Raval de Gurp
Santa Engràcia
Gurp
Carrer de Santa Engràcia
Santa Engràcia
Revenir

Gurp-Santa Engràcia

Route
11/01/2017
Fichier

Introduction

De les balmes de Gurp a les cingleres de santa Engràcia

El tímid Gurp s'amaga sota les cingleres; altrament, la desinhibida Santa Engràcia s'exposa sobre del penyal i rep l'embat dels vents del nord. Els calorosos capvespres d'estiu, mentre el sol encara torra els "llangardaixos" (malnom dels habitants de Santa Engràcia), els "bubons" a Gurp gaudeixen de l'ombra de la serra. Però és a l'hivern quan el sol escalfa l'agosarada encimbellada davant la mirada gelosa del prudent llogarret. 

Nous vous recommandons l’application Natura Local pour faire cette route. Téléchargez-la gratuitement ici:

Apple store Google Play
 • Typology
  Temps circulaire
 • Difficulté
  Difficile
 • Durée
  5 heures
 • Slope
  826.00 meters
 • Distance
  9.79 km
 • Thème
  Geologia
 • Activité
  À pied
 • Évaluations

Slope graph

Description

De les balmes de Gurp a les cingleres de santa Engràcia

La ruta comença a Gurp, actualment un petit poble del municipi de Tremp. Fins l'any 1970 havia estat cap d'un municipi que incloïa Santa Engràcia, Sant Adrià i Tendrui. Ens cridarà l'atenció l'església romànica, del segle XII, dedicada a sant Serní, amb campanar d'espadanya i absis semicircular. Adossat hi ha el cementiri amb una  vella noguera. També destacarem tres fonts: la de la Vila, amb el corresponent safareig on podrem veure capgrossos de gripau comú; la font Xica, a dalt del poble; i la font vella, amb un safareig circular on neden els capgrossos de granota verda. Ens enfilarem per les cingleres per visitar unes balmes que antigament s'havien utilitzat com a corrals per al bestiar. 

Ens dirigirem a Santa Engràcia fent una volta en sentit horari. Sortim en direcció nord cap a l'ermita romànica de Sant Martí, sota el barranc de Gurp, on s'encaixona entre parets inexpugnables. Les runes d'un molí fariner i les d'un pont romànic, així com els camps de conreu abandonats, són testimoni dels temps que aquests racons havien estat més concorreguts. Torrent amunt veurem una caseta de guarda: els militars l'ocupaven per custodiar la captació d'aigua que abasteix el quarter de Talarn. Després de travessar el remot pas de la Mata, ens enfilarem per les cingleres fins a la Roca Morató (aquest tram presenta alguna dificultat, està poc marcat i ens cal grimpar). Des d'aquí dominarem un ampli paisatge i podrem observar els voltors de ben a prop. 

Un cop a  Santa Engràcia ens cridarà l'atenció la disposició del poble: incrustat a un penyal de roca amb l'església i una torre de guaita al seu cim. La tornada la farem pel camí històric que unia els dos pobles travessant el barranc dels Lleons. Les badlands (terme anglès que significa, literalment, "terres dolentes") d'arenisques vermelles, les parets de pedra seca i els grans roures, confereixen un aire ancestral a aquest racó del Pallars.

NOTA: Si ho preferim, podem optar per fer la "Ruta Curta", consistent en anar i tornar pel camí tradicional de Gurp a Santa Engràcia, el que de fet correspon a la tornada de la "Ruta llarga" (veure el traçat als consells). 

Astuces

TRAÇAT

 • La ruta és circular, en sentit horari. En l'anada hi ha el tram que travessa el barranc de la Mata, que té una grimpada curta però perdedora. Caldrà estar atent i seguir el track.
 • Podem optar per fer la ruta, anar i tornar pel camí tradicional, que és el mateix de la tornada de Santa Engràcia a Gurp. Quedaria així una ruta de nivell fàcil de 7 km i 500 m de desnivell que es fan en, aproximadament, 4 h. 

 

AIGUA

 • Només hi ha les fonts dels pobles, cal portar-ne.

 

PRECAUCIONS

 • L'excursió passa per diverses zones de cinglera sense protecció, cal tenir cura de no acostar-nos a la vora i, sobretot, de vigilar els més petits.
 • A Gurp hi ha poc espai per aparcar. Si anem amb colla, és adequat ajuntar places dels vehicles, a Tremp o al collet que n'hi ha, abans d'arribar a Gurp.
 • A la zona dels corrals de Gurp hi ha balmes i cavitats càrstiques, aquestes es poden visitar tenint en compte que de vegades els sostres són baixos. Vigilem no enfilar-nos allà on no sigui segur. 
 • L'entrada a coves pròximes a la ruta no està prevista dins del recorregut.
 • La ruta travessa diversos torrents, només en moments de fortes crescudes vigilarem en travessar-los.
 • La baixada per dins el barranc de Gurp és una activitat d'esport d'aventura. La nostra ruta només el travessa. No contempla en cap cas l'entrada dins del barranc, que cal baixar amb l'equipament adequat.

