Castell de Roset i Borredà al fons
Mas de Viladomat
La Masó, a sota; les canals de Sant Miquel, davant
Zurück

Camí al castell de Roset

Route
16/02/2016
Datenblatt

Einleitung

Cap als solells calcaris de Picamill

Aquesta volta ens apropa al sector solell del municipi, sota la serra de Picamill (1.415 m), on trobarem les runes del castell de Roset i gaudirem de meravelloses vistes de la vall del Mergançol i els obacs de la serra de Pincancel (la muntanya més destacada és el serrat del Migdia, de 1.073 m) al sector meridional del terme. Alhora, descobrirem antics masos i com la seva activitat afavoria el mosaic de camps, plans de conreu i pastures, avui cada vegada més escassos.

Wir empfehlen Ihnen die lokale Natura-App, diese Route zu machen. Gratis-Aufkleber:

Apple store Google Play
 • Typology
  Gegen den Uhrzeigersinn kreisförmig
 • Schwierigkeit
  Mittel
 • Dauer
  3 Stunden
 • Slope
  590.00 meters
 • Entfernung
  9.00 km
 • Theme
  Flora und Fauna
  Landschaftsgestaltung
  Umwelt
 • Aktivität
  zu Fuß
 • Bewertungen

Slope graph

Beschreibung

Cap als solells calcaris de Picamill

Sortim del parc dels Gronxadors, que trobarem a l'entrada del poble si venim de Berga, per enfilar-nos tot seguit poble amunt, passant entre la capella de Fàtima i can Ribes, l'actual ajuntament. Un cop a la plaça de l'església, punt des del qual és possible gaudir d’unes grans vistes, seguirem caminant amunt, cap al cementiri, deixant a la nostra esquerra la millor vista de la casa de la Ferrera i, a la nostra dreta, una masia enlairada, la del Cap de la Vinya que, pel nom i les feixes del coster, recorda als antics conreus. Continuarem pujant fins al coll del Roset, on hi trobarem dues creus. Aquest primer tram passa per una pineda de rojalets joves amb algunes blades i algun auró blanc.

A partir d’aquest punt, s’alternaran pujades amb replans. Passarem per sobre de can Roset, per un bosc afeixat on rebroten antigues alzines, fins a arribar a un dipòsit i la seva font. En aquest punt comença un bonic camí: el Camí de l’Aigua que, amb un pendent suau, a vegades enlairat sobre murets de pedra seca i altres cops traçat en trams de roca al sector dels Roquets (aquests trams són nomenats el Mal Pas, malgrat que realment no hi ha cap dificultat), ens conduirà a la font de l’Arç.

En aquesta part de l’itinerari ens trobarem amb alzinars continentals que contrasten amb la resta de la vegetació, dominada per la pineda de rojalets amb boix i amb blades, espectaculars notes de color tardorals que es fan presents en els racons obacs. A més, podrem treure el cap en algun mirador natural, des d’on veurem el barranc de la Masó, els camps, la masia i els cingles propers de Tastanós i la Gotzera. Després de les últimes pujades, arribarem al collet de la casa del Castell. Val la pena acostar-se fins als cirerers i les runes de la casa. Aquest collet, antigament conreat, ara s’està envaint de pins.

Deixarem el camí per acostar-nos al castell de Roset, al qual hi arribarem passant per un bonic camí, dret i empedrat, que travessa un portell obert a la roca. Ens sorprendran les primeres vistes i les runes del castell a sota mateix i, si seguim i arribem a un altre portell que obre pas a la balconada, ens trobarem amb les vistes excepcionals de la vall de la Masó, la de Mergançol i la serra de Picancel, els entorn de Vilada i, si ens girem, els serrats de Tastanós. Aquest és un bon lloc per gaudir del paisatge i dels ocells d’ambient de roca, com ara els falcons o el duc, tot i que serà més fàcil veure el roquerol, una oreneta tota bruna que viu en colònies de cria en aquests cingles.

Després d’aquesta gratificant aturada, baixarem alternant pista i corriols, creuant uns fàcils graus de roca conglomerada amb boniques vistes en direcció a Borredà, fins a enllaçar amb el GR 241. Per pista, arribarem fins al bonic racó dels camps i al mas de Viladomat i, posteriorment, passarem per darrere del mas de la Coromina per un corriol que evita la pista de la casa. Tot seguit, creuarem el sot de les Falgueres, on la minsa font sulfurosa del mas ens alertarà de la seva presència amb una lleugera ferum. Finalment, tornarem a arribar al poble entrant pels horts del barri de l’església i pel darrera de la casa de la Ferrera.

Agraïm la col·laboració de Pere Torner, veí i coneixedor del municipi. A més, per ampliar informació, podeu consultar la guia Vilada i la seva rodalia, d’Ernest Costa i Joan Tort.

