Vistes al serrat de Novelliques
Vistes al Monestir de Santa Maria de Lluçà
Monestir de Santa Maria de Lluçà
Forja de la porta de Santa Maria de Lluçà
La riera Gavarresa
Revenir

Lluçà

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Les capçaleres del Lluçanès

Lluçà és un municipi situat al nord-est de la comarca d’Osona i del Lluçanès, al límit amb el Berguedà. El seu terme forma una sèrie de valls de nord a sud formades per la riera de Lluçanès i el rec de Miralles, a la seva part central, per la Gavarresa, al seu sector nord-oest, i per la de Merlès, fent de límit amb el Berguedà. Entre vall i vall, i les seves ramificacions, s’alcen lleugers relleus, com el serrat de la Fenosa, la carena de Codoleres, el castell de Lluçà, el puig Martorell, la roca de la Clau i el serrat dels Tudons, formant una orografia més aviat accidentada en transició amb les primeres elevacions del Prepirineu.

El municipi engloba el nucli principal de Santa Eulàlia de Puig-oriol i el veïnat de Lluçà, a més de nombroses masies de població disseminada, agrupant uns 280 habitants (2018).

Lluçà, actualment, continua vivint de l’agricultura dels cereals i els farratges i de la ramaderia, tot i que lentament, se’n diversifica l’economia amb el turisme rural, de natura i cultural, aprofitant el seu privilegiat i ben conservat paisatge cultural. Antigament hi tenien empenta les activitats relacionades amb la ramaderia ovina i la transhumància. En aquest sentit, només cal dir que la fesomia del poble de Santa Eulàlia de Puig-oriol es va formar al llarg del camí ramader que per allà passa des de temps immemorials.

El medi natural és ric en varietat, des de boscos amb varietat d’espècies de pins, alzinars i rouredes, creant un bonic paisatge agroforestal i pastures, com a zona de transició de l’altiplà del Lluçanès als primers contraforts de les muntanyes berguedanes i ripolleses del Prepirineu. Seguint els diferents cursos fluvials, podem resseguir clapes de boscos de ribera i ambients humits.

Els principals esdeveniments festius del municipi són les Caramelles, per Pasqua; la Festa Major de Sant Cristòfol, cap al 10 de juliol; la Festa Major de Lluçà, cap al 21 de novembre; la Festa Major de Santa Eulàlia, cap al 10 de desembre, i la Revetlla de Sant Isidre, el dia 14 de maig. També es porta a terme la Festa del Medi Ambient, en dates variables. 

 

Sabies que...?

 

El topònim del castell de Lluçà, i actualment del municipi, dóna nom a tot el Lluçanès donada la seva importància històrica com a centre d’una extensa baronia.

 

No et perdis...

 

Una visita al pantà de Garet, un indret d’ambient humit ric en biodiversitat recuperat pel seu propietari a través d’un acord de custòdia del territori.

 

Què fer...?

 

Sens dubte, no es pot passar per Lluçà i no visitar el monestir de Santa Maria de Lluçà, recinte cabdal del romànic català.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el Dilluns de la Segona Pasqua, podrem presenciar el Ball de la Cinquagesma a la pedra Dreta de Lluçà, just al costat de la carretera que va de Lluçà a Prats de Lluçanès. Es tracta d’una vella tradició agrícola i ramadera recuperada ja fa uns anys.

 

Voltants...

 

A prop del municipi de Lluçà podem continuar recorrent bells paratges del Lluçanès amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Sant Boi de Lluçanès, Olost, Alpens i Sant Bartomeu del Grau, entre d’altres.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 855 40 62
Punt d'Informació turística Lluçà
93 855 40 34
Urgències Mèdiques Lluçanès 24 h
93 856 05 00
CAP Prats de Lluçanès
93 856 02 51
Bus Sagalés
902 13 00 14

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Lluçà

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Lluçà

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Lluçà

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filter by type
  Thème