Súria. Nucli vell
Sant Cristòfol. Súria
Pla de Reguant a Súria
Rutes a Súria
Suria vist del mirador de la creu de Perpinyà
Volver

Súria

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

El paisatge de les mines

Súria és un municipi situat al quadrant nord-est de la comarca del Bages. Part del terme segueix la vall del riu Carderner, que hi forma un gran meandre, i d’alguns afluents, com les rieres d’Hortons i d’Argençola, i els torrents Fondo, de Camprubí i de Bogadella. El terme s’enfila cap a les serres properes, sobretot cap a la banda est, fins a la serra del Portell del Llop, el turó del Pi de Malla, al nord, i, cap a l’oest, per part de la serra de la Sala.

El nucli principal del municipi el trobem estès entre la ribera del Cardener i el capdamunt del Poble Vell molt ben conservat i restaurat, format per uns quants barris que han anat formant-se i creixent durant el segle XX, amb el desenvolupament de l’activitat minera de la potassa. A més del propi nucli de Súria, el municipi agrupa altres veïnats propers, com Fusteret, Salipota i Cal Trist, i algunes agrupacions de masies, com Cererols, d’antiga i genuïna tradició, agrupant en total vora els 6.000 habitants (2018).

L’activitat agrícola i forestal ha decaigut moltíssim, on destacava la vinya i altres conreus de secà, i actualment terme és profusament ocupat per boscos, sobretot pinedes i matollars, tot i que sobreviuen alguns petits reductes pagesos. Actualment Súria viu principalment de la mineria, tot i que cada necessita menys mà d’obra, i altres indústries menors, que en van diversificant l’economia.

Els principals esdeveniments festius de Súria són la Festa de Sant Sebastià, a mitjan gener; la Fira de Rams, el Diumenge de Rams; les Caramelles, de les més celebrades del país, per Pasqua; la Festa Major, a l’entorn del 10 de juliol; l’aplec de Sant Salvador, el tercer diumenge de setembre; la Fira Medieval d’Oficis, al Poble Vell, a principis de novembre, i la Festa de Santa Bàrbara, la Fira de Nadal i les representacions dels Pastorets, durant el mes de desembre.  

 

Sabies que...?

 

Súria pertany al Geoparc de la Catalunya Central, per la importància del seu entorn geològic, origen de l’explotació de la potassa. Però no tot són mines i extraccions, també hi ha algunes propostes turístiques i educatives interessants. Informeu-vos-en a l’oficina de turisme.

 

No et perdis...

 

Una passejada pel Poble Vell de Súria, tota una icona d’aquesta zona del Bages, després de la seva acurada restauració, i un dels nuclis medievals més bonics del país.

 

Què fer...?

 

No es port marxar de Súria sense haver fet una visita al seu castell, restaurat i rehabilitat. És l’embrió del poblament de la zona!

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per Pasqua, podrem gaudir de les nombroses cantades de les cèlebres Caramelles de Súria, de les de més solera del país. S’han de veure almenys un cop a la vida!

 

Voltants...

 

A prop de Súria podrem visitar el castell i el poble de Cardona, amb la seva muntanya de sal

I si volem bones vistes, només caldrà enfilar-nos fins a Castelladral, per la carretera que duu a Serrateix, des d’on tindrem pràcticament tota la comarca i més enllà als nostres peus.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
93 868 28 00
Policia Local
93 869 64 00
CAP
93 869 40 07
Farmàcia Collado
93 869 56 95
Farmàcia Massó
93 868 22 89
Farmàcia Ripoll
93 869 41 63
Bus Estació
93 868 23 16
Bus ALSA
902 42 22 42
Bus Monbus
902 29 29 00
Taxi Cols
93 869 50 98
Taxi Solé
93 869 52 94

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: Súria

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: Súria

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Súria

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filtra por tipo
  Temàtica