Return

Sant Vicenç de Montalt

Destiny
14/02/2019
Index card

Presentation

Del mar al Montalt

Sant Vicenç de Montalt  és un municipi situat al mig de la comarca del Maresme, a prop de Mataró. El terme s’allargassa des del litoral, del qual el terme n’ocupa una breu part, fins al capdamunt del cim del Montalt, terra endins, formant part dels primers contraforts de la serra del Corredor, passant del terreny planer del litoral al més muntanyós de la part interior del terme.

Més enllà del nucli antic del poble de Sant Vicenç, petit i tranquil, el municipi abraça una gran extensió d’urbanitzacions que han anat passant de ser de segones residències a majoritàriament permanents, tant radialment a partir del nucli primigeni, terme endins, com arran de mar, on l’estiueig i el turisme de platja són més marcats, agrupant uns 6.200 habitants censats (2018).

El municipi ha seguit la tònica dominant dels altres del Maresme, on el sector primari primigeni, centrat antigament en la vinya, ha desaparegut del tot a favor d’una certa indústria primer i d’un factor  turístic i residencial després. Tot i la intensa urbanització, però, el terme conserva la seva part nord emboscada, la més muntanyosa i de relleu accidentat, fins pràcticament al límit amb el Parc del Montnegre i el Corredor.

El medi físic, força transformat, es caracteritza, més enllà de les zones urbanitzades, pel cert mosaic clapejat d’algun conreu supervivent i algun bosquet de la part més marítima i pels vessants mediterranis encatifats de pinedes i brolles a la part més muntanyosa fins al cim del Montalt, fita paisatgística de tot el terme a gairebé 600 m d’altitud.

Els esdeveniments festius més interessants del municipi són la Festa Major d’Estiu, a mitjan agost, i la Festa Major d’Hivern, cap al 22 de gener, per Sant Vicenç, amb l’Escudellada Popular.

 

Sabies que...?

 

Als habitants de Sant Vicenç de Montalt se’ls anomena xurravins, un ocell anomenat també gafarró molt abundant antigament i la presència del qual va associada a les feines del camp.

 

No et perdis...

 

Una visita al Museu del Pessebre de Catalunya, situat a Sant Vicenç de Montalt, un dels millors en la seva temàtica.

 

Què fer...?

 

L’ascensió fins al cim del Montalt compensa per les llargues vistes que s’hi poden albirar.

 

Quan anar-hi...?

 

Si hi anem cap a principis o mitjan maig podrem gaudir de les herbes remeieres i altres productes naturals i dolços a la tradicional fira de Sant Ponç. Pregunteu les dates!

 

Voltants...

 

A prop de Sant Vicenç de Montalt podrem continuar descobrint talaies i racons d’aquest sector del Maresme amb els itineraris de l’app de Natura Local als municipis de Sant Iscle de Vallalta, Canet de Mar, Arenys de Munt i Sant Pol de Mar.

Contact telephones

Emergències
112
Ajuntament
93 791 05 11
Policia Local
93 791 04 09
CAP
93 792 87 07
Farmàcia Ripoll
93 791 51 02
Farmàcia de la Costa
93 791 31 25
Rodalies Renfe
900 41 00 41
Bus Casas
93 798 11 00

Links of interest

Images
Routes

What to see in: Sant Vicenç de Montalt

Es mostren 1 - 5 de 5
 • Activity and difficulty
  By foot
  By bike
  By horse
 • Filter by type
  Typology
  Type of land
  Theme
Visits

What to see in: Sant Vicenç de Montalt

Es mostren 1 - 4 de 4
 • Filter by type
  Theme
Services

What to do in: Sant Vicenç de Montalt

Es mostren 1 - 10 de 14
 • Filter by type
  Theme