Vistes des del castell de Burriac. Argentona.
Casa Puig i Cadafalch. Argentona.
Museu del Càntir. Argentona.
Font de la plaça de Vendre. Argentona.
Tramvia a la plaça Gran. Argentona.
Carrer Major des de la plaça Gran.
Revenir

Argentona

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

On el Maresme s'hi posa bé

Argentona és un municipi de la part central de la comarca del Maresme, al peu de la Serralada Litoral i al bell mig de l’ampla vall que forma la riera que pren el seu nom. Seguint la disposició característica dels municipis interiors del Maresme, a Argentona trobem que mentre la part més a prop de la riera i el mar és planera i molt fèrtil, la més tocant a muntanya és emboscada i més abrupte.

El creixement del poblat és lent però constant fins arribar als nostres dies, perdent la seva fesomia i identitat pagesa per esdevenir un indret més encarat a la indústria i als serveis sota la potent influència i proximitat a Mataró, la capital de la comarca, tot i que es manté un interessant nucli de pagesos d’hortalisses i floricultura.

Durant la segona meitat del segle XIX, gràcies al descobriment de les nombroses aigües de fonts minerals i medicinals, explotades per balnearis que de seguida donaren renom a la població, les perspectives econòmiques van canviar i va esdevenir un important centre d’estiueig de la burgesia barcelonina. D’aquest període en resten mostres d’arquitectura modernista burgesa de grans hisendats amb la petjada de l’arquitecte Puig i Cadafalch, estiuejant de la vila. La tradició d’estiueig ha propiciat la proliferació d’urbanitzacions destinades primer a la segona residència i actualment amb moltes cases fent la funció de primera de força gent provinent de l’àrea urbana de Barcelona i rodalies més properes. Entre una cosa i l’altra, el cens actual és d’uns 12.100 habitants quan a meitat de segle XX comptava amb uns 3.000.

El bosc predominant és la pineda de pi blanc i pi pinyer amb alguna zona de brolla i de canyissars seguint les línies de les rieres. Actualment, gran part de la zona muntanyosa més interior del terme forma part de l’àrea protegida del Parc de la Serralada Litoral.

Argentona té una identitat molt marcada pels càntirs i l’aigua. Des de mitjans del segle XVII, es beneeixen les aigües de la font pública de Sant Domènec per un antic vot de poble en època d’epidèmia. Des de l’any 1951 aquesta diada se celebra com a Festa del Càntir, la Festa Major d’Argentona, que se celebra a principis d’agost. D’altra banda, el segon cap de setmana de gener se celebra la Festa Major de Sant Julià i durant el primer cap de setmana de juliol té lloc la Fira Internacional de la Ceràmica i la Terrissa.

 

Sabies que...?

 

L’any 1975 s’obre a Argentona el primer museu monogràfic sobre càntirs de Catalunya, seguint la més genuïna tradició lligada amb l’abundància d’aigua del municipi.

 

No et perdis...

 

El concurs de l’Aixecada de Càntirs en el marc de la Festa Major, a principis d’agost. S’hi arriben a aixecar càntirs de 200 quilos!

 

Què fer...?

 

Cal pujar al capdamunt del turó on descansen les ruïnes del castell de Burriac, el gran mirador del Maresme central.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el primer cap de setmana de juliol, podrem gaudir del bon ambient de la Fira Internacional de Ceràmica i la Terrissa, amb ceramistes i peces d’arreu.

 

Voltants...

 

A prop d’Argentona podem acabar de gaudir de les plàcides terres del Maresme al municipi de Cabrera de Mar, amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 797 49 00
Policia Local
93 797 13 13
CAP d'Argentona
93 756 10 92
Farmàcia Sindreu
93 797 14 00
Farmàcia Guillén
93 797 12 62
Farmàcia Buxeda
93 756 16 85
Farmàcia del Cros
93 757 05 01
Busos Sagalés
902 13 00 14
Bus nocturn
93 798 11 00
Taxi
93 797 25 04

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Argentona

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Argentona

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Argentona

Es mostren 1 - 3 de 3
 • Filter by type
  Thème