Return

Cap els cingles del Perer

Route
14/02/2014
Index card

Introduction

L’observatori de la plana.

Aquest agradable itinerari al costat del poble de Sant Feliu de Codines, te una primera part paisatgística, de fantàstiques visuals sobre la Serralada Litoral, la Plana Vallesana i els Cingles de Bertí, fins arribar dalt els Cingles del Perer. A partir d’aquí, una segona part més forestal, volta la Serra de Sant Climent, passant per l’ermita del mateix nom. Poc  després, al Torrent dels Horts, enllaçarem amb el camí Reial que ens torna al poble pel Pla de la Costa.

 

 

We recommend the Local Natura App to do this route. Download it for free here:

Apple store Google Play
 • Typology
  Anti-clockwise circular
 • Difficulty
  Easy
 • Duration
  2 hours 30 minutes
 • Slope
  250.00 meters
 • Distance
  9.30 km
 • Theme
  Flora and fauna
  Landscaping
  Geologia
 • Activity
  By foot
 • Rating

Slope graph

Description

L'observatori de la plana.

Només sortir del poble, per la carretera que va a St. Miquel del Fai, ja trobem el testimoni d’un passat agrícola difícil i dur de treballar. Feixes i barraques ens parlen del conreu de la vinya als vessants menys abruptes. Seguint la carretera, arribem al Parc Usart (1918 amb el finançament de Nicolau Usart, industrial del poble) amb vistes a la plana del Vallès Oriental i a llevant la Vall del Tenes i els cingles de Bertí. 

Pujarem per la riera de Vallbona que, per sota nostre, en saltar el cingle fa el salt anomenat de Sant Miquel Xic en analogia al salt del Rossinyol a St. Miquel del Fai. (de fet, és la continuació de la mateixa cinglera).

Pujarem per una pista planera amb vistes continues sobre el Vallès per arribar al Balcó del Perer, i adonar-nos de la magnitud del paisatge. Ara, les vistes s’amplien de llevant a ponent. Del Montseny a St. Llorenç del Munt.  La plana i la serralada litoral al davant i als costats, turons, graus, costes i cingles. Paraules totes que defineixen el relleu petri on ens trobem. A sota nostre, Riells del Fai, amb la Vall del Tenes que entra fins al monestir de Sant Miquel. Els cingles de Bertí amb el relleu abrupte del turó de les Onze hores, el castell de Clascar al seu darrera i el Puiggraciós (808 m), isolat, a la seva dreta. 

Bon indret aquest, per observar aus de dia i estels de nit. Adonar-nos de la geologia dels cingles, amb els seus materials clarament diferenciats pels colors. Gresos blancs a sobre i conglomerats vermells a sota. Mentrestant podem mirar de trobar algun fòssil a les calcàries que trepitgem.

Comencem a girar cap enrere, passant per sota el Mas Perer i el Mas Flequer direcció a l’Ermita de Sant Climent. En aquests alts, domina l’alzinar alternat amb camp de cereals. Els successius incendis (anys 82/94) han afavorit aquesta formació d'alzines. Passada la bassa del Perer, ens endinsem en un bonic corriol a l’ombra d’un retall d’alzinar madur no afectat pel foc. 

Visitarem l’Ermita de Sant Climent (s. XVIII), avui amagada pel bosc de pins, per anar baixant cap el torrent dels Horts i riera de Vallbona on enllaçarem amb una part de cami Reial que ens portarà fins el poble.  Els horts, petites feixes que anaven baixant al torrent, aprofitant la proximitat de l’aigua (no fa tant de temps), avui la majoria són erms i bardissars. Als camps propers a la bassa, més extensos i plans s'hi fa conreu de cereals. 

Arribem al poble, per sota el Puig del Moro i el Pla de la Costa. El camí Reial, aprofita el ferm de les lloses calcàries, acompanyades de feixes de pedra seca on encara avui algun ametller ens recorda altres cultius.

St. Feliu a sota, amagat darrera el Puig del Prat i el Turo de Solanes, en un enclavament  privilegiat, ens espera. 

Agraïments:     Ruta treballada amb el Centre Excursionista de St. Feliu de Codines.

 

Tips

TRAÇAT

 • Planer amb un petit tram de pujada per corriol al començament.
 • Després del tram de la riera de Vallbona, si agafeu el GR5 a l’esquerra, pujareu pel dret fins a Mas Perer. Recomanem seguir per la pista per gaudir de les vistes i la pujada és més suau.
 • Esteu fent part del recorregut local anomenat ‘‘Ronda Codinenca’’ senyals grogues i blanques rodones.

