L'Argentera
L'Argentera
L'Argentera
Pont de la Font Vella. L'Argentera
Vistes a l'Argentera des del camí al castell d'Escornalbou
Volver

L'Argentera

Destino
14/02/2019
Ficha

Presentación

Bell racó emboscat

L’Argentera és un petit municipi situat a la zona interior i muntanyosa de la comarca del Baix Camp, limítrof amb el Priorat, sota l’ombra de l’imponent castell d’Escornalbou.

L’origen del poble de l’Argentera cal situar-lo a l'època dels romans, com a centre de l’explotació de les mines de galena argentífera, d’aquí, diuen, el topònim del municipi. Després del procés de repoblació, al segle XIV forma part de la baronia d’Escornalbou, sempre sota l’atenta explotació de les seves mines. No va créixer mai massa, fins i tot amb l’arribada del ferrocarril al segle XIX, que passa a tocar del poble i pel terme a través d’un llarg túnel de més de 4 km, l’obra civil més important de la zona i el més llarg de totes les línies ferroviàries ibèriques fins al 1957. Actualment el municipi no arriba als 150 habitants censats.

Tot i que la poca agricultura de l’avellana i la ramaderia forma part de la tímida economia del poble, aquesta és basa sobretot en ser un centre d’estiueig i de segones residències, respectant però la fesomia original del bonic poble. Aquest fou restaurat i protegit pel mecenes Eduard Toda durant les primeres dècades del segle XX, restaurador també del recinte del castell d’Escornalbou. L'abandó de moltes feixes, ha propiciat l'estesa actual de garrigues, boscos de pins i alzines.

L’Argentera celebra la seva festa major en honor de sant Bartomeu a l’agost. Pel maig es fa la festa major petita de Sant Isidre.

 

Sabies que...?

 

Per l’Argentera hi passa el sender de gran recorregut GR-7, el primer marcat a Catalunya als anys 70 del segle XX. Seguir-lo fins al capdamunt de la serra pot ser una bona manera de fer una primera descoberta del seu terme.

 

No et perdis...

 

Una visita al castell d’Escornalbou, molt a prop del poble, amb un patrimoni cultural restaurat de gran importància i unes vistes a tot el Baix Camp. Tot i que, administrativament, ja pertany al municipi de Riudecanyes, la vinculació històrica amb l’Argentera el fa un gran emblema del poble.

 

Què fer...?

 

Visiteu la Fira de Nadal de l’Argentera. Tot i que és de creació recent, l’entorn i les activitats la fan molt interessant, sobretot per anar-hi amb infants.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi aneu cap a mig juliol i sou afeccionats a la BTT, podreu participar a la Marxa BTT de l’Argentera, la marxa en BTT més antiga de les comarques de Tarragona. Tota una garantia de solvència!

 

Voltants...

 

A prop del poble, es pot fer una aturada al pantà de Riudecanyes, un indret frescal enmig del bosc mediterrani.

Anant de Riudecanyes a la Torre de Fontaubella, entrareu al Priorat, bella terra de bons vins.

Teléfonos de contacto

Emergències
112
Ajuntament
977 83 40 70
Consultori mèdic
977 83 40 70

Enlaces de interes

Imágenes
Rutas

Que ver en: L'Argentera

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Actividad y dificultad
  A pie
  En bicicleta
  A caballo
 • Filtra por tipo
  Tipología
  Tipo de terreno
  Temática
Visitas

Que ver en: L'Argentera

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: L'Argentera

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Filtra por tipo
  Temàtica