Presentació
L’essència remença
Sant Martí de Llémena és un municipi situat a l’extrem nord-oest de la comarca del Gironès, en plena Vall de Llémena, tocant ja al límit oficial de la comarca de la Garrotxa. El terme ocupa part de la vall de la riera de Llémena i s’enfila vessants amunt tant per una banda com per l’altra, fins al serrat de la Malesa, el puig de la Serra i els cingles de Sant Roc, entre el sud i l’est, i la vall de la riera de Granollers, la serra de Portelles i més enllà del serrat del Bruguetar, fins a tocar la vall de la riera de Rocacorba, entre el nord a l’est.
Una característica del paisatge humà de la vall és la presència d'un patró de poblament constituït per masos i petits veïnats rurals. La major part d'aquestes construccions es troben situades a la riba de la riera de Llémena. Més enllà del petit nucli que li dóna nom, doncs, el municipi és format per petits pobles i antics veïnats, com Granollers de Rocacorba, Llorà (amb una petita urbanització), el Pla de Sant Joan i la Serra, molts d’ells formats per singulars masies en un marc de gran valor rural i paisatgístic, agrupant un total d’uns 600 habitants (2018).
Actualment el municipi viu d’una certa activitat agrícola i ramadera, tenint en compte que la majoria dels serveis depenen d’altres municipis i que molta gent es desplaça laboralment a municipis veïns i fins i tot a Girona, no massa lluny, tot i la certa tendència al creixement de l’ecoturisme i el turisme rural.
El medi físic del municipi es veu caracteritzat per les traces del vulcanisme, els cingles, a la presència de l'aigua i a l'existència de camps de conreu, cereals i farratges, i diferents tipus de bosc, conformant un paisatge mosaic modelat per la natura i els usos tradicionals dels seus recursos. Els afloraments del vulcanisme, amb el volcà de la Banya del Boc, se sumen a l'entorn d'alzinar muntanyenc i els arbusts mediterranis, mentre que a l'obaga es localitzen roures i faigs, i verns a prop de l'aigua. Als sòls planers, el conreu posa de relleu l'ús fructífer de les terres fosques que alterna producció amb la dedicació ramadera.
Els principals esdeveniments festius de Sant Martí de Llémena són la Festa Major de Sant Martí, a principis d’octubre; la Festa Major de Llorà, al setembre; l’Aplec de Santa Cecília de les Serres, el diumenge més proper al 22 de novembre, i els Pessebres Vivents, a Sant Martí de Llémena i a Granollers de Rocacorba, pels volts de Nadal.
No t'ho perdis
Les vistes de tota la vall des dels cingles de Sant Roc. Sensacional!
Quan anar-hi
Si hi anem cap mitjan maig podrem gaudir dels actes de la Festa Remença, que cada any es fa a un poble diferent de la Vall de Llémena. Truqueu abans i informeu-vos-en.
Què fer
Podem anar a visitar la formatgeria La Balda i tastar i comprar els seus exquisits formatges fets amb llet crua.
Sabies que
La zona de Sant Martí de Llémena, així com la resta de la vall, que forma una única unitat geogràfica, van ser força protagonistes durant la segona meitat del segle XV en l’anomenada Guerra dels Remences, com a insurrecció a favor de la millora de les males condicions socials de la pagesia de tradició feudal. Actualment se celebra la Festa Remença a tots els pobles de la vall, en motiu d’aquells antics fets i lluitadors de la vall.
Voltants
A prop de Sant Martí de Llémena podem continuar descobrint racons de la Vall de Llémena i els seus entorns amb els itineraris que trobem a l’app de Natura Local als municipis de Sant Gregori i Canet d’Adri.
Telèfons de contacte
Enllaços d'interès
Web oficial d'informació municipal de Sant Martí de Llémena.
Article del Time Out de Girona amb recomanacions sobre Sant Martí de Llémena.