Barraca de vinya
Bosc de Can Rovira. Vallirana
Collserola i el Baix Llobregat
Volver

Itinerari de la pedra seca de Can Rovira

Ruta
09/06/2016
Ficha

Introducción

La cultura de la pedra i la vinya

Us proposem conèixer el  passat agrícola del municipi de Vallirana en un curt itinerari pels voltants de poble. Descobrirem el món de la pedra seca i els seus usos per fer possible el conreu de la vinya en un relleu de muntanya com aquest.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular horario
 • Dificultad
  Fácil
 • Duración
  2 horas
 • Pendiente
  260.00 meters
 • Distancia
  3.30 km
 • Tema
  Medio ambiente
  Paisajístico
 • Actividad
  A pie
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

La cultura de la pedra i la vinya

Aquest curt però intens itinerari ens acosta a un passat pròxim (menys d'un segle) on el conreu de la vinya era el paisatge dominant al municipi. Intens per la densitat d'elements patrimonials que descobrirem només començar i perquè haurem de pujar fins dalt els plans de Cal Garcia o turó de Cal Beco, on gaudirem de boniques vistes del poble i de la vall.

La proposta s'ubica entre els masos de Can Rovira, Cal Jep i Cal Beco. És aquí on trobem la part més il·lustrada d'aquest passat rural àmpliament escampat per tot el municipi, avui completament perdut i amagat sota la coberta vegetal, o bé substituït per la trama de les urbanitzacions.

Sortint de Can Rovira, anirem resseguint corriols, pujant i baixant els marges d'estretes feixes tot trobant construccions rurals de pedra seca: les barraques. Afinant la vista ens adonarem que sota el bosc, avui una pineda de pi blanc, aquestes empremtes són més abundants del que podíem imaginar.

Aquest primer tram del recorregut s'ha de fer sense pressa, gaudint dels detalls de l'arquitectura de la pedra seca, descobrint els diferents elements que dibuixaven el paisatge fent possible el conreu, transportant-nos en el temps fins a les primeries del s.XX quan aquest patrimoni i estil de vida encara eren vius. Refugis, escales, marges, camins, cisternes i cocons, entre d'altres.

Aquesta diversitat i, al mateix temps, concentració d'elements en un espai reduït, ha permès el disseny pel Grup de Recerca del Centre Excursionista de Vallirana del present itinerari, que té per objectiu donar a conèixer aquest patrimoni tan valuós i, també, recuperar els noms i renoms de les edificacions i els seus antics propietaris.

Anirem guanyant alçada, per raconades on el sotabosc d'alzinar començar a ofegar la pineda invasora, fins a enllaçar amb un bonic camí de bast que, sota penyes, ens pujarà fins dalt els plans de Can Garcia. Farem un tomb amb vistes a la vall i acabarem de pujar fins a les runes de Cal Beco.

Si volem escurçar, abans d'arribar a Cal Beco, davant d'una singular alzina, surt un PR a la dreta del camí que en forta baixada ens torna al punt de sortida, superant un petit grau de roca.

Passat Cal Beco, girem per començar a baixar, voltant la penya d'en Rovira. El bosc ho tapa tot i el sotabosc encara més dens segueix amagant aquestes manufactures pètries. Enllacem amb el camí de Can Cases i pel costat de la urbanització amb boniques vistes a Collserola i el Puig Vicenç baixarem fins a Can Rovira.

 

 

Agraïments: Centre Excursionista de Vallirana i als Amics de Vallirana.

Consejos

TRAÇAT

 • Entretingut i per fer tranquil·lament, sobretot al començament.
 • Tram de pujada i amb pedra fluixa fins als plans de Can Garcia o turó de Cal Beco.
 • Drecera de baixada per PR abans d'arribar a Cal Beco.
 • Baixada ràpida vorejant l'urbanització de Can Rovira.

AIGUA

 • No hi ha fonts: cal dur la cantimplora ben plena des d'un bon inici.

PRECAUCIONS

 • Hi ha trams de camí força relliscosos.
 • Respecteu els elements de pedra seca.
 • No pugeu dalt les cobertes de les barraques.
 • Cal vigilar els infants quan esiguem a prop del cingle del pla de Cal Garcia.
 • Cal Beco està en runes i a dins hi ha un pou sense protecció.

