Riu Anoia
Vinyes a la vall del riu Anoia
Terrasses de l'Anoia.
Pineda de Can Ferrer del Coll
Marges fluvials a la vall del riu Anoia
Volver

L'Anoia i la pineda de Can Ferrer del Coll

Ruta
14/06/2015
Ficha

Introducción

Un paisatge fluvial i una pineda de gran valor

Passejada que permet enfilar-nos breument fins a tenir unes bones vistes, tant de la zona de la vall del riu Anoia com de més enllà. Després baixem cap al riu Anoia, entre càdecs i veient les escarpades terrasses fluvials d’aquest paratge natural protegit. Passarem per Can Ferrer del Coll i, tot seguit, visitarem una pineda monumental. Acabarem la passejada fregant la riba del riu i anant a treure el cap a dues de les fonts més emblemàtiques de l’indret.

Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:

Apple store Google Play
 • Tipología
  Circular antihorario
 • Dificultad
  Fácil
 • Duración
  1 hora 45 minutos
 • Pendiente
  146.00 meters
 • Distancia
  5.00 km
 • Tema
  Flora y fauna
  Geologia
 • Actividad
  A pie
  En bicicleta
 • Valoración

Gráfico de pendiente

Descripción

Un paisatge fluvial i una pineda de gran valor

El poble del Bedorc, del municipi de Piera i d’uns 250 habitants, es troba lleugerament enfilat en una terrassa fluvial a l’esquerra del riu Anoia. El poble té els seus orígens en el castell militar del segle X i el posterior repoblament del lloc després del període islàmic. A poc a poc s’anaren implementant els primers masos habitats i durant el segle XVIII i XIX es va formant el nucli actual. El poble es troba al bell mig de l’espai natural protegit de les Valls de l’Anoia, dins dels límits del qual transcorre el present itinerari.

L'Espai Natural Valls de l'Anoia constitueix una bona mostra de l'ambient mediterrani propi, presenta una barreja d'àrees boscoses, dominades pel pi blanc (Pinus halepensis) a les solanes i amb la presència d'alzina (Quercus ilex) i roure martinenc (Quercus humilis) a les vessants obagues; alternat amb camps de cereals, vinya i altres fruiters de secà. Les brolles de romaní, les clarianes i erms, completen aquest mosaic vegetal. Juntament amb els cingles, representa una important zona de nidificació i caça de l'àguila cuabarrada (Hieraaetus fasciatus)

Sortim del Bedorc per l’anomenat camí dels Vots, travessant el pla, per enfilar-nos tot seguit a la breu altura de la Coma, suficient però per poder fruir d’una vista panoràmica de la zona oberta als quatre vents. Tot seguit descendirem cap a la vall del riu Anoia, tot baixant per un vessant cobert d’una pineda en creixement en què podrem veure bons exemplars de càdec, fàcilment confusible amb el ginebre i el ginebró.

Abans d’arribar al riu pròpiament dit, tindrem una bona panoràmica de part de les altives terrasses fluvials que el riu Anoia forma en aquests paratges de sòls sorrencs. Passarem també per la masia de Can Ferrer del Coll, sens dubte una de les de més tradició i nissaga de l’indret. A prop de la masia tenim dos elements d’interès patrimonial que val la pena esmentar: l’anomenada fàbrica Vella i la magnífica pineda de Can Ferrer del Coll, catalogada pels varis pins centenaris que s’hi podem admirar. Sens dubte, la cirereta de la passejada.

Acabarem el passeig fregant la riba del riu Anoia i descansant una estona a les dues fonts que trobarem en aquest últim tram: la font de Can Torres, just abans d’arribar al poble, i la font del Canyar, ja ben bé a tocar.