Tipps

TRAÇAT

 • Recomanem que feu directament la ruta off-line i la tingueu guardada a l'apartat "rutes favorites".
 • Seguiu el PR C-147, del Camí de l'Aigua a Vilada, fins a enllaçar amb el GR 241, Camí de la Portella, sota la bassa de la Gotzera.
 • Trobareu una pujada forta a l'inici fins a la Creu de Roset. Després, hi haurà un altre tram de pujada sostinguda abans del castell, però més curt.
 • En cas que sigui necessari, el millor moment per tallar camí és al desviament per baixar al mas Roset -punt que us apareixerà indicat en aquesta ruta de Natura Local-: haureu de seguir-lo baixant fins a la Masó i, després, seguir avall pel costat del rec fins a trobar novament el track, just abans de la granja de la Coromina. Si feu aquest escurçament del camí, però, us perdreu la part més bonica del recorregut fins a dalt del castell!
 • El castell és el millor punt per fer un àpat i descansar abans de la tornada, que constarà de baixades.

AIGUA

 • Trobareu la font del dipòsit just al començament del Camí de l'Aigua, al costat dret del dipòsit.
 • No espereu trobar aigua a la font de l'Arç.
 • La font del Mas la trobareu al final del recorregut, però segurament no us vindrà de gust beure'n tot i les propietats de la seva aigua.

PRECAUCIONS

 • Passareu per propietat privada i cal tenir cura de no molestar el bestiar, així com tancar i respectar els filats.
 • Respecteu les masies tant si hi ha gent com si no. A la Coromina hi viu gent i, per això, veureu que el camí passa pel darrere per no molestar.
 • Atenció als més menuts al Camí de l'Aigua i dalt el castell de Roset.
 • Al Camí de l'Aigua trobareu trams elevats i d'altres de rocosos, com ara el Mal Pas als Roquets, just abans de la mina de l'Aigua. També trobareu petits trams de grau fàcil.
 • Aneu amb compte al mirador del castell i a les seves runes.

TERRENY

 • Pista i camí fàcil.
 • El Camí de l'Aigua és estret i hi ha algun pas elevat.

MATERIAL

 • Calçat adient per caminar.
 • Prismàtics si us agrada veure ocells a les roques o observar el paisatge als miradors.
 • Plànol per orientar-vos un cop estigueu als miradors.
 • Càmera fotogràfica.

Speichern Sie die Route

Was ist da

Was in zu sehen: Camí al castell de Roset

Es mostren 1 - 12 de 12

Sant Joan Baptista

Punkt von Interesse
Architektur
17/02/2016

Sant Joan de Vilada és l'església parroquial del municipi que ja apareix documentada el 903 en l'acte de consagració de la desapareguda església de Santa Maria de Roset.

L'edifici originari era d...

Rajolets

Punkt von Interesse
Flora
17/02/2016

Som al collet de Sant Joan i entrarem a l'obaga del serrat Rodó, on domina el bosc de pi roig o rojalets (Pinus sylvestris), nom donat pel color de les escorces vermelloses a les parts més joves del...

Creu de Roset

Punkt von Interesse
Flora
17/02/2016

Lloc o fita referent del poble on es troben dues creus: la nova, amb un diari de ressenyes, i la vella, sobre una pila de pedres. Antigament es podia gaudir d'unes bones vistes a l'obaga de la Masó i...

Feixes

Punkt von Interesse
Umwelt
17/02/2016

Ens trobem sobre el mas de Roset. Històricament, com a conseqüència de la seva activitat, aquest terreny era treballat. De fet, hi havia plans de conreus al voltant del mas i feixes que feien...

Alzinar muntanyenc

Punkt von Interesse
Flora
17/02/2016

Us heu fixat que al llarg del camí, i des d'aquest mirador, hi ha grans taques d'alzines? Aquestes formacions se situen als llocs més secs, assolellats i inaccessibles. Formen part del bosc originari...

Mina de l'aigua

Punkt von Interesse
Umwelt
17/02/2016

Aquesta mina d'aigua també és coneguda com la Foradada. És la galeria que es va haver d'excavar el 1927 quan es va construir el camí que mena l'aigua de la font de l'Arç al poble de Vilada, per tal de...

Castell de Roset

Punkt von Interesse
Architektur
17/02/2016

Som al portell d'entrada al pla del castell, situat dalt del turó calcari, sobre els plans de la Masó.

Els diversos cossos o edificis adjacents no són tots de la mateixa època, sinó que presenten una...

Conglomerats

Punkt von Interesse
Geologie
17/02/2016

Passant per sota dels serrals calcaris de la Gotzera i Tastanós, trepitgem el material dominant en aquest sector: les roques sedimentàries anomenades conglomerats.

Fixeu-vos que la roca està formada...

Viladomat

Punkt von Interesse
Architektur
17/02/2016

Som als camps de Viladomat. Avui en dia són pastures, però abans possiblement eren conreus de cereals i farratges. Aquestes clarianes de camps tenen un gran valor ecològic, ja que generen un mosaic...

Font del Mas

Punkt von Interesse
Geologie
17/02/2016

Vilada és un terme municipal que compta amb 44 fonts, tot i que n'hi ha moltes que s'han perdut o que estan a punt de desaparèixer a causa de diversos motius: la despoblació del medi rural i el...

Bilder
Bewertungen
/5
4 votes
80%
Bewertungen mit Kommentaren Bewertung veröffentlichen
Ruta molt maca i tranquil.la. He gaudit molt.
Besuche

Was in zu sehen: Camí al castell de Roset

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thema
Dienste

Was zu tun ist: Camí al castell de Roset

Es mostren 1 - 10 de 15
 • Filter by type
  Thema