Rutes a Vallgorguina
Rutes a Vallgorguina
Rutes a Vallgorguina
Rutes a Vallgorguina
Revenir

Vallgorguina

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Entre el Montnegre i el Corredor

Vallgorguina és un municipi situat a l’oest de la comarca del Vallès Oriental, a la zona de contacte amb el Maresme i bàsicament ocupant la vall i la conca de la riera de Vallgorguina, i la seva principal afluent riera de Tapioles, abraçant l’obaga de la carena de contacte entre les muntanyes del Montnegre i el Corredor, pel punt de Collsacreu, entre pràcticament el santuari del Corredor i les carenes divisòries amb la vall d’Olzinelles. Tot el terme és, doncs, un ampli conjunt de sots i petites valls que van formant lentament la més grossa i central, on trobem el principal nucli de població.

Més enllà de l’antic nucli, un primer conjunt de cases que es van agrupar al llarg de l'actual carretera Vella, plaça Maragall i carrer Montseny, seguint el camí que comunicava la zona sud del Baix Montseny amb el Maresme pel Collsacreu, el municipi agrupa altres antics veïnats disseminats i noves urbanitzacions, com el veïnat de PocafarinaCan Puigdemir i altres, fruit del fenomen de l’estiueig i les segones residències molt freqüent a partir de la segona meitat del segle XX, després de perdre població fins aquell moment. També es important el gran nombre de masies disperses per la vall, totes elles testimonis de la relació de l'home amb l'entorn. Entre una cosa i l’altra, el municipi agrupa actualment uns 2.800 habitants (2018).

L'activitat econòmica tradicional es basava l'explotació del bosc i una agricultura de petites extensions de vinya, ara pràcticament desapareguda, així com el cultiu de cereals i farratges. Respecte al treball al bosc, omnipresent en l’actualitat a causa de l’abandó de molts conreus, consistia a fer llenya, feixines pels forns, carbó, rodells per a cèrcols de bota, etc., però, sobretot, a pelar sureres

Tot i que les activitats del sector primari són ara minoritàries, el municipi segueix tenint un caire bosquetà, ja que es troba en un punt geogràfic d'elevat valor natural. L'orientació obaga atorga a l’entorn lleugeres influències medioeuropees i atlàntiques, propiciant la presència de plantes o bosquets caducifolis. Podem trobar el roure africà o el roure de fulla gran amb gatsaules i bedolls a les parts més altes i ombrívoles. El bosc domina la major part de la superfície, representat per alzinars de sureres i alzines, alternats amb plantacions de pi insigne i pi pinyer.

Els principals esdeveniments festius del municipi són la Festa Major de la Mercè, entre mitjan i finals de setembre, i la Festa Major de Sant Andreu, amb la Fira del Bosc i la Pagesia, cap a finals de novembre.

 

Sabies que...?

 

A Vallgorguina es conserva en excel·lents condicions un dels dolmens més vistosos de Catalunya, el de la Pedra Gentil, indret amb certa fama ser lloc de reunió de bruixes.

 

No et perdis...

 

El Concurs Internacional de Tallada de Troncs que es porta a terme durant la Fira del Bosc i la Pagesia a finals de novembre.

 

Què fer...?

 

Si anem a Vallgorguina a l’estiu, serà un  bon moment d’anar a buscar els racons ombrívols de rieres i torrents. I qui sap, potser encara trobem un petit gorg on refrescar-nos-hi una mica...

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem per la Festa Major de la Mercè, al setembre, podrem veure els balls de bastons de la vila, que es ballen des de temps immemorials i encara tocats únicament amb flabiol. Tot un toc de la més bella tradició!

 

Voltants...

 

A prop de Vallgorguina podem continuar gaudint d’aquests indrets del Montnegre i el Corredor amb alguns dels itineraris que podem trobar a l’app de Natura Local als municipis de Sant Celoni, Arenys de Munt i Sant Iscle de Vallalta.

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 867 91 25
Policia Local
670 22 47 63
CAP
93 867 87 87
Farmàcia
93 867 94 45
Bus Sagalés
902 13 00 14
Taxi
93 867 08 47

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Vallgorguina

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Vallgorguina

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Vallgorguina

Es mostren 1 - 10 de 11
 • Filter by type
  Thème