 

METEO

 • És una ruta força exposada: evitar a l'estiu les hores de màxima insolació i a l'hivern els dies més freds i ventosos.
 • Portarem roba de protecció pel fred i pel vent a l'hivern i crema solar els dies de forta radiació.

 

TERRENY

 • En algun punt la ruta té forts desnivells, fins i tot una moderada desgrimpada i posterior grimpada en travessar el barranc de la Mata. Amb el terreny humit o gelat, necessitarem el calçat adequat i ser més cauts. 
 • Els corriols són pedregosos, porteu el calçat adequat.

 

MATERIAL 

 • Prismàtics, mapa topogràfic, i màquina fotogràfica, són tres coses que ens poden fer de la sortida una experiència més completa.

 

ALTRES EQUIPAMENTS 

 • Seguint la ruta trobarem plafons i senyalitzacions verticals, ens donaran informació de la natura així com d'altres localitzacions.
 • A Tremp hi ha un Centre d'Informació Turística. 

Enregistrer l'itinéraire

Qu'y a-t-il

Que voir à: Gurp-Santa Engràcia

Es mostren 1 - 10 de 10

Gripau comú a la Font de sòls de vila

Point d'intérêt
Faune
25/01/2017

A l'entrada del poble una font omple un abeurador per animals i un safareig amb la pertinent taulada per evitar les inclemències del temps en fer bogada. Si mirem bé dins l'aigua, durant gran part...

Corrals de Gurp

Point d'intérêt
Environnement
25/01/2017

Les cingleres de sobre del poble de Gurp, són de conglomerats sedimentats durant l'eocè mitjà-superior, de color força vermells. Aquest color dóna el topònim d'origen ibero-basc de “gorri”...

Granota verda a la Font Vella

Point d'intérêt
Faune
25/01/2017

Aquesta font i el safareig del costat és el més antic del poble. Antigament les dones hi feien la bugada, actualment l'utilitzen per beure persones i bestiar. L'espai es conserva gràcies a alguns...

Ermita de Sant Martí

Point d'intérêt
Architecture
25/01/2017

Arribem a la modesta ermita romànica de Sant Martí. Es trobava en el camí de Gurp a Sapeira, datada del segle XI és una construcció de planta rectangular. L'absis semicircular està orientat a l'est i...

Pont romànic

Point d'intérêt
Flore
25/01/2017

Aquest pont romànic oblidat en el temps, facilitava el camí que pujava a Castellet i Sapeira. Havia estat una ruta important que enllaçava aquests pobles de la comarca, actualment el pont i el camí...

Aus carronyaires

Point d'intérêt
Faune
25/01/2017

Som sobre una de les cingleres de la serra de Santa Engràcia. Aquest lloc imponent forma part de l'Espai d'interès natural de Vall Alta de Serradell - Terreta - Serra de Sant Gervàs. Des d'aquí podrem...

Paisatge des de la Roca Morató

Point d'intérêt
Paysages
25/01/2017

Som a la punta de la cinglera, una codina de conglomerat que s'obre al Pallars. En primer terme veiem a l'Oest el poble d'on venim, Gurp i a l'Est el que hem d'arribar, Santa Engràcia. Al mig posat...

Font del Poble de Santa Engràcia

Point d'intérêt
Flore
25/01/2017

Arribem al poble de Santa Engràcia pel barri del Raval, sobre la cinglera veiem l'altra meitat del poble. En aquest espai hi ha una font amb dues aixetes d'aigua potable i un tub que omple dos...

Cinglera de Santa Engràcia

Point d'intérêt
Autres
25/01/2017

Som dalt de tot de la Llenasca, nom que al Pallars donen a les lloses de pedra com la que ens trobem. Aquesta roca sustenta una minsa vegetació arrapada a les escletxes i sotmesa a les inclemències...

Badlands vermells

Point d'intérêt
Géologie
25/01/2017

Aquest anglicisme utilitzat en geologia significa terres dolentes, dóna nom a aquelles formacions erosionades de roques sedimentàries toves. Aquests Badlands són formats per lutites vermelles del...

Images
Évaluations
/5
1 vote
60%
Évalutations avec commentaires Publier note
L'accés als corrals està restringit, actualment.
Les visites

Que voir à: Gurp-Santa Engràcia

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Gurp-Santa Engràcia

Es mostren 1 - 10 de 38
 • Filter by type
  Thème