Sant Bartomeu del Grau
Església parroquial de Sant Bartomeu del Grau.
Església parroquial de Sant Bartomeu del Grau.
La Codina. Sant Bartomeu del Grau.
Revenir

Sant Bartomeu del Grau

Destin
14/02/2019
Fichier

La présentation

Sobre un mar de boires a les portes del Lluçanès

Sant Bartomeu del Grau és un municipi de la comarca natural del Lluçanès, al límit amb la plana de Vic, just al principi del cantó sud-est de l’altiplà lluçanès. 

Les primeres notícies documentals del lloc és remunten al segle X, com a indret repoblat de forma disseminada al redors de la vella església i dominat pel senyor del castell de Gurb. Al segle XVI forma ja una batllia pròpia i al XIX un municipi independent. A part del nucli agrupat, que es comença a formar al segle XVI a partir de dos vells hostals al pas de l’antic camí ramader que connecta les planes de la Selva i del Vallès i el Pirineu, el terme agrupa velles masies, com el Vilar, el Pujol, Vilaseca, les Ferreres..., que en constitueixen la seva gènesi repobladora. També forma part del municipi el veïnat de masies d’Alboquers, al sud del terme. Després d’una certa pèrdua en poc anys, el municipi compta al 2017 amb uns 850 habitants.

Fins a mitjan segle XX, l’activitat vertebradora era l’agrícola i ramadera, però a partir d’aquest moment guanya importància la indústria tèxtil, amb la instal"lació d’una gran fàbrica de filats, avui ja tancada. La relativa proximitat amb Vic, també ha fet que actualment molta mà d’obra s’hagi traslladat a la capital de la comarca.

El medi natural és format per una sèrie de serrats que donen un cert relleu abrupte i encinglerat entre la plana de Vic i l’altiplà del Lluçanès. Dominen en aquests paratges els mosaics agroforestals de conreus de cereals i farratges, pastures i boscos de pins, alzines i roures, amb ben conservats boscos de ribera al llarg dels curts cursos dels torrents i rieres.

Els esdeveniments festius més destacats són la Festa Major de Sant Bartomeu, a finals d’agost; la Festa Major d’Alboquers, a finals de juliol; la Trumba d’Alboquers, el primer cap de setmana de setembre; la Festa de l’Arbre i els Jocs Florals, a l’abril, i la Fira de Natura i Muntanya, al primer cap de setmana de març.

 

Sabies que...?

 

Sant Bartomeu encara conserva moltes cases velles del segle XVIII i de principis del XIX, amb llinda i dovelles en les quals hi ha dates, creus i noms esculpits en la pedra.

 

No et perdis...

 

Les baumes i el salt del Molí de la Codina, sens dubte potser l'indret més bonic de les rodalies del poble.

 

Què fer...?

 

Una bona passejada fins al mirador del Roc Llarg, sens dubte les millors vistes a la plana de Vic, al Collsacabra, les Guilleries i al Montseny!

 

Quan anar-hi...?

 

El primer cap de setmana de març, quan se celebra la Fira Natura i Muntanya, un bon moment per visitar el poble.

 

Voltants...

 

A prop de Sant Bartomeu del Grau, podem visitar el santuari dels Munts, a Sant Boi de Lluçanès. Una ruta que trobaràs a l’app de Natura Local t’hi porta!

Téléphones de contact

Emergències
112
Ajuntament
93 888 90 00
Consultori mèdic
93 888 93 62
Urgències CAP
93 856 05 00
Farmàcia
93 888 91 01
Bus Autocars Rovira
93 857 07 04

Liens d'intérêt

Images
Itinéraires

Que voir à: Sant Bartomeu del Grau

Es mostren 1 - 1 de 1
 • Activité et difficulté
  À pied
  À vélo
  À cheval
 • Filter by type
  Typologie
  Type de terrain
  Thème
Les visites

Que voir à: Sant Bartomeu del Grau

Es mostren 1 - 7 de 7
 • Filter by type
  Thème
Services

Que faire: Sant Bartomeu del Grau

Es mostren 1 - 10 de 12
 • Filter by type
  Thème