Alpens
Plaça d'Alpens
Alpens
Rocadepena. Alpens
Alpens
Revenir

Alpens

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Als confins del Lluçanès

Alpens està situat a la comarca administrativa d’Osona, concretament al límit nord de la comarca històrica del Lluçanès, ja amb contacte amb el Berguedà i el Ripollès, al peu dels vessants del Puigcornador i el Puigdon. La població actual ronda només els 300 habitants, ja que el cert aïllament sempre li ha dificultat el desenvolupament d’una demografia més folgada. 

El desenvolupament compacte del nucli d’Alpens no arriba fins els segles XVII i XVIII, en una de les èpoques més reeixides de la ramaderia i la transhumància, als peus de la confluència de dos importants camins ramaders

El nucli d’Alpens, a 855 m d’altitud, i el seu terme muntanyós, reben clarament la influència d’un clima de muntanya mitjana continental, que condiciona uns boscos formats per extenses pinedes de pi roig, amb sotabosc de boix, ginebró i arços, roures i alzines a les parts més assolellades. També abunden les pastures, originàriament per a la ramaderia ovina, amb certa regressió però que havia estat un pilar econòmic a la zona, tot i que ara hi abunden molts més caps de boví. Actualment, hi tenen una certa incidència el turisme rural i l’estiueig.

Els més genuïns esdeveniments festius d’Alpens són les Caramelles, per Pasqua de Resurrecció; la Fira de Maig, el penúltim diumenge de maig; la Festa Major, a finals de setembre, i l’aplec de Sant Pere, el diumenge més proper al 29 de juny.

 

Sabies que...?

 

Alpens és un poble conegut per la seva extensa mostra de l’art de la forja al carrer, plasmat en vàries escultures, picaportes, fanals, baranes i reixes

 

No et perdis...

 

La Dansa Alpensina, una bella mostra de ball tradicional, que es balla per la Festa Major de finals de setembre.

 

Què fer...?

 

Podem seguir trams dels vells camins ramaders, un dels motius de l’existència del poble, fins al capdamunt de la serra que separa el Lluçanès del Ripollès, amb unes vistes interessants.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per Pasqua, podrem fruir de les tradicionals Caramelles.

 

Voltants...

 

A prop d’Alpens, podem acabar de conèixer altres indrets del Lluçanès amb els itineraris que trobarem a l’app de Natura Local als municipis de Sant Boi de Lluçanès, Olost i Sant Bartomeu del Grau.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 857 80 75
Consultori mèdic
93 852 70 07
Transport públic Bus
93 889 25 77

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Alpens

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Alpens

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Alpens

Es mostren 1 - 10 de 14
 • Filter by type
  Thème