Introducción
De la talaia de la Vall d'Aro al litoral palamosí
L’etapa 3 comença a Romanyà de la Selva i acaba a Palamós tot descendint per la castanyeda d'en Cama fins a la riera de Mas Riera i la vall dels Molins, i passant pel bell mig de Calonge, la vall del Tinar i Vall-llobrega per entrar a Palamós per la zona del Pi d'en Xana.
Nota: aquest itinerari ha estat proposat, traçat i documentat pel Consorci de les Gavarres.
Projecte finançat per la Diputació de Girona.
Te recomendamos la App de Natura Local pera hacer esta ruta guiada e interpretada. Descárgatela gratis aquí:
Apple store Google Play-
TipologíaTravesía
-
DificultadMediana
-
Duración7 horas 30 minutos
-
Pendiente260.00 meters
-
Distancia22.60 km
-
TemaFlora y faunaMedio ambienteArquitectura y medio
-
ActividadA pie
-
Valoración
Gráfico de pendiente
Descripción
De la talaia de la Vall d'Aro al litoral palamosí
Sortim de Romanyà de la Selva en direcció sud-est per començar el descens pels vessants de la castanyeda d’en Cama. Paisatge granític i sorrenc, passarem per la font de la Castanyeda i baixarem entre boscos de suros i alzines fins a les restes del Mas Riera, avui en ruïnes. Entre els vestigis de l’antic esplendor d’aquesta casa destaquen el pilar que sostenia el teulat de la pallissa i la bassa d’obra, rodona, per regar l’hort, avui un punt de reproducció de fauna i de prevenció d’incendis.
Continuem el descens seguint el camí que va paral·lel a la riera, on, entre el marge del camí i la riera, amagat entre la vegetació, hi podem veure el pou de glaç. Arribem a la riera dels Molins que resseguirem pel marge dret. L’aprofitament de l’aigua serà el fil conductor en aquest tram del recorregut. Resseguint el fons de vall anem passant per antics molins (d’en Lluís, Cremat i de les Roques) i les seves rescloses.
Ens acostem a Calonge primer trobant les urbanitzacions que l’envolten i després, el centre històric de la vila, amb el seu conegut castell. Creuarem el bonic barri vell per encarar-nos cap a l’últim tram de l’itinerari.
Sortim de Calonge travessant els camps de vinyes i fruiters que entapissen la conca del Tinar. Terra de masos i cellers on s’ha mantingut ben viva la tradició de fer vi de pagès. Des d’aquí el camí serpenteja passant per boscos que van patir un incendi forestal el 2014. Son un bon exemple de la capacitat regeneradora de la natura i de l’adaptació de la vegetació mediterrània a aquestes pertorbacions naturals. Suros i alzines han rebrotat i pins i mòdegues han nascut de nou de manera que, després l’incendi, el verd va guanyant de nou la partida al negre.
Finalment, el recorregut baixa fins a la vall de Bell-lloc, amb el santuari de Santa Maria i les restes del castell de Vila-romà, passa per la petita vila de Vall-llobrega, per arribar a la vila turística i pesquera de Palamós.