Plaça de l'ajuntament
Plaça Capdevila
Vistes de Tremp
Vistes de Talarn i Tremp
Return

Tremp

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Al bell mig de la conca

El municipi de Tremp, capital de la comarca del Pallars Jussà i situat al bell mig d'aquesta, a la conca de Tremp, a mig camí dels Pirineus i la plana de Lleida, és un dels de més basta i fragmentada extensió de Catalunya.

Al municipi de Tremp s'hi agreguen, a partir dels anys 70 del segle XX, una bona colla d'antics municipis de la zona que, amb la gran pèrdua de població del moment, van perdent pes administratiu. Actualment, amb els seus gairebé 6.000 habitants (2018), el nucli principal de la ciutat de Tremp representa el centre comercial i econòmic de la zona, conjuntament amb la Pobla de Segur.

El desenvolupament econòmic i social de la ciutat de Tremp al llarg de les centúries ha estat més aviat contingut, basat en l'agricultura gairebé d'autosuficiència i el petit comerç de proximitat fins ben entrat el segle XX, a causa de la situació aïllada de la comarca, que no afavoria un gran desenvolupament de la menestralia i un comerç de gran abast. El fenomen de la fil·loxera, a finals del segle XIX, no fa més que accentuar-ne el despoblament i el secular estancament econòmic. No és fins ben entrat el segle XX que el desenvolupament de la indústria hidroelèctrica n'amplia temporalment l'horitzó socioeconòmic. Actualment, Tremp viu d'un sector primari modernitzat, del comerç i d'un cert turisme basat, sobretot, en el patrimoni cultural de la comarca i les activitats en el medi natural.

Tremp es troba envoltat de muntanyes de gran interès  geològic, biològic i cultural, fet que permet el desenvolupament d'activitats relacionades amb l'ecoturisme. Les serres del Montsec, el Boumort, Montllobar i de Sant Gervàs, sobretot, enmarquen els seus impressionants i ben diversificats horitzons.  En fet de ser zona de pantans i pas del riu la Noguera Pallaresa també fa de Tremp un indret interessant pel que fa a les de zones humides.

En referència a les manifestacions festives i culturals, cal fer esment dels Tres Tombs per Sant Antoni, amb el Ball del Contrapàs com a interessant colofó; la Festa Major, al setembre, en honor a la Mare de Déu de Valldeflors; la Festa de Sant Bonifaci, al maig, coincidint amb la Fira de Primavera; i l'aplec a l'ermita d'Arbull, també al mes de maig. També destaca la representació dels Pastorets durant el període de Nadal, que es du a terme des del 1929.

 

Sabies que...?

 

L'antiga vila closa de Tremp es comença a constituir al segle IX, quan la zona es troba a la frontera entre els dominis comtal i sarraí. Arran d'aquesta circumstància neix com un nucli emmurallat, estat que durarà fins ben entrat el segle XX, conservant actualment només un petit tram de l'extensa muralla medieval.

 

No et perdis...

 

El tradicional Ball del Contrapàs, per les festes de Sant Antoni, una de les tradicions més genuïnes de Tremp que encara es conserva.

 

Què fer...?

 

Cal visitar l'Epicentre del Pallars Jussà, un modern centre de visitants amb exposicions permanents i temporals sobre la comarca.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem el dia 28 de desembre, podrem veure l'Aixecada del Ninot, una manera tradicional i ben particular de celebrar el Dia dels Innocents a Tremp.

 

Voltants...

 

A prop de Tremp podem gaudir dels itineraris que els municipis de la Pobla de Segur, Senterada i la Vall Fosca ens ofereixen a l'app de Natura Local.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
973 65 00 05
Policia Local
973 65 00 05
Epicentre - Centre Turístic
973 65 34 70
CAP
973 65 01 10
Hospital del Pallars
973 65 22 55
Farmàcia Enjuanes
973 65 01 38
Farmàcia Martínez
973 65 00 32
Farmàcia Nova
973 65 25 25
Tren FGC
93 205 15 15
Busos Alsa
902 42 22 42
Taxi
973 65 09 52

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Tremp

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Tremp

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Tremp

Es mostren 1 - 10 de 38
 • Filter by type
  Theme