Santa Maria de Besora
Santa Maria de Besora
Santa Maria de Besora
Santa Maria de Besora
Revenir

Santa Maria de Besora

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Bisaura amunt!

Santa Maria de Besora és un municipi muntanyós situat al nord de la comarca d’Osona al límit amb el Ripollès, pertanyent a la comarca natural del Bisaura, entre Sant Quirze de Besora, vora el Ter, i Vidrà. Travessen d’una punta a l’altra del terme les rieres de la Foradada i dels Ferrers, ocupant-ne pràcticament les seves conques, separades per les carenes del serrat de la Garrafa i el turó del castell de Besora. Pel sud el terme s’enfila fins al santuari de Bellmunt i el serrat de la Cogullera, i pel nord fins a la serra dels Bufadors, als confins ja del Ripollès.

El municipi, eminentment de caire rural i ramader, està format pel nucli de Santa Maria de Besora, situat al pla de Teia, i les masies escampades pel tot el terme (moltes cases continuen tenint una funció de segones residències), agrupant més o menys de manera estable uns 150 habitants. Les segones residències i el turisme rural hi té certa incidència.

El terme és accidental i emboscat, predominant les pinedes de pi roig i el roure, així com els torrents i rieres amb una ufanosa i exuberant vegetació de ribera, amb raconades de gran bellesa on també hi creixien els fajos.

Els principals esdeveniments festius de Santa Maria de Besora són la Festa Major, pels voltants de dia 11 de setembre; el Mercat Medieval, el dia de Divendres Sant; i l’Aplec de la Sardana, l’últim dissabte del mes d’agost.

 

Sabies que...?

 

Tot i l’estat actual, el castell de Besora havia estat el centre termenal de pràcticament tot el Bisaura, tenint una certa importància en la història de la contrada i, en alguns moments, fins i tot catalana en general. (actualment s’està portant a terme la seva recuperació i consolidació amb excavacions anuals).

 

No et perdis...

 

El salt del Mir, segurament el millor racó del terme. Amb l’itinerari de Natura Local ens hi podem arribar tranquil·lament.

 

Què fer...?

 

Val la pena arribar-nos fins a la zona anomenada dels bufadors del Beví, un indret de raconades ombrívoles entre roques de gran bellesa. Això sí, caldrà una mica de cames, però l’esforç paga la pena.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem Divendres Sant, podrem gaudir del Mercat Medieval, on trobarem els millors productes de proximitat de la zona.

 

Voltants...

 

Tots els pobles de la zona del Bisaura a més de Sant Maria de Besora (Sant Quirze de Besora, Vidrà, Montesquiu i Sora) formen part de la plataforma de Natura Local. Busqueu-los-hi, que la contrada s’ho mereix.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 855 09 76
Consultori mèdic
93 855 09 76
CAP Sant Quirze de Besora
93 852 90 54
Farmàcia J. Besora
93 855 00 44
Bus Sagalés
902 13 00 14
Taxi
629 73 76 69

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Santa Maria de Besora

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Santa Maria de Besora

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Santa Maria de Besora

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Filter by type
  Thème