos a St.Joan Baptista, a les  runes d’Hortaló o a l’església de Sant Pere, son opcions que en bicicleta serán més còmodes. 
 • Sortint de Sant Medir, podeu triar entre seguir pel Camí de Llémena per Pellonera o fer un tomb pel darrer del veïnat del Pla de Sant Joan.

Aigua

 • No trobarem fonts fins arribar a Llorà. 

Material

 • Si ho feu en bicicleta, no oblideu el material bàsic. Joc de claus, manxa, càmares de recanvi.
 • Equip personal: Casc.
 • En ser un recorregut senzill, portar prismàtics o màquina de fotografiar, ens faran més complerta la descoberta.

 

 

 

 

Save the route

What is there

What to see in: El volcà de la Banya del Boc

Es mostren 1 - 11 de 11

Pla de Sant Joan

Point of interest
Landscapes
01/07/2013

Aquesta plana va ser originada per una colada de lava basàltica abocada pel volcà de la Banya del Boc. La riera de Llémena talla aquesta colada i deixa veure formacions interessants.

La plana...

Sant Joan Baptista

Point of interest
Architecture
01/07/2013

Capella romànica situada al bell mig del pla de Sant Joan, a tocar de la carretera entre Llorà i Sant Martí. Al seu darrere, es pot observar el cingle de Sant Roc.

Construïda al segle XI, no se'n...

Gredes

Point of interest
Geology
01/07/2013

Petita zona extractiva de gredes, al vessant sud-oest del volcà de la Banya del Boc, tot just passat can Noguer.

En aquesta gredera veiem l'acumulació de gredes o esquitxos de magma que emetia el...

Alzinar

Point of interest
Flora
01/07/2013

La vegetació dominant d'aquesta zona és l'alzinar amb marfull, tot i que presenta característiques d'alzinar muntanyenc per l'acidesa del sòl. Juntament amb l'alzina, el marfull i el fals aladern...

Cràter del volcà de la Banya del Boc

Point of interest
Geology
01/07/2013

Som al cràter del volcà del Puig de la Banya del Boc. Mesura 1.300 per 860 m i té una fondària de 100 m. És un dels millors exponents del vulcanisme quaternari català existent fora de la zona...

Alzina surera

Point of interest
Flora
01/07/2013

Trobem alguns exemplars destacables d'aquestes alzines més termòfiles que, juntament amb els pins pinyers, ocupen les zones silíciques més litorals. Els exemplars que formen part del bosc es troben en...

Sant Pere de Llorà

Point of interest
Architecture
01/07/2013

Sant Pere de Llorà és l'església parroquial de Llorà i està situada a tocar de la carretera de Sant Gregori a Sant Martí de Llémena. La construcció romànica del segle XI fou objecte de diverses...

Veïnat de Sant Medir

Point of interest
Architecture
01/07/2013

Val la pena aturar-se en aquest grupet de cases i masies: observeu amb detall les façanes, les textures, els colors i l'ambient general que es respira. La proximitat de la riera de Llémena i la verdor...

Capella de Sant Medir

Point of interest
Architecture
01/07/2013

Sant Medir és una petita capella situada a mig camí del pla de Sant Joan i Llorà, entre la carretera i el riu. És d'una nau, capçada per un absis semicircular i conserva, amb poques alteracions, la...

Clot de l'Omera

Point of interest
Geology
01/07/2013

Arribant a la casa de la Pellonera, al costat del pou, se'ns obren vistes a una gran clariana envoltada d'alzines: és el Clot de l'Omera. Aquesta clariana, doncs, és el cràter d'aquest volcà; és...

Sant Joan Baptista

Point of interest
Architecture
01/07/2013

Capella romànica situada al bell mig del pla de Sant Joan, a tocar de la carretera entre Llorà i Sant Martí. Al seu darrere, es pot observar el cingle de Sant Roc.

Construïda al segle XI, no se'n...

Images
Rating
/5
8 votes
78%
Ratings with comments Publish rating
Molt xula per fer en família. Alguna pujadeta, però es pot fer bé.
Visits

What to see in: El volcà de la Banya del Boc

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: El volcà de la Banya del Boc

Es mostren 1 - 10 de 24
 • Filter by type
  Theme