AIGUA

 • Sortiu amb aigua del poble o ompliu al Parc Usart

PRECAUCIONS

 • Al primer tram per carretera cal atenció.
 • Tingueu cura dels nens als miradors. 
 • Compte a la Bassa dels Horts, si caieu no podreu sortir.
 • Punt perillós en creuar la carretera de Centelles.

METEO 

 • Recorregut exposat al vent. Porteu roba adient si el dia ho exigeix

TERRENY

 • Còmode, principalment per pistes en bon estat.
 • El tram de pujada per la riera de Vallbona, requereix atenció, tot i ser curtet.
 • La baixada al poble havent creuat la carretera de Centelles, també cal atenció.

MATERIAL

 • Màquina de fer fotos.
 • Prismàtics per veure ocells d'ambients rocosos i rapinyaires.
 • Un mapa ens ajudarà a orientar-nos en tot moment.

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Dalt el Balcó del Perer, podeu allargar, seguint el GR5 fins passar per sobre Sant Miquel del Fai.
 • Per sobre la riera de Vallbona, passeu a prop de Cim de les Àligues.

 

Save the route

What is there

What to see in: Cap els cingles del Perer

Es mostren 1 - 9 de 9

Parc Usart

Point of interest
Others
14/02/2014

Inaugurat a l’abril del 1918 amb el mecenatge de Nicolau Usart, industrial del poble establert a Barcelona. A les primeries del s. XX, molta gent de Barcelona i altres zones urbanes venien a Sant...

Mirador

Point of interest
Landscapes
14/02/2014

Tingueu precaució!

En aquest mirador, trobareu vistes a la vall del Tenes i al Vallès Oriental. Davant nostre, la Serralada Litoral, mentre que a llevant, treuen el cap els cingles de Bertí

El...

Riera de Vallbona

Point of interest
Geology
14/02/2014

Les aigües que recollia aquesta riera anaven dirigides a diferents basses al llarg del seu recorregut per tal de regar horts propers. 

La construcció present fa pensar en un possible molí fariner. L...

Arboçar

Point of interest
Flora
14/02/2014

Indret amb elevada densitat d'aquest arbust anomenat arboç. Pot arribar a tenir fins a 4 m d'altura i la seva fulla és persistent i dura. El seu fruit, la cirera d'arboç, és de color vermell i...

Balcó del Perer

Point of interest
Landscapes
14/02/2014

Espectaculars vistes del quasi de 270º. A l’esquerra la Vall del Tena. Som als cingles del Perer. Si els seguim cap a l’esquerra, a l’altre banda de la vall, passen a ser els cingles de Bertí. Si...

Bassa del Perer

Point of interest
Environment
14/02/2014

Hem baixat per sota el mas del Perer amb vistes al mas del Flequer. Aquí hi trobem un biot o surgència d'aigua que afavoreix l'existència d'aquesta bassa natural. Així, aquest és un hàbitat idoni per...

Capella de Sant Climent

Point of interest
Architecture
14/02/2014

Al 1776 els marquesos de Dou, propietaris del mas del Flequer, feren reedificar la capella de Sant Climent del Flequer, dintre la propietat del mas, al costat d’una capella antiga documentada des del...

Camí ral

Point of interest
Environment
14/02/2014

Aquest empedrat que veieu fa sospitar que aquest tram forma part del camí reial de Vic a Barcelona, utilitzat des dels romans fins al segle XIX. El camí carenejava cap al castell de Caldes de Montbui...

Vistes

Point of interest
Landscapes
14/02/2014

Baixem al poble pel pla de la Costa i podem veure els diferents barris, avui dia units gràcies al fet que l'acció divisòria dels torrents ha estat anul·lada pel desenvolupament urbà. 

Al seu darrera...

Images
Rating
/5
6 votes
90%
Ratings with comments Publish rating

Molta pista de terra, pero les vistes han estat magnífiques

Però he de dir que no és per nens petits. És llarga, més de 2:30h, té un troç de carretera on cal caminar per la vora i un troç de pujada amb perill pels nens. A més per les pistes passen algunes motos a tota velocitat sense tenir cura dels nens ni de ningú. La resta és maca i les vistes espectaculars.

Visits

What to see in: Cap els cingles del Perer

Es mostren 1 - 6 de 6
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Cap els cingles del Perer

Es mostren 1 - 10 de 29
 • Filter by type
  Theme