Ruta del nucli antic de Cabrera de Mar
Revenir

El santuari del Clos de Can Modolell

Route POI
Altres
Fichier

Introduction

La importància del lloc rau que es tractaria d’un temple rural amb atractiu social i econòmic per a tot el territori, superant l'àmbit local d'Iluro. 

 

Fundat a inicis del segle I dC, el conjunt va ser reformat a partir de la segona meitat de segle amb una escala monumental, un pis superior i una estructura turriforme. Al llarg de gairebé dos segles de culte es van incorporar com a ofrenes mobiliàries (taules i bancs) així com altres objectes decoratius en marbre, destacant diversos altars. Finalment, el seu abandonament es calcula a inicis del segle III. Els materials recuperats durant els deu anys d'excavacions (1974-1984) per la secció arqueològica del Museu de Mataró es conserven als arxius del mateix museu comarcal. 

 

El santuari s’atribueix a diversos déus com Saturn i Silvà, i també es podria afegir el culte a Mitra basant-se en una inscripció que suposadament fa referència a Kautes, un acompanyant de Mitra, tot i que no s’ha arribat a un consens científic en aquest punt. 

 

L’ocupació de l’espai va ser llarga, i les excavacions han documentat espais d’habitat i d’emmagatzematge posteriors a les sitges. A més, s'han trobat diferents enterraments i hi ha la possible existència d’una capella dedicada a Sant Joan, citada en documents que daten del 1025 i 1304. 

Images