METEO

 • Evitar fer-la havent plogut o en dies de fort vent.

MATERIAL

 • Calçat adient per caminar en terrenys pregosos i relliscosos.

ALTRES EQUIPAMENTS

 • Oficina de Turisme a l'inici de la ruta.
 • Mas de Can Rovira, amb celler i capella.

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: Itinerari de la pedra seca de Can Rovira

Es mostren 1 - 11 de 11

Can Rovira

Punto de interes
Arquitectura
09/06/2016

Ja data com a antiga heretat de mitjans del segle XVI. L'actual mas és però de finals del XIX començaments del XX. Darrere la reixa de l'entrada, a la dreta (foto), hi ha un celler amb inspiració...

El brou bordelès

Punto de interes
Medio ambiente
09/06/2016

Al voltant de la vinya trobem elements necessaris per al seu conreu, sovint lligats a la proximitat de les barraques, on es guardaven els productes, eines, etc.

Veiem una cisterna de recollida d'aigua...

La barraca de vinya

Punto de interes
Medio ambiente
09/06/2016

Som a la barraca de Cal Mensió. Aquesta construcció rural caracteritza el paisatge del passat agrícola de molts racons de Catalunya. Cada comarca, fins i tot cada poble, té una manera especial de...

Barraca del Xarau

Punto de interes
Medio ambiente
09/06/2016

El conreu de la vinya era dominant. Passada la fil·loxera a finals del XIX i amb els nous porta-empelts americans, la vinya va durar fins a mitjan segle XX.

Els jornalers havien de passar tota la...

Forn de calç

Punto de interes
Medio ambiente
09/06/2016

Com que la zona n’és propícia, entre els segles XVII i XIX, una de les activitats que ajudaven a l’economia de la zona era la producció d’aquest preuat element, transformant la pedra calcària en calç...

Els marges

Punto de interes
Medio ambiente
09/06/2016

Ens hem d'imaginar totes les muntanyes que envolten el poble, tant a les que hi ha urbanització com a les que no, afeixades per poder conrear la vinya. El relleu de muntanya, obliga a guanyar terreny...

Alzinar perdut

Punto de interes
Flora
09/06/2016

Seguirem pel camí de la DRETA.

Hem vist a banda i banda com una enfiladissa típica d'alzinar: l'arítjol, s'enfila pels troncs dels pins. Quan l'ambient es torna més humit o frescal, el sotabosc es fa...

Barraca de Cal Capellades

Punto de interes
Medio ambiente
09/06/2016

Si mireu al seu interior, veureu dos cocons i un armariet. Els cocons i fornícules se solien fer sempre al costat nord de la barraca, el més fresc i la porta orientada a sud.

El camí que marxa en...

Camí de bast

Punto de interes
Medio ambiente
09/06/2016

Els camins de bast eren els aptes per a animals de ferradura. Passaven per llocs angostos o molt drets. Aquest passava per sota les Penyes de Can Rovira i baixava a la vall on teníem les masies de cal...

Cal Beco

Punto de interes
Arquitectura
09/06/2016

Cal Beco, situada entre la penya d'en Rovira i el turó de Cal Beco o plans d'en Garcia, era una petita masia de l'heretat de Can Rovira envoltada de vinyes, oliveres i algun ametller. El paisatge era...

Terra vermella

Punto de interes
Geología
09/06/2016

barraca, escales, torrent, ... terra. Veg d'alzinar al torrent: llentiscle, marfull, lligabosc, alader, esparraguera

Imágenes
Valoración
/5
3 votos
86%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración
Una passejada molt recomanable que a més ens permet veure restes del passat vinícola de Vallirana que malauradament avui en dia ja s'ha s'ha perdut.
ruta de Cal Beco 100% recomanable m'encanta aquesta app ofereix moltes rutes i explicades amb tot detall
Visitas

Que ver en: Itinerari de la pedra seca de Can Rovira

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: Itinerari de la pedra seca de Can Rovira

Es mostren 1 - 10 de 13
 • Filtra por tipo
  Temática