Les Avellanes i sant Linya. Serra de Mont Roig.
Les Avellanes i sant Linya. Serra de Mont Roig.
Les Avellanes i sant Linya. Serra de Mont Roig.
Les Avellanes i Santa Linya
Les Avellanes i Santa Linya
Return

Les Avellanes i Santa Linya

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Al cor dels Aspres del Montsec

Les Avellanes i Santa Linya és un municipi situat a l’oest de la comarca de la Noguera, entre el riu la Noguera Pallaresa, al llarg del pantà de Camarasa, el seu límit est, des d’on es va estrenyent, i fins a les petites valls que envolten el poble de Tartareu, formant part de la capçalera del riu de Farfanya, com a límit oest. Al nord i nord-est, el terme s’enfila diagonalment Aspres amunt fins a la carena del serrat de la Palomera, i cap al sud i sud-est careneja la serra de Mont-roig, passa per la collada de Llorenç i acaba formant un apèndix que arrenca des del poble de Vilanova de la Sal fins enfilar-se al capdamunt del turonet de la Torreta dels Quatre Batlles.

El municipi, més enllà del nom oficial, el formen quatre vells nuclis de població i antics municipis, les Avellanes, Santa Linya, Vilanova de la Sal i Tartareu, que han acabat successivament units en un de sol, la definitiva a partir de 1970, tots ells nuclis petits però compactes, d’entre 200 i 50 habitants, aproximadament, agrupant en total uns 450 habitants (2018).

El pes econòmic del municipi se sustenta en l’agricultura i la ramaderia, sobretot porcina i aviram, però durant aquests darrers anys hi hagut, lentament, una certa empenta en el turisme rural, l'ecoturisme i el turisme cultural.

El medi físic ve determinat per un clima continental poc temperat formant un mosaic entre l’agricultura de secà i les garrigues i els bosquets d’alzina carrasca i roures de fulla petita, segons la zona i l’orientació, formant una àmplia zona de transició entre la plana estricte de Balaguer i el Segrià i la muralla pètria de la serra del Montsec, anomenada els Aspres per la seva certa aridesa.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de Sant Roc de les Avellanes, cap a mitjan agost; l’Aplec de Sant Jordi, el diumenge anterior al 23 d’abril; la Festa Major de Santa Linya, el darrer dissabte d’agost; els Aplecs de Sant Marc i Sant Urbà, el diumenge després del dia dels sants; la Festa Major de Tartareu, el penúltim dissabte d’agost; l’Aplec de Sant Miquel, l’últim diumenge de setembre; la Festa Major de Vilanova de la Sal, el primer cap de stemana d'agost, i l’Aplec de Montalegre, el dia 1 de maig.

 

Sabies que...?

 

Tot i nom pertànyer directament al terme municipal actual, des de la seua fundació, l’any 1166, el monestir de les Avellanes ha estat un gran centre d’influència per als pobles del seu entorn. Ja en l’època medieval els comtes d’Urgell el prengueren com a casa espiritual i el convertiren en el seu panteó dinàstic. Val la pena fer-li una visita!

 

No et perdis...

 

Una visita guiada a les antigues salines de Vilanova de la Sal, un patrimoni molt interessant de conèixer.

 

Què fer...?

 

Aneu a donar una ullada al Centre de Dinamització de Tartareu,  ja que dóna una visió de conjunt per entendre millor la història i el paisatge de la zona.

  

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem l’últim diumenge d’octubre coincidirem amb la Fira de la Sal, producte que havia estat molt important a la zona, a través de l’extracció d’aquesta a les antigues salines de Vilanova de la Sal.

 

Voltants...

 

A prop de les Avellanes i Santa Linya podem explorar el rodal del pantà de Sant Llorenç de Montgai amb l’itinerari que trobarem a l’app de Natura Local al municipi de Camarasa.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
973 45 40 04
CAP Balaguer
973 47 77 14
Farmàcia
973 43 81 36
Tren Lleida - La Pobla de Segur
973 44 55 03
Bus Alsa
973 27 44 70
Taxi
973 44 56 83

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Les Avellanes i Santa Linya

Es mostren 1 - 2 de 2
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Les Avellanes i Santa Linya

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Les Avellanes i Santa Linya

Es mostren 1 - 10 de 19
 • Filter by type
  Theme