Sant Joan de les Abadesses
Pont Vell. Sant Joan de les Abadesses
Palau de l'Abadia i Monestir. Sant Joan de les Abadesses
Fageda amb cireres a l'obac de la serra de Puig d'Estela
Veïnat de les Llances sobre Sant Joan de les Abadesses
Revenir

Sant Joan de les Abadesses

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

La porta de l'Alt Ter

Sant Joan de les Abadesses és un municipi prepirinenc situat al sud-est de la comarca del Ripollès que ocupa part de la vall del Ter i dels vessants amunt, a banda i banda d'aquesta, entre les planes de Rodonella, a l'oest, i les de Forcarà, a l'est. Pel que fa a la llargada, segueix el riu i els vessants i les petites valls laterals que baixen del terme d'Ogassa, al nord, i les que baixen de més enllà del serrat de Santigosa i la serra de Costa Llisa, al sud, fins arribar, per l'est, al puig de Castelltallat i la zona de Santa Llúcia de Puigmal.

Més enllà de l'antic nucli i el seu cert creixement modern, la vall i els seus vessants es veuen replets d'antigues masies agropecuàries, amb part de la població disseminada, a més d'un parell de colònies industrials, agrupant un total d'uns 3.300 habitants (dades del 2018).

L'indret és cobejat des de l'antigor, ja que l'orientació de la vall, d'est a oest, n'afavoreix un clima relativament propici per a l'agricultura i la ramaderia. El creixement demogràfic i econòmic s'enceta ja al segle IX amb la fundació del seu monestir, mantenint-se sempre amb una certa moderació agrícola i ramadera que perdurà -encara actualment- fins a l'arribada de la industrialització, amb l'obertura de les mines de carbó d'Ogassa i l'arribada del ferrocarril, a finals del segle XIX. Tot i que el pes agrícola, ramader i industrial es manté, actualment la vila s'ha vist diversificada amb el sector turístic i de serveis. L'agricultura produïa fonamentalment cereals (sobretot blat de moro), però la tendència general de la pagesia és anar deixant de banda aquest sector per derivar cap a les activitats ramaderes, de manera que les hectàrees que resten de conreu es dediquen bàsicament a produir farratge pel bestiar.

El medi físic es caracteritza per una vall fresca i de verd intents, coberta de pastures als voltants dels masos disseminats pels vessants de la vall, i de boscs de pins, roures o faigs als llocs més alts, amb un entorn privilegiat, i, per altra banda, a la part baixa de la vall, dels ambients fluvials de les riberes del Ter, amb prats de dall, vernedes i salzedes que conformen bonics trams de bosc en galeria.

Els principals esdeveniments festius són la Festa Major, el segon cap de setmana de setembre; la Fira de Sant Isidre, al maig; l'Aplec de Sant Antoni, al juny; la Revetlla de la Vila Vella, al juliol; la Festa del Grito, a mitjans de setembre; la Fira de la Carbassa, a l'octubre, i l'Aplec de Santa Llúcia, al desembre, entre altres festivals d'estiu i convocatòries culturals ben diverses.

 

Sabies que...?

 

Sant Joan de les Abadesses conserva el Ball dels Pabordes, declarat Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional, una dansa tradicional ballada per quatre parelles a la plaça Major el diumenge a la tarda i el dilluns al vespre de Festa Major, seguint la música tocada en directe per una cobla.

 

No et perdis...

 

La visita al claustre del palau de l'Abadia, un racó de pau i arquitectura molt especial!

 

Què fer...?

 

Una passejada per les ribes del Ter, sobretot si fa calor.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem durant els mesos de juliol i agost, podrem gaudir d'alguna de les activitats programades amb motiu del Festival del Comte Arnau, el personatge llegendari més famós relacionat amb la vila.

 

Voltants...

 

A prop de Sant Joan de les Abadesses podem continuar descobrint racons del Ripollès pirinenc amb els itineraris que trobem a l'app de Natura Local als municipis de Setcases, Ribes de Freser, Planoles i podrem seguir-ne la Ruta del Ter.

Téléphones de contact

Totes les EMERGENCIES
112
Ajuntament
972 720 100
CAP
972 72 32 51
Farmàcia Gemma Camprubí
972 72 22 26
Farmàcia Mª Rosa Sunyer
972 72 01 54
Tren Renfe Ripoll
972 70 06 44
Bus Teisa
972 70 20 95
Bus Sagalés
902 13 00 14

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Sant Joan de les Abadesses

Es mostren 1 - 9 de 9
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Sant Joan de les Abadesses

Es mostren 1 - 8 de 8
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Sant Joan de les Abadesses

Es mostren 1 - 10 de 28
 • Filter by type
  Thème