 

Consejos

TRAÇAT 

 • És un itinerari de traçat no molt llarg i bastant còmode. Només cal pujar fort per un camí dret i pedregós per assolir el cimet de la Coma durant uns cinc o deu minuts. El descens pel vessant oposat, també té algun tram pedregós on cal anar en compte a no relliscar.
 • Tot i que al final de l'itinerari freguem la riba del riu Anoia i que l'haurem de travessar dues vegades, en cap cas és a gual. No cal patir, per tant, que no ens haurem de mullar els peus.

AIGUA

 • A tocar del poble del Bedorc, al final del carrer de Sant Sebastià, hi ha la font del Canyar. Tot i que s'hi passa com a final de ruta, podem anar-hi abans de començar a seguir la traça i omplir les cantimplores d'aigua fresca.
 • Ja a les acaballes de la ruta, ens trobarem també amb les dues fonts de Can Torres, indret ombrívol i d'aigua regalada, que convida a seure una estona.

PRECAUCIONS

 • El lloc marcat com a inici de l'itinerari és el carrer Major del Bedorc. No obstant això, mireu de no deixar el cotxe als carrers més estrets del poble per no obstaculitzar el pas de les persones i altres vehicles. Es pot deixar el cotxe a l'inici del poble, més ample, o als carrers de les parts més noves.

MATERIAL

 • Si us agrada veure ocells, porteu prismàtics, ja que a la part del riu Anoia se'n veuen força. També és molt recomanable una guia per poder detectar la flora.

Guárdate la ruta

Qué hay?

Que ver en: L'Anoia i la pineda de Can Ferrer del Coll

Es mostren 1 - 6 de 6

Cim

Punto de interes
Fauna
14/06/2015

Vistes panoràmiques a banda i banda. Podem veure els nuclis de Piera, el Bedorc, les muntanyes de Montserrat i Sant Llorenç del Munt, el traçat de la vall del riu Anoia.i part de l'Alt Penedès.

Terrasses fluvials del riu Anoia

Punto de interes
Paisajes
14/06/2015

Vista dels alts marges i de les terrasses fluvials del riu Anoia i com sòn aprofitades per conrear-hi cereal, ja que són sòls sorrencs amb molt bon drenatge. Formen part de l'EIN Valls de l'Anoia, un...

Masia de Can Ferrer del Coll

Punto de interes
Arquitectura
14/06/2015
Masia de llarga tradició i nissaga, una de les més antigues del Bedorc, encara prou activa. L’edifici principal té els orígens al s. XIV dins d’una tipologia típica de masia tradicional del centre de...

Pineda de Can Ferrer del Coll

Punto de interes
Flora
Fauna
Medio ambiente
14/06/2015

Bosc amb espectaculars exemplars de pins monumentals. També hi veurem algunes alzines bastant grossses. Visita d'anada i tornada. Al tornar agafarem el camí que travessa el riu pel pontet.

Imágenes
Valoración
/5
7 votos
52%
Valoraciones con comentarios Publicar valoración

És una passejada curteta que passa per la Pineda de Can Ferrer, lloc molt bonic. És la primera ruta que fem seguint el vostre GPS, tot molt bé excepte al principi que encara que estàvem en el camí indicat ens deia que no, que ens estàvem allunyant de la ruta, la resta molt bé.

Es una linda caminata a hacer. Con un poco de dificultades y camino más sencillo las visitas son preciosas y las indicaciones bien explicadas

Bon passeig per fer amb nens que comencen a caminar petites distàncies. Durant el recorregut es poden trobar força elements que poden captar el seu interès (vinyes, bosc, masies, antigues fàbriques, pinedes, riu, fonts, ...). Recomanable.

Thanks alot - your answer solved all my problems after several days strlgguing

el inicio de la ruta es muy duro, con terreno difícil, de subida y bajo el sol.

Visitas

Que ver en: L'Anoia i la pineda de Can Ferrer del Coll

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filtra por tipo
  Temática
Servicios

Qué hacer: L'Anoia i la pineda de Can Ferrer del Coll

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filtra por tipo
  Temática