Presentación
Porta de l'Ordal
Vallirana és un municipi situat a l’oest de la comarca del Baix Llobregat, limítrof amb la de lAlt Penedès, a la zona de les muntanyes d’Ordal. De fet, el seu terme segueix la vall de la riera de Vallirana i els seus petits afluents i puja cap els empinats i calcaris relleus de l’Ordal que se n’aixequen.
L’antic nucli de Vallirana i els seus veïnats, repartits al llarg de l’antiga carretera N-340 i encaixat al mig de la vall principal a l’extrem nord-est del terme, s’ha vist summament ampliat modernament per una extensa xarxa d’urbanitzacions esdevingudes paulatinament de primera residència, arribant als 14.700 habitants (2018).
L'espai no urbà, és principalment forestal, garrigues i pinedes de pi blanc, sobretot, amb una part catalogada com a espai protegit dins la Xarxa Natura 2000. Als racons de vall més ombrívols, humits i de sòl més profund i fèrtil, hi trobem arbres caducifolis com els roures. Aquí i altres indrets favorables, el sotabosc d’alzinar ha anat agafant protagonisme (aladerns, marfulls i arboços) i és el primer pas per recuperar l’alzinar litoral original. Fins a l’arribada de la fil·loxera, abundava la vinya escalonada amb marges de pedra seca. Les roques calcàries del massís, afavoreixen un relleu esglaonat donant lloc a cingleres que, flanquejant les valls, n’augmenten l’interès paisatgístic alhora que la seva biodiversitat. La dissolució de les roques calcàries dona lloc al fenomen de la carstificació, amb formes externes com dolines, rasclers i formes sota terra com les coves i els avencs.
Els principals esdeveniments festius de Vallirana són la Festa Major de Sant Mateu, a mitjan setembre; la Festivitat de Sant Sebastià, cap al 20 de gener, i els Tres Tombs, al febrer.
Sabies que...?
Vallirana va ser dels primers municipis de formar part de la plataforma Natura Local. Uns pioners!
No et perdis...
El molí de Can Batlle, un exemplar edifici del segle XV totalment restaurat i que actualment acull un interessant centre d’interpretació.
Què fer...?
Podem visitar la cova Bonica, un clar exemple de les moltes coves i avencs que formen les muntanyes de la zona, a més de ser un important jaciment arqueològic.
Quan anar-hi...?
Si hi anem l’últim cap de setmana de març, podrem gaudir de la Fira Turisme, Natura i Salut, amb la participació de les entitats locals relacionades amb el sector. Un bon moment per conèixer-les.
Voltants...
A prop de Vallirana podrem acabar de passejar-nos per alguns racons de les muntanyes d’Ordal i el Garraf amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local dels municipis d’Olesa de Bonesvalls i Begues.
Teléfonos de contacto
Enlaces de interes
Web d'informació turística del Baix Llobregat.
Web del Centre Excursionista de Vallirana, amb tota la informació i activitats.
Web dels Amics de Vallirana, una entitat molt viva al poble.
GRUP DE RECERCA DEL C.E de VALLIRANA
Per fi, a Vallirana, sota el paraiugües del CEV tenim el Grup de Recerca, centrat en Arquitectura Rural i altres elements de pedra seca que ens lliguen amb l'ús del territori. Grup necessari, perque algú ha de vetllar per que les nostres arrels no quedin cobertes d'asfalt.
BLOG PERSONAL D'EN GEMMA I EN JOSEP.
Veïns de Vallirana i Cervelló. Persones amb inquietud i motivació per donar a conèixer el nostre patrimoni. La seva tasca engloba Vallirana, Cervelló i municipis propers.